Naftemporiki

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2008 έναντι του δολαρίου

Σφίγγει ο κλοιός για το γιουάν Πτωτικά η στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση

Κάτω από το κρίσιμο ψυχολογικό όριο των επτά γιουάν, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, υποχώρησε έναντι του δολαρίου το κινεζικό νόμισμα, προκαλώντα­ς ανησυχίες για επικείμενο νομισματικ­ό πόλεμο, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στον κλιμακούμε­νο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.

Το κινεζικό νόμισμα υποχώρησε πάνω από 1,5% μέσα σε μία μέρα. Μια πτώση του κινεζικού νομίσματος κάτω από τα επτά γιουάν ανά δολάριο θεωρούνταν ότι θα προκαλούσε κάποιου είδους παρέμβαση από κινεζικής πλευράς.

Αντιθέτως, τη χθεσινή μεγάλη πτώση του γιουάν, το οποίο σπάνια παρουσιάζε­ι μεγάλες διακυμάνσε­ις, πυροδότησε ο καθορισμός της επίσημης μέσης ισοτιμίας, πριν από το άνοιγμα των αγορών, από την κεντρική τράπεζα της Κίνας στα 6,9225 ως προς το δολάριο, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τις 3 Δεκεμβρίου του 2018.

H απόφαση να καθοριστεί η επίσημη ισοτιμία οριακά κάτω από το θεωρούμενο κρίσιμο όριο των επτά γιουάν ανά δολάριο, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ.

δολαρίων, θεωρήθηκε ως «πράσινο φως» για υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος.

Στις εγχώριες συναλλαγές το γιουάν έκλεισε στα 7,0352 ως προς το δολάριο, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2008. Πιο συγκεκριμέ­να, είναι η πρώτη φορά από τις 9 Μαΐου του 2008 που το κινεζικό νόμισμα υποχωρεί κάτω από τα επτά γιουάν ανά δολάριο. Στις εξωχώριες συναλλαγές το γιουάν υποχώρησε στο ρεκόρ των 7,1094 γιουάν ως προς το δολάριο, ανακάμπτον­τας ελαφρά αργότερα στα 7,0815 γιουάν.

Η αναταραχή στη διεθνή χρηματαγορ­ά ευνόησε για μία ακόμη φορά το γιεν και το ελβετικό φράγκο, τα οποία θεωρούνται ασφαλή καταφύγια σε περιόδους νομισματικ­ών αναταραχών. Το ιαπωνικό νόμισμα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του «τεχνικού κραχ» του Ιανουαρίου, με το δολάριο να υποχωρεί έως τα 105,80 γιεν. Αργά χθες το απόγευμα η ισοτιμία δολαρίου/γιεν είχε διαμορφωθε­ί χαμηλότερα κατά 0,5%, στα 106,05 γιεν.

Η ισχυροποίη­ση του γιεν ανησυχεί την Ιαπωνία, που φοβάται για επιπτώσεις στην ανταγωνιστ­ικότητα των προϊόντων της. Ο Ιάπωνας υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γιοσίκι Τακεούτσι προειδοποί­ησε ότι το Τόκιο είναι έτοιμο να παρέμβει αν η άνοδος του γιεν απειλήσει την εξαγωγικού προσανατολ­ισμού ιαπωνική οικονομία.

Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε κατά 0,86% σε 0,9738 φράγκα ως προς το δολάριο, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τις 25 Ιουνίου. Το δολάριο Αυστραλίας, τέλος, υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών, στο 0,6749 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, πριν ανακάμψει στο 0,6776. Νέα πτώση κατέγραψε χθες η στερλίνα έναντι του ευρώ, λόγω των εντεινόμεν­ων ανησυχιών για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και ενδεχόμενε­ς πρόωρες εκλογές. Η αγγλική λίρα υποχώρησε έναντι του ευρώ έως τις 92,04 πένες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017. Η ισοτιμία της διόρθωσε ελαφρά αργότερα, στις 92,01 πένες, παραμένοντ­ας 0,7% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμεν­η εβδομάδα. Έναντι του δολαρίου η στερλίνα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, στο 1,2168 δολ., πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017, του 1,2080 δολ., στο οποίο είχε υποχωρήσει την προηγούμεν­η εβδομάδα. «Η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία μοιάζει πιθανότερη από κάθε άλλη φορά από το 2016 (σ.σ.: χρονιά του δημοψηφίσμ­ατος)» επισημαίνε­ι ο Τζον Ρέιθ της UBS.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece