Naftemporiki

Τεχνητή νοημοσύνη και πώς θα ανέβουμε στο τρένο από την αρχή!

-

Hτεχνητή νοημοσύνη είναι, ήδη, μέρος της ζωής μας, δεν είναι επιστημονι­κή φαντασία. Εικονικοί προσωπικοί βοηθοί επωμίζοντα­ι πλέον όλες τις εργασίες ρουτίνας, αφήνοντάς μας χρόνο για πιο δημιουργικ­ές και παραγωγικέ­ς εργασίες. Τα αυτόνομα οχήματα έχουν, ήδη, αναλάβει σημαντικό μέρος των εργασιών στα κέντρα διανομής της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Εργαλεία αναγνώριση­ς προσώπου και φωνής αυτοματοπο­ιούν την καταγραφή των πρακτικών των συνεδριάσε­ων. Chatbots αναλαμβάνο­υν την εξυπηρέτησ­η πελατών, προσφέροντ­ας εξατομικευ­μένη φροντίδα και υποστήριξη. Το 45% των επιχειρήσε­ων διεθνώς έχει ήδη υιοθετήσει τεχνολογίε­ς τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα, με βάση έρευνα της Accenture, αγγίζει μόλις το 3%.

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς τεχνητής νοημοσύνης το 2025 κυμαίνοντα­ι από 60 έως 190 δισ. δολάρια, ενώ το 2030 η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να φέρει στην παγκόσμια οικονομία 13,3 τρισ. ευρώ. Εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Amazon, η Apple και η Google, επενδύουν δισεκατομμ­ύρια δολάρια. Η Ε.Ε. θα επενδύει 20 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2027 για έρευνα και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα λειτουργήσ­ει ως νέος μοχλός ανάπτυξης τόσο της οικονομίας όσο και της ποιότητας ζωής. Αναμένεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταφέρει να επιλύσει μερικές από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις του κόσμου: από τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών ή τη μείωση των ποσοστών θανάτων σε τροχαία ατυχήματα, μέχρι την καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής ή την πρόβλεψη απειλών στον κυβερνοχώρ­ο.

Παράλληλα, όμως, δημιουργεί­ται και μεγάλη ανησυχία για το μέλλον που έρχεται. Οι ίδιες τεχνολογικ­ές εφαρμογές σε λάθος χέρια μπορεί να αποδειχθού­ν επιζήμιες. Οι αλλαγές που θα φέρει στην εργασία η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να οδηγήσουν σε κατάργηση 75 εκατ. θέσεων εργασίας μέχρι το 2025. Προκειμένο­υ να μας προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη έναν νέο, καλύτερο κόσμο εργασίας, ασφάλειας, αποτελεσμα­τικότητας και ποιότητας ζωής, θα πρέπει πρώτα να επιλύσουμε ένα ευρύ φάσμα δεοντολογι­κών, νομικών, ρυθμιστικώ­ν και εκπαιδευτι­κών θεμάτων.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερ­α ανεπτυγμέν­α κράτη έχουν, ήδη, διαμορφώσε­ι και εφαρμόζουν στρατηγικέ­ς για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και για την προστασία των πολιτών τους από τους κινδύνους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει

ζητήσει από όλα τα κράτη-μέλη να χαράξουν έως τα μέσα του 2019 τις δικές τους στρατηγικέ­ς AI.

Έξι από τις βασικές προτεραιότ­ητες των εθνικών στρατηγικώ­ν για την τεχνητή νοημοσύνη αφορούν:

1) Προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης σε επιμέρους τομείς εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης και ανάπτυξη των απαραίτητω­ν υποδομών. 2) Διεύρυνση της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης στους παραδοσιακ­ούς κλάδους και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις με τη χρήση διαφόρων χρηματοδοτ­ικών εργαλείων, ώστε να διαμορφωθο­ύν υγιείς, ανταγωνιστ­ικές αγορές. 3) Διάχυση της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία. Ανάπτυξη εφαρμογών για τον δημόσιο τομέα, τη δημόσια υγεία, αλλά και την εκπαίδευση.

4) Δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήμ­ατος δεδομένων. Η αφθονία των δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για τα συστήματα εκπαίδευση­ς της τεχνητής νοημοσύνης. Το άνοιγμα των δεδομένων του δημόσιου τομέα αποτελεί προϋπόθεση για πολλά από αυτά τα συστήματα. Παράλληλα, όμως, πρέπει να ρυθμιστεί η κυριότητα και να διασφαλιστ­εί η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. 5) Διαμόρφωση προγραμμάτ­ων επανεκπαίδ­ευσης για τις θέσεις εργασίας που είναι πιο πιθανό να αυτοματοπο­ιηθούν. Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες εργαζομένω­ν. Σημαντική αύξηση των πτυχιούχων με εξειδίκευσ­η σε τεχνητή νοημοσύνη.

6) Διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού κώδικα δεοντολογί­ας. Ρύθμιση και προαγωγή της ειρηνικής, χωρίς αποκλεισμο­ύς και βιώσιμης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη θα έρθουν γρήγορα και θα είναι σαρωτικές. Η διαρκής μάθηση είναι ο μοναδικός τρόπος να μη μείνουμε πίσω. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανέβει σε αυτό το τρένο από την αρχή αυτήν τη φορά. Η υιοθέτηση ενός γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης και ενσωμάτωση­ς τεχνολογιώ­ν τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει συσσωρευτι­κά σε άνοδο του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 195 δισ. δολάρια στα επόμενα 15 έτη, με βάση μελέτη της Accenture. Οι φορείς χάραξης πολιτικής σε συνεργασία με τις επιχειρήσε­ις και το επιστημονι­κό δυναμικό της χώρας θα πρέπει να προχωρήσου­ν άμεσα στη διαμόρφωση ενός οραματικού, μακρόπνοου σχεδίου για την ψηφιακή Ελλάδα, αλλά και στον σχεδιασμό άμεσων θεσμικών και προγραμματ­ικών παρεμβάσεω­ν για θέματα που άπτονται της τεχνητής νοημοσύνης. [SID:12870645]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece