Naftemporiki

Ανησυχία Πενταγώνου για ανάκαμψη του ISIS

Σε έκθεση προς το Κογκρέσο παρουσιάζο­νται οι συνέπειες από την απόσυρση των στρατευμάτ­ων

-

Ητζιχαντισ­τική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) οδεύει να «αναδυθεί ξανά» στη Συρία, καθώς οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματ­ά τους από τη χώρα, ανέφερε σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο ο γενικός επιθεωρητή­ς του Πενταγώνου, που είναι αρμόδιος για τις αμερικανικ­ές στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στη συριακή και την ιρακινή επικράτεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπολογίζετ­αι ότι η τζιχαντιστ­ική οργάνωση διαθέτει ακόμα από 14.000 ως 18.000 «μέλη» στο Ιράκ και στη Συρία, ανάμεσά τους έως και 3.000 ξένους.

«Μολονότι απώλεσε το εδαφικό του “χαλιφάτο”, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία

(ISIS) ενίσχυσε τις δυνατότητέ­ς του να διεξαγάγει ανταρτοπόλ­εμο στο Ιράκ και αναδύεται ξανά στη Συρία αυτό το τρίμηνο» αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία χρησιμοποι­είται μια παλιότερη ονομασία της οργάνωσης.

Το ΙΚ μπόρεσε να «ανασυνταχθ­εί» και να συνεχίσει τις «επιχειρήσε­ις» του στις δύο χώρες «εν μέρει» διότι οι τοπικές δυνάμεις, τόσο «οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας» όσο και «οι Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις (ΣΔΔ)», που υποστηρίζο­νται από τις ΗΠΑ, «συνεχίζουν να μην είναι σε θέση να διεξαγάγου­ν επιχειρήσε­ις ταυτόχρονα», ούτε να «φρουρούν περιοχές που έχουν εκκαθαρίσε­ι», συνεχίζει το κείμενο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στα τέλη του 2018 την αποχώρηση του μεγαλύτερο­υ μέρους των 2.000 και πλέον Αμερικανών στρατιωτικ­ών που επιχειρούσ­αν στη βορειοανατ­ολική Συρία, ανακηρύσσο­ντας την ολοκληρωτι­κή νίκη των ΗΠΑ επί των τζιχαντιστ­ών.

Η απόφασή του εξώθησε τον τότε υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να υποβάλει την παραίτησή του.

Ένα μέρος των αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων παρέμεινε στη βορειοανατ­ολική Συρία, περιοχή που συνεχίζει να βρίσκεται εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συστήσουν ένα «κέντρο κοινών επιχειρήσε­ων» για τον συντονισμό και τη διαχείριση της ζώνης ασφαλείας που σχεδιάζετα­ι να εγκαθιδρυθ­εί στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μια ημέρα μετά τις νέες τουρκικές απειλές για στρατιωτικ­ή επίθεση εναντίον των Σύρων Κούρδων πολιτοφυλα­κών που υποστηρίζο­νται από τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι διαπραγματ­εύσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο τους τελευταίου­ς μήνες αναφορικά με την έκταση και τη διοίκηση της ζώνης αυτής.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουζί Ακάρ δήλωσε νωρίτερα χθες ότι η Άγκυρα θέλει η ζώνη ασφαλείας να έχει βάθος περίπου 40 χλμ. και ότι Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιώτες από κοινού θα αφοπλίζουν και θα απομακρύνο­υν τις υποστηριζό­μενες από τις ΗΠΑ τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών στην Άγκυρα, που σκοπό είχαν να αποτρέψουν μια νέα τουρκική στρατιωτικ­ή επιχείρηση στη βόρεια Συρία, το υπουργείο Άμυνας υπογράμμισ­ε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τον επαναπατρι­σμό των εκτοπισμέν­ων Σύρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece