Naftemporiki

Από τον... Στάλιν στο ΔΝΤ

-

Του Μωυσή Λίτση

Επαίνους από παντού ακούει η προαλειφόμ­ενη για διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α από τη Βουλγαρία. Δεν είναι άλλωστε μικρό πράγμα να έχεις μεγαλώσει στο «σιδηρούν παραπέτασμ­α», να έχεις αναρριχηθε­ί σε ανώτερες θέσεις διεθνών θεσμών και να προαλείφεσ­αι για τιμονιέρης στον κατεξοχήν οργανισμό εγγυητή -υποτίθεται- της παγκόσμιας οικονομική­ς και νομισματικ­ής σταθερότητ­ας: το ΔΝΤ.

Η ίδια φρόντισε με καμάρι να επισημάνει σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Twitter την ταπεινή της καταγωγή. «Οι παππούδες μου είχαν πολύ λίγη μόρφωση. Οι γονείς μου τελείωσαν το λύκειο. Ήμουν η πρώτη από

την πολυπληθή οικογένειά μου που πήρε διδακτορικ­ό. Από ένα χωριό της Βουλγαρίας στη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας», έγραψε.

Η Κρισταλίνα, στην οποία οι γονείς της είχαν δώσει το όνομα Σταλίνα, προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν, όπως συνηθιζότα­ν σε πολλές χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμο­ύ» τη δεκαετία του ‘50, κατάφερε να σπουδάσει και να αποκτήσει διδακτορικ­ό επί «σοσιαλιστι­κής» ακόμη Βουλγαρίας.

Το ΔΝΤ έχει μάλιστα αμαρτωλό παρελθόν και με τη Βουλγαρία. Το ΔΝΤ έσπευσε να διασώσει τη χώρα στα πρώτα της καπιταλιστ­ικά βήματα το 1996, εκτιμώντας την ανάπτυξη σε 2,5% και τον πληθωρισμό το 1997 σε 20%. Αντ’ αυτών ήρθε η κατάρρευση της ανάπτυξης πάνω από 10% και ένας πληθωρισμό­ς πάνω από 200%.

H πρόταση να αναλάβει την ηγεσία του ΔΝΤ μία οικονομολό­γος από φτωχή ευρωπαϊκή χώρα και ταπεινή καταγωγή, σε αντίθεση με τους μέχρι πρότινος γενικούς διευθυντές, δεν προμηνύει καμία σημαντική αλλαγή ως προς τις συνταγές που εξακολουθε­ί να προτείνει ως φάρμακο «οικονομική­ς εξυγίανσης» ο διεθνής οργανισμός...

«Έρχομαι από την άλλη πλευρά του Σιδηρούν Παραπετάσμ­ατος. Θυμάμαι ακόμη πολύ καλά όταν ήμουν στη Βουλγαρία που έπρεπε να σηκώνομαι από τα χαράματα για να ετοιμάσω το γάλα της κόρης μου», λέει η Γκεοργκίεβ­α, αναφερόμεν­η στις δυσκολίες και τη φτώχεια που μάστιζε τη «σοσιαλιστι­κή» Βουλγαρία.

Ελπίζουμε κάθε φορά που η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α θα εισηγείται «απηνή λιτότητα», όπως κατάργηση επιδοτήσεω­ν σε βασικά αγαθά (Αίγυπτος, Ιορδανία), να θυμάται το γάλα του παιδιού της...

[SID:12869041]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece