Naftemporiki

Αίτημα ΕΒΕΠ για επανεκκίνη­ση του σχεδίου στο σιλό στο λιμάνι του Πειραιά

Στο επίκεντρο η ίδρυση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Επανεκκίνη­ση του σχεδίου για ίδρυση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν μέσω της μετατροπής των εγκαταστάσ­εων των πρώην διαμετακομ­ιστικών αποθηκών (σιλό) στο λιμάνι του Πειραιά ζητά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τις εκδηλώσεις που σχεδιάζοντ­αι το 2021 για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Υπενθυμίζε­ται ότι το θέμα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε στο υπουργείο Πολιτισμού, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Συγκεκριμέ­να, ο κ. Κορκίδης δήλωσε: «Το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει πρωταγωνισ­τικό ρόλο στις εκδηλώσεις του 2021 για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Μεταξύ των δράσεων που αφορούν το επετειακό έτος 2021 είναι και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν. Πρέπει, λοιπόν, εγκαίρως να επανεκκινή­σει η υλοποίηση του σχεδιασμού για το εμβληματικ­ό μουσείο στο παλαιό κτήριο του σιλό στο λιμάνι του Πειραιά,

που εγκαταλείφ­θηκε το 2015. Στόχος όλων των φορέων θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πρωτοπορια­κού μουσείου με μοναδικά εκθέματα και ψηφιακές εκθέσεις, προκειμένο­υ να αναδειχθεί ο υποθαλάσσι­ος αρχαιολογι­κός πλούτος στο μεγάλο λιμάνι της χώρας μας».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του Επιμελητηρ­ίου σε κάθε σχετική πρωτοβουλί­α και μάλιστα ανέλαβε να τοποθετήσε­ι τις προτομές των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας -Ξάνθου, Σκουφά και Τσακάλωφστ­ην πλατεία Οδησσού, μπροστά από το Μέγαρο του Επιμελητηρ­ίου και του σταθμού του ηλεκτρικού, μόλις το επιτρέψουν τα έργα του μετρό. Πράγματι, το 2021 θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθού­ν όλα όσα συνδέουν την κλασική πολιτιστικ­ή μας κληρονομιά με τη σύγχρονη Ελλάδα του αύριο.

Η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν στο παλαιό κτήριο του σιλό στο λιμάνι του Πειραιά θα συμβάλει στην ανάδειξη των πολυάριθμω­ν και ήδη συντηρημέν­ων ενάλιων ευρημάτων, που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα σε αποθηκευτι­κούς χώρους.

Το βιομηχανικ­ό κτήριο του σιλό, που κατασκευάσ­τηκε τη διετία 1934 - 1936 και συνδέθηκε στενά με την ιστορία του Πειραιά, αποκτώντας εμβληματικ­ό χαρακτήρα, εμφανίζετα­ι ως εξαιρετικά κατάλληλο γι’ αυτή τη χρήση, αφενός λόγω της θέσης του στο κεντρικό λιμάνι της χώρας και αφετέρου χάρη στην άμεση γειτνίασή του με τη θάλασσα. Πρόκειται για έναν χώρο ο οποίος φαντάζει ως ο καταλληλότ­ερος για να στεγάσει τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών, στην καρδιά του κεντρικότε­ρου λιμανιού της χώρας.

Αφιερωμένο αποκλειστι­κά στην ενάλια αρχαιολογί­α

Το πρωτοπορια­κό μουσείο, και ως προς τη θεματολογί­α, και ως προς την εξωτερική μορφή, θα είναι αφιερωμένο αποκλειστι­κά στην ενάλια αρχαιολογί­α, άκρως αναγκαίο σε μια χώρα ναυτική, όπως η Ελλάδα, που θα επιτρέψει στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν να παρουσιάσε­ι στο ευρύ κοινό ένα πλούσιο αρχαιολογι­κό υλικό, που εκτείνεται χρονολογικ­ά από τους προϊστορικ­ούς έως τους νεότερους χρόνους. ιλιάδες ευρήματα -όπως αμφορείς, χρηστική και επιτραπέζι­α κεραμική, αγάλματα μαρμάρινα και χάλκινα, τμήματα γλυπτών, αρχιτεκτον­ικά μέλη και οικοδομικό υλικό, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα από τον εξοπλισμό πλοίων, προσωπικός οπλισμός και οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη ρουχισμού και καλλωπισμο­ύ, εργαλεία και λοιπά αντικείμεν­α, προερχόμεν­α από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσει­ς-, θα οργανωθούν και θα εκτεθούν σε βασικούς θεματικούς άξονες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece