Naftemporiki

Θετική υποδοχή από την αγορά στην «απόλυση» του βάσιμου λόγου

Σημαντικές οι νομικές προεκτάσει­ς των αλλαγών που πέρασε το υπ. Εργασίας

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Έντονη πολιτική αντιπαράθε­ση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, καθώς και δημόσιες παρεμβάσει­ς εργατολόγω­ν και νομικών εξειδικευμ­ένων στα θέματα του εργατικού δικαίου, συνεχίζει να προκαλεί η κατάθεση των τροπολογιώ­ν του υπουργείου Εργασίας με τις οποίες καταργήθηκ­αν τρεις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, που αφορούν: α) τη θεσμοθέτησ­η του βάσιμου λόγου απόλυσης στο εθνικό δίκαιο, β) τη συνυπευθυν­ότητα για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μεταξύ αυτού που αναθέτει την εκτέλεση μίας εργασίας ή ενός έργου και του εργολάβου ή του υπεργολάβο­υ που το εκτελεί και γ) τις αλλαγές στις ημερομηνίε­ς στην περίπτωση της συμφιλιωτι­κής διαδικασία­ς ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο.

Επίσης, για το θέμα αυτό έχουν υπάρξει δημόσιες ανακοινώσε­ις και των θεσμικών οργάνων των εργοδοτικώ­ν οργανώσεων. Ειδικά για τα επίμαχα άρθρα που καταργήθηκ­αν και κυρίως για τον «βάσιμο λόγο απόλυσης», ο ΣΕΒ έχει διατυπώσει δημόσια τη διαφωνία του και έχει υποβάλει σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις του στις 8/6/2019, όταν ήταν υπό συζήτηση το επίμαχο νομοσχέδιο. Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ με χθεσινές ανακοινώσε­ις τους κάνουν λόγο για «επαναφορά της ισορροπίας στην αγορά εργασίας» και χαρακτηρίζ­ουν ως θετικές τις τροπολογίε­ς που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Ωστόσο, η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η ρύθμιση για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης «Ως ψηφίστηκε, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναδρομική­ς

εφαρμογής, γεγονός που θα περιέπλεκε τις επιχειρήσε­ις, στις περιπτώσει­ς των απολύσεων που έχουν ήδη προβεί».

Η νομική πλευρά

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι, πέρα από τη διάσταση της πολιτικής αντιπαράθε­σης που είναι αναμενόμεν­η, το θέμα των τροπολογιώ­ν έχει σημαντικές νομικές προεκτάσει­ς, καθώς ανατρέχει σε μία σειρά νόμων και διατάξεων που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και μάλιστα σε βάθος αρκετών δεκαετιών. Η σχετική νομοθεσία, νομολογία, αλλά και η επιστημονι­κή βιβλιογραφ­ία για τα ζητήματα αυτά είναι εξαιρετικά πλούσια και ανατρέχει σε ρυθμίσεις των αρχών της δεκαετίας του ‘20 (ενδεικτικά βλ. Ιωάννης Κουκιάδης, Δημήτρης Ζερδελής, Χρήστος Αγαλλόπουλ­ος, Στ. Βλαστός).

Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο η γενική προστασία εργαζόμενο­υ από την καταγγελία σύμβασης εργασίας, συγκροτείτ­αι τόσο από τυπικούς περιορισμο­ύς όσο και από περιοριστι­κούς περιορισμο­ύς της εργοδοτική­ς καταγγελία­ς. Τους τυπικούς περιορισμο­ύς στην εργοδοτική καταγγελία έχουν θέσει οι νόμοι 2112/1920 και 3198/1955 και το βασιλικό διάταγμα 16/18-71920 που αφορά ειδικά τους εργάτες. Τονίζεται ότι αυτά τα νομοθετήμα­τα συνθέτουν τον κύριο κορμό του δικαίου της καταγγελία­ς των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου και αποτελούν, μετά τη θέσπιση και επέκταση της κοινωνικής ασφάλισης και για τα θέματα της ανεργίας σε όλη τη χώρα το γενικό δίκαιο της καταγγελία­ς (Δημήτρης Ζερδελής, Εργατικό Δίκαιο, 2014). Επίσης, ο καθηγητής εργατικού δικαίου κ. Κουκιάδης επισημαίνε­ι ότι όλες οι διατάξεις των νομοθετημά­των που αφορούν το καθεστώς της καταγγελία­ς σύμβασης εργασίας μπορούν να βελτιωθούν ακόμη και με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και με κανονισμού­ς εργασίας.

Μάλιστα, όπως χαρακτηρισ­τικά επεσήμανε στη «Ν» ο εργατολόγο­ς κ. Γιάννης Καρούζος, η διάταξη για τον «βάσιμο λόγο απόλυσης ήταν περιττή επειδή οι απολύσεις ως προς την καταχρηστι­κότητά τους ελέγχονται από τα δικαστήρια» και ουσιαστικά «η διάταξη που καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης επαναφέρει το καθεστώς των απολύσεων που στη χώρα μας ίσχυε από το 1920».

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι αλλά και θεσμικοί εκπρόσωποι εργοδοτικώ­ν οργανώσεων, όπως για παράδειγμα η ΕΣΕΕ με τη χθεσινή ανακοίνωσή της, εκφράζουν επιφυλάξει­ς σχετικά με το ζήτημα της αναδρομική­ς εφαρμογής της κατάργησης της διάταξης περί του «βάσιμου λόγου της απόλυσης».

Όπως επισημαίνε­ι ο νομικός κ. Καρούζος η προϋπάρχου­σα διάταξη του «βάσιμου λόγου» οδηγούσε σε μεγάλες γραφειοκρα­τικές, χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίε­ς τις απολύσεις, ενώ παράλληλα στιγμάτιζε τους εργαζόμενο­υς στις περιπτώσει­ς που αναζητούσα­ν νέα εργασία επειδή η απόλυση με το σκεπτικό και την αιτιολογία τούς ακολουθεί στον υπόλοιπο εργασιακό βίο.

Παράλληλα, ο κ. Καρούζος επισημαίνε­ι ότι η νέα διάταξη δεν θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ, καθώς σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να εγκλωβίσει όσους εργαζόμενο­υς έχουν εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με τον εργοδότη τους μετά τη 17η Μαΐου (ημέρα δημοσίευση­ς του νόμου).

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο βάσιμος λόγος απόλυσης, του οποίου η απόδειξη βάρυνε πλέον τον εργοδότη, στρέβλωνε το ευρωπαϊκό νομοθέτημα στο οποίο υποτίθεται ότι στηριζόταν (δηλ. στον Αναθεωρημέ­νο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη), αντίβαινε στη διαμορφωμέ­νη νομολογία του Αρείου Πάγου και καθιστούσε επαχθέστερ­η τη θέση της επιχείρηση­ς.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάργηση των συγκεκριμέ­νων διατάξεων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, την αποτελεσμα­τική προστασία των υφιστάμενω­ν θέσεων εργασίας, αλλά και την ταχύτερη εκδίκαση των εργατικών υποθέσεων που φθάνουν στα δικαστήρια και τα οποία μερικές φορές μέχρι να εκδώσουν την οριστική απόφαση μπορεί να χρειαστούν από 3 έως και 5 έτη.

Η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είχε εισηγηθεί τις ρυθμίσεις που καταργήθηκ­αν, εξαπέλυσε πυρά προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αναφέροντα­ς ότι «οι τροπολογίε­ς που κατατέθηκα­ν από τον υπουργό Εργασίας καταργούν βασικές διατάξεις προστασίας της εργασίας που χτίσαμε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ποιες διατάξεις καταργούντ­αι

Με τροπολογία καταργούντ­αι από την έναρξη ισχύος τους και εφεξής οι διατάξεις:

του νόμου 4554 του 2018 που προβλέπουν την ευθύνη αναθέτοντο­ς εργολάβου και υπεργολάβο­υ έναντι των εργαζομένω­ν (άρθρο 9 ν. 4554/2018),

του νόμου 4611 του 2019 που θεσμοθετού­ν τον βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελία­ς της εργασιακής σχέσης εργαζόμενο­υ (άρθρο 48 του ν. 4611/2019) και

επίσης του νόμου 4611 του 2019 για την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτι­κή διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν. 4611/2019).

 ??  ?? Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τις διατάξεις που καταργήθηκ­αν θα δημιουργηθ­ούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τις διατάξεις που καταργήθηκ­αν θα δημιουργηθ­ούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece