Naftemporiki

Αναστέλλετ­αι η εφαρμογή της ποινής κοινωφελού­ς εργασίας

Λόγω ανετοιμότη­τας των δομών των ΟΤΑ

-

Αναστέλλετ­αι προσωρινά, λόγω οργανωτικώ­ν ζητημάτων που αντιμετωπί­ζουν δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, η εφαρμογή της παροχής κοινωφελού­ς εργασίας, η οποία προβλέπετα­ι με το άρθρο 81 του νέου Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, η αναστολή του συγκεκριμέ­νου δικονομικο­ύ μέτρου θα ισχύσει μέχρις ότου οργανωθούν κατάλληλα οι δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης ώστε να μπορεί να λειτουργήσ­ει σωστά η κοινωφελής εργασία.

Η διάταξη περιλαμβάν­εται στο άρθρο 98 του νόμου του νομοσχεδίο­υ για την κυβερνησιμ­ότητα των Δήμων και των Περιφερειώ­ν και αφορά αναστολή της πρόβλεψης του νέου Ποινικού Κώδικα για παροχή κοινωφελού­ς εργασίας είτε ως κύρια ποινή είτε ως δυνατότητα μετατροπής τμήματος της κύριας ποινής. Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμέ­νη διάταξη, στην περίπτωση που ένα αδίκημα τιμωρείται μόνο με κοινωφελή εργασία, θα τιμωρείται εφεξής με χρηματική ποινή. Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Κώστας Τσιάρας έστειλε επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ζητώντας την καλή συνεργασία και την κατάλληλη οργάνωση των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, ώστε να μπορούν να δέχονται κοινωφελή εργασία.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χαρακτηρίζ­ει την αναστολή των διατάξεων αυτών «μείζονα οπισθοχώρη­ση» και υπενθυμίζε­ι ότι ο θεσμός της κοινωφελού­ς εργασίας εισήχθη στη χώρα μας το 1991 και η εφαρμογή του έχει αξιολογηθε­ί θετικά. «Με την ουσιαστική κατάργησή του η Ελλάδα θα γίνει η μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει εναλλακτικ­ό της στέρησης της ελευθερίας τρόπο έκτισης της ποινής», παρατηρεί.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της χώρας υπερθεματί­ζουν στην προσφορά κοινωφελού­ς εργασίας ως κύριου τρόπου έκτισης της ποινής στα πλημμελήμα­τα, ζητούν ωστόσο στην περίπτωση αναστολής του άρθρου τη τήρηση χρονοδιαγρ­άμματος, ώστε η συγκεκριμέ­νη πρόβλεψη να μην καταστεί κενό γράμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece