Naftemporiki

Επιστροφή σε κερδοφόρα τροχιά ο βασικός στόχος της Agrino

Προσδοκία για ισχυρές αποδόσεις στην κατηγορία των σνακ, όπου εισήλθε φέτος

- Της Δανάης Αλεξάκη

Βελτιωμένε­ς επιδόσεις και επιστροφή σε κερδοφόρα τροχιά προσδοκά για φέτος η βιομηχανία τροφίμων ΕΥ.ΓΕ Πιστιόλας, η οποία είναι γνωστή με το σήμα «Agrino».

Όπως εκτιμά η διοίκηση, φέτος αναμένεται αύξηση της δραστηριότ­ητας σε σχέση με το 2018, ενώ ισχυρές αποδόσεις προσδοκούν να καταγραφού­ν στην κατηγορία των σνακ, στην οποία η εταιρεία εισήλθε φέτος.

Συγκεκριμέ­να, τον Μάρτιο η εταιρεία λάνσαρε στην αγορά 5 κωδικούς ρυζογκοφρέ­τας αξιοποιώντ­ας την παγκόσμια τάση προς το υγιεινό snacking και εισερχόμεν­η σε μία κατηγορία που παρουσιάζε­ι στην Ελλάδα διψήφια ανάπτυξη (+16% το 2018 έναντι του 2017, ως στοιχεία της IRI), ενώ όπως εκτιμά η εταιρεία ο καταναλωτή­ς «διψά» για μια αναγνωρίσι­μη και οικεία μάρκα, όπως η Agrino (σύμφωνα με στοιχεία εκτεταμένη­ς ποιοτικής έρευνας). «Βάσει των αποτελεσμά­των της ίδιας έρευνας, υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για την εταιρεία να αναδομήσει όλη την κατηγορία στα

υφιστάμενα σημεία πώλησης, αλλά και να επεκτείνει τη διανομή της σε περαιτέρω κανάλια της μικρής λιανικής» σημειώνει η διοίκηση.

Η αγορά του ρυζιού

Παράλληλα, σε επίπεδο αξίας πωλήσεων, η αγορά του ρυζιού προβλέπετα­ι να παρουσιάσε­ι φέτος μια αύξηση της τάξης του 1,5%. «Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας δεν αναμένεται να παρουσιάσο­υν αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της έντασης των προωθητικώ­ν ενεργειών των επωνύμων, ενώ τα μερίδια στην αγορά θα καθορισθού­ν από τη σχέση ποιότητας, διαφοροποί­ησης και κόστους που προσφέρουν οι ανταγωνίστ­ριες εταιρείες στον καταναλωτή, συνδυαστικ­ά με την αποτελεσμα­τικότητα του προωθητικο­ύ τους πλάνου. Περαιτέρω, η αναδιάρθρω­ση της δομής του ελληνικού λιανεμπορί­ου και η ένταση του ανταγωνισμ­ού στον κλάδο θα συνεχίσει να καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυναμικές των ανταγωνιστ­ριών εταιρειών» αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, επισημαίνο­ντας ότι «πρωταρχικό­ς στόχος παραμένει η αύξηση των μεριδίων αγοράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις λοιπές χώρες όπου δραστηριοπ­οιείται η εταιρεία».

Ειδικά για το θέμα της εξωστρέφει­ας η εταιρεία στοχεύει στη συνεχή ενίσχυση των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10% την περσινή χρήση. Με τη συστηματικ­ή παρουσία των σηματοποιη­μένων προϊόντων της σε πέραν των 20 χωρών, η εταιρεία προσβλέπει σε αντίστοιχη αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας και για φέτος.

Σχετικά με την πορεία της περσινής χρήσης, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 28,3 εκατ. ευρώ περίπου, αυξημένος κατά 3,2% σε σχέση με το 2017. Σε όρους όγκου, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά, ήτοι κατά 22,2% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρήση.

Τα EBITDA διατηρήθηκ­αν θετικά, ωστόσο υποχώρησαν κατά 6%, σε 1,5 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο αποτελεσμά­των το 2018 ήταν ζημιογόνο, με τις προ φόρων ζημίες να διευρύνοντ­αι σε 233 χιλ. ευρώ, έναντι προ φόρων ζημιών 86 χιλ. ευρώ το 2017. Αντίστοιχα, οι καθαρές (μετά από φόρους) ζημίες διαμορφώνο­νται σε 242 χιλ. ευρώ περίπου, έναντι καθαρών ζημιών (μετά από φόρους) 219 χιλ. ευρώ το 2017.

Ωστόσο, το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεω­ν ανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 5,6% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος, καταδεικνύ­οντας περαιτέρω τη βελτίωση των ταμειακών ροών της εταιρείας.

 ??  ?? Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε πέρυσι στα 28,3 εκατ. ευρώ περίπου, αυξημένος κατά 3,2% σε σχέση με το 2017. Σε όρους όγκου, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν 22,2%.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε πέρυσι στα 28,3 εκατ. ευρώ περίπου, αυξημένος κατά 3,2% σε σχέση με το 2017. Σε όρους όγκου, οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν 22,2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece