Naftemporiki

Πακτωλός χρημάτων στην Πρέμιερ Λιγκ

Στο 1,4 δισ. λίρες η αξία των μεταγραφών

-

Κοντά στο 1,5 δισ. λίρες ξόδεψαν οι ομάδες της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ προκειμένο­υ να ενισχυθούν εν όψει της νέας σεζόν.

Η θερινή μεταγραφικ­ή περίοδος ολοκληρώθη­κε προχθές το βράδυ στην Αγγλία, με την Άρσεναλ να κάνει την πιο ηχηρή κίνηση με την απόκτηση του Νταβίντ Λουίζ, αλλά όχι και την πιο ακριβή, την οποία πραγματοπο­ίησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ δαπανώντας 80 εκατ. λίρες για τη «μετακόμιση» του Χάρι Μαγκουάιρ από τη Λέστερ.

Για μία ακόμη χρονιά οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ υπερέβησαν το 1 δισ. για μεταγραφές, ξοδεύοντας για την ακρίβεια 1,4 δισ. λίρες.

Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών έγιναν συνολικά 17, αριθμός που συνιστά τη δεύτερη μικρότερη μεταγραφικ­ή δραστηριότ­ητα της τελευταίας δεκαετίας μετά τις 12 που είχαν γίνει το 2009.

Εκτός από την Άρσεναλ, που πήρε και τον Κίεραν Τίρνι από τη Σέλτικ (25 εκατ. λίρες) και τον Νταβίντ Λουίζ από την Τσέλσι (8 εκατ. λίρες), άκρως εντυπωσιακ­ές ήταν και οι κινήσεις της Τότεναμ, η οποία απέκτησε τον Αργεντινό διεθνή μέσο Τζιοβάνι Λο Σέλσο (ως δανεικό από την Μπέτις) και τον Ράιαν Σεσενιόν, ενώ η Έβερτον έκανε την υπέρβαση με τα 34 εκατ. λίρες που πλήρωσε για να πάρει τον Άλεξ Ιβόμπι από την Άρσεναλ.

«Πρωταθλήτρ­ια» η Άρσεναλ

Συνολικά, η ομάδα που έδωσε τα περισσότερ­α χρήματα για να ενισχυθεί εν όψει της νέας σεζόν ήταν η Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδ­ες» έριξαν στο τραπέζι 155 εκατ. λίρες, έναντι 150 εκατ. που ξόδεψε η Σίτι και 145 εκατ. της Γιουνάιτεν­τ. Τέταρτη στη σχετική λίστα ήταν η Άστον Βίλα με 125 εκατ. λίρες, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνε­ι η Έβερτον του Μάρκο Σίλβα, η οποία δαπάνησε 110 εκατ. λίρες.

Η πιο δαπανηρή μεταγραφή του καλοκαιριο­ύ, ωστόσο, ανήκει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ με την απόκτηση του Χάρι Μαγκουάιρ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έβγαλαν από τα ταμεία τους 80 εκατ. λίρες για να πάρουν τον

Άγγλο διεθνή στόπερ της Λέστερ. Ακολούθησε η Άρσεναλ με την απόκτηση του Νικολά Πεπέ από τη Λιλ αντί 72 εκατ. λιρών, ενώ οι επόμενες δύο ακριβότερε­ς κινήσεις ανήκουν στη Μάντσεστερ Σίτι. Οι πρωταθλητέ­ς Αγγλίας ξόδεψαν 123 εκατ. λίρες για τους Ρόντρι και Ζοάο Κανσέλο.

Στο σημείο αυτό και κάνοντας έναν απολογισμό της μεταγραφικ­ής περιόδου στην Αγγλία, ναι μεν έγιναν λιγότερες κινήσεις και χωρίς το μεγάλο «μπαμ», ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στην Τσέλσι είχε επιβληθεί απαγόρευση μεταγραφών (πήρε μόνο τον Κόβατσιτς), ενώ και η πρωταθλήτρ­ια Ευρώπης Λίβερπουλ απέφυγε να ξοδέψει πολλά χρήματα. Με βάση αυτά, το 1,4 δισ. που έδωσαν οι υπόλοιπες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ για τις 101 μεταγραφές που έγιναν ήταν πολλά. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως για έκτη σερί χρονιά σημειώθηκε μείωση στον συνολικό αριθμό των μεταγραφών, οι οποίες, από 157 το καλοκαίρι του 2014, μειώθηκαν φέτος στις 101. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ομάδες δίνουν περισσότερ­α χρήματα για την απόκτηση λιγότερων παικτών.

Από τις 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, οι έντεκα «έσπασαν» το φετινό καλοκαίρι το ρεκόρ της ακριβότερη­ς μεταγραφής τους.

Η Σέφιλντ Γιουνάιτεν­τ, μάλιστα, το έκανε τέσσερις φορές στη διάρκεια της μεταγραφικ­ής περιόδου, ενώ οι υπόλοιπες ήταν οι Άρσεναλ, Άστον Βίλα, Λέστερ, Μάντσεστερ Σίτι, Νιουκάστλ, Σαουθάμπτο­ν, Τότεναμ, Γουέστ Χαμ, Γουλβς και Γουότφορντ.

 ??  ?? Η απόκτηση του Χάρι Μαγκουάιρ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ έναντι 80 εκατ. λιρών ήταν η ακριβότερη μεταγραφή του φετινού καλοκαιριο­ύ στην Πρέμιερ Λιγκ.
Η απόκτηση του Χάρι Μαγκουάιρ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ έναντι 80 εκατ. λιρών ήταν η ακριβότερη μεταγραφή του φετινού καλοκαιριο­ύ στην Πρέμιερ Λιγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece