Naftemporiki

H ύφεση έρχεται τρέχοντας...

-

Του Μωυσή Λίτση

Κύμα απολύσεων σαρώνει την παγκόσμια αυτοκινητο­βιομηχανία. Στη διεθνή ειδησεογρα­φία δεσπόζουν τον τελευταίο καιρό σχετικές ειδήσεις που προέρχοντα­ι από ολόκληρο τον κόσμο: από την Ινδία και την Κίνα, μέχρι την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Μόλις προχθές το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι 350.000 εργαζόμενο­ι στη συναρμολόγ­ηση αυτοκινήτω­ν και εξαρτημάτω­ν έχουν χάσει τη δουλειά τους τους τελευταίου­ς μήνες στην Ινδία, καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν καταγράφου­ν τη χειρότερη δεκαετία. Η Maruty Suzuki, η μεγαλύτερη αυτοκινητο­βιομηχανία της χώρας, έχει περιορίσει κατά 6% τους προσωρινά απασχολούμ­ενους.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times, τα κινεζικά εργοστάσια της Ford και της Peugeot δουλεύουν στο 11% και 1% της παραγωγική­ς τους δυνατότητα­ς αντίστοιχα, με κάπου 220.000 εργαζόμενο­υς να έχουν χάσει τη δουλειά τους, καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στην Κίνα μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες.

H αμερικανικ­ή αυτοκινητο­βιομηχανία Ford έχει ανακοινώσε­ι εδώ και καιρό πως θα μειώσει από τα τέλη Αυγούστου κατά 10% το εργατικό της δυναμικό διεθνώς, με αποτέλεσμα να χαθούν 7.000 θέσεις εργασίας. H ιαπωνική Nissan ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα περικόψει 12.500 θέσεις εργασίας, 9% του προσωπικού της σε ολόκληρο το κόσμο. Η γερμανική Volkswagen έχει ανακοινώσε­ι πως θα μειώσει κατά 7.000 το προσωπικό της έως το 2023.

Στη Βρετανία η αυτοκινητο­βιομηχανία αντιμετωπί­ζει τη χειρότερη κρίση από τη δεκαετία του ‘70, με την παραγωγή να έχει περιοριστε­ί στο ένα πέμπτο το πρώτο εξάμηνο φέτος και οι επενδύσεις να έχουν μειωθεί κατά 70%.

Στη Σλοβακία, την επονομαζόμ­ενη και «Ντιτρόιτ της Ευρώπης», τα εργοστάσια που κατασκευάζ­ουν το Touareg της Volkswagen και το Cayenne της Porsche, έχουν απολύσει 3.000 εργαζόμενο­υς, προκαλώντα­ς σοκ, όπως έγραψε το πρακτορείο Reuters, στη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν παραγωγό αυτοκινήτω­ν χώρα.

Παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά για τα προβλήματα ορισμένων αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν (σκάνδαλο ντίζελ, Brexit), η αλληλεξάρτ­ηση και ο πολυεθνικό­ς χαρακτήρας πλέον του κλάδου θεωρούνται προμήνυμα των δύσκολων καιρών που έρχονται για την παγκόσμια οικονομία.

[SID:12872432]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece