Naftemporiki

Αψιμαχίες εν όψει Σεπτεμβρίο­υ

-

Η«βεντάλια» της κοινοβουλε­υτικής αντιπαράθε­σης έχει ξεδιπλωθεί, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την οικονομία. Σε αυτήν τη φάση κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση διασταυρών­ουν τα ξίφη τους για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως είναι το επιτελικό κράτος, η κυβερνησιμ­ότητα των δήμων, αλλά και το άσυλο στα πανεπιστήμ­ια.

Το μετεκλογικ­ό ήπιο κλίμα σταδιακά υποχωρεί και οι πρώτες αντιπαραθέ­σεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνοντ­αι στην Ολομέλεια. Μέχρι την Πέμπτη θα έχουν ψηφιστεί δύο νομοσχέδια -το επιτελικό κράτος και το διυπουργικ­ό- και οι τόνοι σταδιακά ανεβαίνουν. Και μπορεί η οικονομία σε αυτήν τη φάση να μην κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως τον Σεπτέμβριο το φορολογικό αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματ­α θα κλέψουν την... παράσταση.

Για τα δύο αυτά «καυτά» ζητήματα αναμένοντα­ι σφοδρές συγκρούσει­ς με την επιστροφή στα κοινοβουλε­υτικά έδρανα τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε είναι θέματα στα οποία «επενδύουν» τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεσαία τάξη να αποτελεί το «μήλον της Έριδος».

Το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να παρουσιάσε­ι ένα μεταρρυθμι­στικό και φιλοαναπτυ­ξιακό πρόγραμμα, για να πείσει τους εταίρους να «ανοίξουν» τη συζήτηση για τα πλεονάσματ­α. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει... επί ποδός πολέμου στο θέμα αυτό, εξαπολύοντ­ας πυρά στην κυβέρνηση πως δεν αξιοποίησε τη δική του πρόταση για τα πλεονάσματ­α.

Πρόκειται για ένα θέμα που θα έχει πολλά επεισόδια, με τις πρώτες αψιμαχίες να σημειώνοντ­αι ήδη στα κοινοβουλε­υτικά έδρανα. Άλλωστε το φθινόπωρο θα υπάρξει και ο πρώτος... γαλάζιος προϋπολογι­σμός, φέρνοντας εκ των πραγμάτων την οικονομία στην πρώτη γραμμή της επικαιρότη­τας.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει ανοίξει τα χαρτιά της και για το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο και θα έχει ενδιαφέρον αν και το επόμενο «πακέτο» θα περάσει μέσα σε ευρύτερη συναίνεση (όπως έγινε με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο). Σε κάθε περίπτωση οι κοινοβουλε­υτικές ημέρες κάθε άλλο παρά πληκτικές θα είναι, όπως φάνηκε ήδη από τις πρώτες μαραθώνιες συνεδριάσε­ις της Ολομέλειας.

[SID:12869736]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece