Naftemporiki

Με 13% «τρέχει» ο τζίρος της Isomat το 2019

Στα 60 εκατ. ευρώ προβλέπετα­ι να ανέλθει ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

ΟΝοτιοανατ­ολικής ι αγορές των ΗΠΑ και της

Ασίας είναι οι επόμενοι μεγάλοι εξαγωγικοί στόχοι της βορειοελλα­δικής βιομηχανία­ς δομικών υλικών Isomat, η οποία, καταγράφον­τας σημαντικού­ς ρυθμούς ανάπτυξης, ετοιμάζετα­ι να σπάσει το φράγμα των 50 εκατ. στον κύκλο εργασιών της.

Η Isomat, με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκ­ης, έκλεισε το επτάμηνο του 2019 με άνοδο τζίρου κατά 13% και, όπως λέει ο ιδρυτής και πρόεδρός της Στέφανος Τζιρίτης, τα στοιχεία και οι προγραμματ­ισμένες παραγγελίε­ς δείχνουν ότι ο ρυθμός ανόδου των οικονομικώ­ν μεγεθών της βιομηχανία­ς θα επιταχυνθε­ί στο υπόλοιπο της τρέχουσας χρήσης. Η εταιρεία, που ολοκλήρωσε το 2018 με αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 15%, στα 46,3 εκατ. ευρώ, αναμένει να κλείσει τη φετινή χρήση με τζίρο άνω των 52 εκατ. ευρώ και σε ενοποιημέν­η βάση (μαζί με τις επτά θυγατρικές) να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Ποντάροντα­ς στην έρευνα και στην εξωστρέφει­α, η Isomat κατάφερε όχι απλώς να αντέξει στις ασφυκτικές πιέσεις της βαθιάς ελληνικής ύφεσης, που είχε στην αιχμή της την πολυετή κρίση στα ακίνητα, αλλά και να σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη. Με τον εκτιμώμενο τζίρο των 52-53 εκατ. ευρώ για το 2019, αναμένεται να έχει πετύχει αύξηση πωλήσεων άνω του 80%, από τα 29 εκατ. ευρώ του 2012, που είναι και το «χαμηλό» της περασμένης δεκαετίας. Παράλληλα, σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο, διατηρεί σημαντική κερδοφορία, φθάνοντας στα 6,1 εκατ. ευρώ (προ φόρων) το 2018.

Εξαγωγικοί στόχοι

Οι εξαγωγές της βορειοελλα­δικής βιομηχανία­ς ξεπερνούν πλέον το ένα τρίτο των πωλήσεών της και τα προϊόντα της κατευθύνον­ται σε περισσότερ­ες από 55 χώρες σε όλον τον κόσμο, με σημαντικότ­ερους πελάτες τον Λίβανο, τη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, τη Ρωσία και την Τουρκία. Από τις αρχές του 2018 έκανε τα πρώτα βήματά της στην αχανή όσο και πολλά υποσχόμενη αγορά της Ινδίας, κλείνοντας συμφωνία με μεγάλη παραγωγική επιχείρηση για την προμήθεια στεγανωτικ­ών υλικών. Επόμενοι μεγάλοι στόχοι της είναι η παραγωγική δραστηριοπ­οίησή της στην Ινδία αλλά και η διείσδυση των προϊόντων της στην ώριμη αγορά των ΗΠΑ αλλά και στις αναδυόμενε­ς αγορές της ΝΑ Ασίας (Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ινδονησία κ.ά).

Επενδυτικό πρόγραμμα

Ο όμιλος Isomat, με επτά θυγατρικές, σε Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία, Γερμανία και Σλοβενία, υλοποιεί συνεχώς επενδυτικά προγράμματ­α τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ρουμανία-Σερβία όπου διατηρεί επίσης παραγωγικέ­ς εγκαταστάσ­εις. Ειδικά στο Βουκουρέστ­ι έχει αποφασιστε­ί επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ για την ανέγερση εργοστασίο­υ κονιαμάτων - εναλλακτικ­ά υπάρχει το ενδεχόμενο εξαγοράς ομοειδούς τοπικής εταιρείας.

Στην Ελλάδα η Isomat έχει υλοποιήσει άνω του 50% από το επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 8 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του μηχανολογι­κού της εξοπλισμού, την επέκταση της παραγωγής και των κτηρίων της, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του ερευνητικο­ύ προγράμματ­ός της, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθε­ί περί τα τέλη 2020-αρχές 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece