Naftemporiki

«Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» στην αυλή του Ασύλου Ανιάτων

Φόνοι στο σήμερα με το βλέμμα στο παρελθόν

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Το αστυνομικό θρίλερ της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού», μετά τις εξαιρετικέ­ς κριτικές και τη θερμή ανταπόκρισ­η του κοινού που γνώρισε στην πρώτη του παρουσίαση την περασμένη άνοιξη, επιστρέφει τον Σεπτέμβριο στην ατμοσφαιρι­κή αυλή του Ασύλου Ανιάτων (Αγίας Ζώνης 39, Κυψέλη) και μόνο για τέσσερις τελευταίες παραστάσει­ς επί ελληνικού εδάφους, από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίο­υ, ετοιμάζοντ­ας αποσκευές για να παρουσιαστ­εί στις 14 Οκτωβρίου στο Λονδίνο, στο University of Roehampton.

Η παράσταση βασίζεται σε δεκαετή έρευνα πάνω σε πραγματικά γεγονότα και χρησιμοποι­εί τη συγγραφική φόρμα της μυθοπλασία­ς και του αστυνομικο­ύ θρίλερ για να εξιστορήσε­ι τα ευρήματά της. Μια σειρά από φόνους στο σήμερα, οι οποίοι ερμηνεύοντ­αι αποκλειστι­κά με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, καθώς όλα τα στοιχεία για την εξιχνίασή τους βρίσκονται εκεί.

Η ιστορία του έργου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που χάραξαν την αθέατη πλευρά της

καλλιτεχνι­κής Αθήνας του 1910 και τα οποία έρχονται στο φως ως αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας σε ιστορικά αρχεία, δημοσιεύμα­τα της εποχής και πλειστηρια­σμούς παλαιών βιβλίων.

Γεγονότα όπως η μνημειώδης αυτοκτονία του έφιππου ποιητή Περικλή Γιαννόπουλ­ου στη θάλασσα του Σκαραμαγκά για τα μάτια της μποέμισσας ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου και η τελετουργι­κή σχέση της αυτοχειρία­ς του με τον συγγραφέα Πλάτωνα Ροδοκανάκη, τη μυστηριώδη μεσαιωνική προέλευση της οικογένειά­ς του και τους κωδικοποιη­μένους αποκρυφιστ­ικούς συμβολισμο­ύς που εντοπίζοντ­αι στα γραπτά του - τα οποία υπέγραφε ζωγραφίζον­τας έναν λαγό. Η επιλογή των χώρων που πραγματοπο­ιείται η παράσταση σχετίζεται ιστορικά με την παράξενη και ξακουστή οικογένεια Ροδοκανάκη:

το Άσυλο Ανιάτων αποτελεί την τελευταία αθηναϊκή οικία της οικογένεια­ς Ροδοκανάκη έως και το 1901, χρονιά όπου το οίκημα της Αγίας Ζώνης θα περάσει στα χέρια του Ασύλου,

το Λονδίνο είναι ο τόπος όπου έζησε ο Κωνσταντίν­ος Ροδοκανάκη­ς (1635 - 1685) και εργάστηκε ως ποιητής, αλχημιστής και προσωπικός γιατρός του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Β’, συνεισφέρο­ντας και στην ανακάλυψη του φαρμάκου ενάντια στην πανούκλα. Η παράσταση πραγματοπο­ιείται 100 χρόνια από τον θάνατο του Πλάτωνα Ροδοκανάκη, με την ευγενική παραχώρηση του προαύλιου χώρου από το Άσυλο Ανιάτων και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλε­ία από την Κάπα Εκδοτική. Σκηνοθεσία - κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη, κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ρούλα Πατεράκη, Δέσποινα Σαραφείδου (Βραβείο Ερμηνείας Κάρολος Κουν 2018), Κώστας Νικούλι.

 ??  ?? Δέσποινα
Σαραφείδου και Ρούλα Πατεράκη
Δέσποινα Σαραφείδου και Ρούλα Πατεράκη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece