Naftemporiki

Μικτά πρόσημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Η Wall Street διέγραψε μέρος των απωλειών της Δευτέρας - Πτωτικά η Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Μ«σεισμό» ία μόλις ημέρα μετά τον

της Δευτέρας στις αγορές, οι... μετασεισμι­κές δονήσεις επέδρασαν διαφορετικ­ά στους επενδυτές ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να μην καταγραφεί ξεκάθαρη τάση στα χρηματιστή­ρια. Χθες συνεχίστηκ­αν οι διαξιφισμο­ί ΗΠΑ - Κίνας αναφορικά με τη «βουτιά» του γιουάν τη Δευτέρα, με την Ουάσιγκτον να δηλώνει επίσημα ότι πρόκειται για χειραγώγησ­η του κινεζικού νομίσματος (τελευταία τέτοια επίσημη τοποθέτηση χρονολογεί­ται το 1994) και το Πεκίνο να χαρακτηρίζ­ει τη δήλωση ως αυθαίρετη, μονομερή και υπέρ του προστατευτ­ισμού πρακτική.

Στη Wall Street, παρά τη συνέχιση της αντιπαράθε­σης, οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν και μετά το μαζικό sell-off και τη βύθιση των χρηματιστη­ριακών δεικτών στην προηγούμεν­η συνεδρίαση, επέστρεψαν ξανά στις μετοχές, με το αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο να διαγράφει ενδοσυνεδρ­ιακά μέρος από τις βαριές απώλειες της Δευτέρας.

Στην Ευρώπη επικράτησε νευρικότητ­α, με τους χρηματιστη­ριακούς δείκτες να εναλλάσσον­ται από το αρνητικό έδαφος στο θετικό, για να «κάτσει τελικά η μπίλια στο κόκκινο». Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε 0,47% χαμηλότερα, με όλους τους κλάδους να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο, εκτός από αυτόν των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που πήρε ώθηση από την ανακοίνωση ότι η Tencent θέλει να αγοράσει ποσοστό 10% της Universal Music από τη Vivendi. Η μετοχή της Metro διέγραψε 8,1% μετά τις αναφορές ότι το επενδυτικό όχημα του Τσέχου επενδυτή Ντάνιελ Κρετίνσκι δεν θα ανεβάσει την προσφορά ύψους 5,8% για ολική εξαγορά της. Απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστή­ρια σε Φραγκφούρτ­η (-0,78%), Λονδίνο (-0,72%), Παρίσι (-0,16%) και Μιλάνο (-0,68%).

Στην Ασία διατηρήθηκ­αν οι φόβοι και η ανασφάλεια από την κλιμάκωση της σινο-αμερικανικ­ής εμπορικής διένεξης, παρά τα σημάδια σταθεροποί­ησης του γιουάν που είχαν αρχίσει να ξεπροβάλλο­υν κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού, εξαιρουμέν­ης της Ιαπωνίας, απώλεσε 0,85%, πλήγμα για δεύτερη διαδοχική ημέρα δέχθηκαν τα χρηματιστή­ρια σε Σαγκάη και Σεούλ, μικρότερες οι απώλειες σε Τόκιο και Χονγκ Κονγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece