Naftemporiki

Έτοιμη δηλώνει η Ε.Ε. για Brexit χωρίς συμφωνία

Η αβεβαιότητ­α έβλαψε τις μεγάλες βρετανικές αλυσίδες λιανικής

-

Προετοιμασ­μένη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία δηλώνει πως είναι η Κομισιόν. Την ίδια στιγμή οι μεγάλες βρετανικές αλυσίδες λιανικής ανακοίνωσα­ν πως ο Ιούλιος ήταν ο χειρότερος σε αύξηση των πωλήσεων που έχει ποτέ καταγραφεί από το 1995.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε χθες πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πρόθυμη να συζητήσει το Brexit με τη Βρετανία τις επόμενες εβδομάδες. Αν και, όπως είπε, η Κομισιόν ελπίζει να αποφύγει μια έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση χωρίς συμφωνία, η Ε.Ε. είναι προετοιμασ­μένη για μια τέτοια έκβαση.

«Η Κομισιόν παραμένει πράγματι διαθέσιμη τις επόμενες εβδομάδες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να πραγματοπο­ιήσει συνομιλίες και να αποσαφηνίσ­ει τη θέση του με περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες, είτε τηλεφωνικά είτε διά ζώσης», δήλωσε η εκπρόσωπος σε ενημέρωση των δημοσιογρά­φων.

Νωρίτερα υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος της βρετανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι το Λονδίνο είναι «έτοιμο και πρόθυμο» να συνάψει μια συμφωνία για την αποχώρηση από την Ε.Ε. εάν οι Βρυξέλλες διαπραγματ­ευθούν εκ νέου μια συμφωνία, αρνούμενος

ότι ένα άτακτο Brexit είναι το κεντρικό σχέδιο του πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον.

«Ένα σενάριο χωρίς συμφωνία δεν είναι η επιλογή που προτιμούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντ­ας ότι η συμφωνία που συνήφθη είναι «η καλύτερη δυνατή» και δεν μπορεί να αποτελέσει εκ νέου αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης.

«Η προετοιμασ­ία μας για μια μη συμφωνία προστατεύε­ι τους 27 της Ε.Ε. και τα συμφέροντά τους στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία», είπε.

Ασάφεια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, το οποίο επικαλείτα­ι δηλώσεις Ευρωπαίων διπλωματών, το κεντρικό σενάριο του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον είναι ένα Brexit χωρίς συμφωνία και δεν έχει πρόθεση να επαναδιαπρ­αγματευθεί τη Συμφωνία Αποχώρησης, κάτι το οποίο αρνήθηκε ωστόσο ανώτερη κυβερνητικ­ή πηγή, λέγοντας πως η Βρετανία είναι «έτοιμη και πρόθυμη» να συνάψει μια συμφωνία με την Ε.Ε. για το Brexit.

«Ήταν σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει άλλο σχέδιο», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της Ε.Ε., σύμφωνα με την εφημερίδα, έπειτα από μια συνάντηση ανάμεσα στον Ντέιβιντ Φροστ, τον νέο επικεφαλής των συμβούλων της κυβέρνησης για θέματα που αφορούν την Ευρώπη, και Ευρωπαίους διπλωμάτες.

«Δεν υπάρχει πρόθεση για διαπραγμάτ­ευση, κάτι που θα απαιτούσε ένα σχέδιο», φέρεται ότι δήλωσε ο διπλωμάτης. «Η μη συμφωνία φαίνεται τώρα ότι είναι το κεντρικό σενάριο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ανώτερη κυβερνητικ­ή πηγή δήλωσε μετά το δημοσίευμα πως η Βρετανία είναι «έτοιμη και πρόθυμη» να συνάψει μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θέλουμε μια συμφωνία. Είναι λυπηρό το ότι δεν θέλουν να διαπραγματ­ευθούν μαζί μας», δήλωσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθ­εί.

«Το γεγονός ότι η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκ­ε τρεις φορές με ευρεία διαφορά από τη Βουλή των Κοινοτήτων σημαίνει ότι, αν πρόκειται να υπάρξει μια συμφωνία, πρέπει να είναι έτοιμοι να επαναδιαπρ­αγματευθού­ν. Εμείς είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να το κάνουμε».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ένωσης Λιανεμπορί­ου, οι πωλήσεις λιανικής από τις μεγάλες αλυσίδες κατέγραψαν τον Ιούλιο τη μικρότερη αύξηση που έχει ποτέ καταγραφεί, από το 1995 που τηρούνται στοιχεία.

Οι πωλήσεις των μεγάλων αλυσίδων και σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν τον Ιούλιο σε ετήσια βάση κατά 0,3%, έχοντας καταγράψει μείωση 1,3% τον Ιούνιο και 2,7% τον Μάιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece