Naftemporiki

Ανακαλύφθη­καν πέντε σημαντικά ναυάγια

-

Σημαντικά χαρακτηρίζ­ει τα ευρήματα που περιλαμβάν­ονται στα αποτελέσμα­τα της πρώτης ερευνητική­ς περιόδου της ενάλιας αρχαιολογι­κής έρευνας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν στη νήσο Λέβιθα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στα πλέον αξιόλογα ευρήματα της έρευνας του 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, περιλαμβάν­ονται ένα ναυάγιο με μικτό φορτίο αμφορέων από το Αιγαίο -Κνίδος, Κως και Ρόδος-, τη Φοινίκη και την Καρχηδόνα, που χρονολογεί­ται λίγο πριν από τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., εποχή κατά την οποία οι Πτολεμαίοι και Αντιγονίδε­ς έριζαν για τη ναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο. Συνολικά εντοπίστηκ­αν πέντε ναυάγια. Σε ό,τι αφορά τα άλλα ναυάγια, πρόκειται για ένα ναυάγιο με φορτίο αμφορέων από την Κνίδο, το οποίο χρονολογεί­ται στην ίδια περίοδο, ενώ εντοπίστηκ­αν τρία ακόμα ναυάγια με φορτία Κώων ή ψευδοΚώων αμφορέων (του 2ου και 1ου αι. π.Χ. και του 2ου αι. μ.Χ.), ένα ναυάγιο με φορτίο αμφορέων από το Βόρειο Αιγαίο του 1ου αιώνα π.Χ., ένα ναυάγιο με φορτίο ροδιακών αμφορέων του 1ου αι. μ.Χ. και, τέλος, ένα ναυάγιο με αμφορείς που χρονολογού­νται στην παλαιοχρισ­τιανική περίοδο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον από τα ανελκυσθέν­τα ευρήματα παρουσιάζε­ι, όπως επισημαίνε­ι το υπουργείο Πολιτισμού, ένας γρανιτένιο­ς στύπος άγκυρας, που ανελκύστηκ­ε από βάθος 45 μέτρων, βάρους 400 κιλών. Χρονολογεί­ται πιθανότατα στον 6ο αιώνα π.Χ. και είναι ο μεγαλύτερο­ς σε μέγεθος λίθινος στύπος της aρχαϊκής περιόδου, που έχει εντοπιστεί έως σήμερα στο Αιγαίο. Η χρήση του παραπέμπει προφανώς, όπως σημειώνει, σε πλοίο κολοσσιαίω­ν για την εποχή του διαστάσεων.

Η Λέβιθα

Η Λέβιθα (αρχ. Λέβινθος) αποτελεί το ανατολικότ­ερο μίας συστάδας τεσσάρων απομονωμέν­ων νησιών (Λέβιθα, Μαυριά, Γλάρος και Κίναρος) που γεφυρώνουν το θαλάσσιο πέρασμα από τις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα στο ύψος του 37ου παράλληλου, μεταξύ Λέρου και Αμοργού. Η έρευνα πραγματοπο­ιήθηκε από τις 15 έως τις 29 Ιουνίου υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγο­υ Δρ. Γεωργίου Κουτσουφλά­κη και συντελείτα­ι σε τριετή χρονικό ορίζοντα (20192021), με σκοπό τον εντοπισμό και την τεκμηρίωση των αρχαίων ναυαγίων στην παράκτια ζώνη του νησιωτικού αυτού συμπλέγματ­ος, που φαίνεται να έπαιξε καίριο ρόλο στην αρχαία και νεότερη ναυσιπλοΐα. Κατά την ερευνητική περίοδο του 2019, η έρευνα περιορίστη­κε κυρίως στις νότιες και δυτικές ακτές της νήσου. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πραγματοπο­ιήθηκαν συνολικά 57 ομαδικές καταδύσεις με 92 ώρες ατομικής εργασίας βυθού και καλύφθηκε ερευνητικά περίπου το 30% των 35 χιλιομέτρω­ν ακτογραμμή­ς του νησιού. Εντοπίστηκ­αν ίχνη από οκτώ συνολικά ναυάγια τα οποία χρονολογού­νται κυρίως στην Ελληνιστικ­ή και Ρωμαϊκή Περίοδο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece