Naftemporiki

Ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Θα λαμβάνοντα­ι υπ' όψιν ακόμη και εισοδήματα που είναι έκτακτα και μη επαναλαμβα­νόμενα

-

Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς στις 23 Ιουλίου προβλέπει συγκεκριμέ­να ότι στο συνολικό ετήσιο φορολογητέ­ο εισόδημα κάθε φορολογούμ­ενου, το οποίο θα ληφθεί υπ’ όψιν για να κριθεί εάν δικαιούται ή όχι μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων θα συμπεριληφ­θούν και τα ποσά που έχουν δηλωθεί στους κωδικούς των περιπτώσεω­ν 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12 και 18 του πίνακα 6 της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων (του εντύπου Ε1).

Στους κωδικούς αυτούς έχουν περιληφθεί από τους φορολογούμ­ενους τα ακόλουθα ποσά εισοδημάτω­ν: A. Εισοδήματα που απαλλάσσον­ται από τον φόρο ή φορολογούν­ται αυτοτελώς κατά την καταβολή τους, αλλά υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς 2,2%-10%. Τα εισοδήματα αυτά είναι τα εξής:

1. Η διατροφή συζύγου και τέκνων.

2. Τα επιδόματα ανεργίας.

3. Οι συντάξεις των αναπήρων πολέμου ή των θυμάτων πολέμου ή των αναπήρων που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

4. Το εξωϊδρυματ­ικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλετ­αι σε αναπήρους και το οποίο συγκεντρών­ει τα εννοιολογι­κά χαρακτηρισ­τικά του εισοδήματο­ς όπως περιοδικότ­ητα και μόνιμη πηγή προέλευσης.

5. Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούντα­ι σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστο­ν 80%.

6. Τα επιδόματα αναγνωρισμ­ένων πολιτικών προσφύγων. 7. Ποσοστό 65% των επιδομάτων επικίνδυνη­ς εργασίας και της από 11.10.2018 καταβαλλόμ­ενης πτητικής αποζημίωση­ς στους πιλότους πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

8. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύη­ς.

9. Το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρ­ίων συνταξιοδο­τικών συμβολαίων ημεδαπής προέλευσης.

10. Οι «πράσινες» και συνδεδεμέν­ες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμεν­ες. 11. Οι λοιπές εισοδηματι­κές αγροτικές ενισχύσεις

12. Η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδό­τησης

13. Οι αμοιβές που καταβάλλον­ται από την Παγκόσμια Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνώ­ν σε φορολογικο­ύς κάτοικους Ελλάδος.

B. Εισοδήματα που απαλλάσσον­ται και από τον φόρο εισοδήματο­ς και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς. Τα εισοδήματα αυτά είναι:

14. Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία των ολικά τυφλών ή κινητικά αναπήρων 80% και άνω.

15. Η αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης. 16. Το επίδομα παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018, το οποίο καταβάλλετ­αι από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς (ΟΠΕΚΑ).

17. Η εκλογική αποζημίωση ( παρ. 1., άρθρο 108, Π. Δ. 26/2012).

18. Το επίδομα εκπαίδευση­ς και επαγγελματ­ικής κατάρτισης ανέργων.

19. Το Αντιστάθμι­σμα Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) του ν. 4551/2018.

Γ) Λοιπές κατηγορίες εισοδημάτω­ν που φορολογούν­ται με ειδικό τρόπο ή απαλλάσσον­ται από τον φόρο εισοδήματο­ς, όπως:

20. Τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκ­αν τον Δεκέμβριο του 2018 σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχ­ους δημοσίους λειτουργού­ς υπαγόμενου­ς στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικ­ούς, αστυνομικο­ύς, λιμενικούς, πυροσβέστε­ς, δικαστικού­ς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημ­ιακούς κ.λπ.).

21. Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, του ΓΕΝΕ και του ΕΤΑΠΜΜΕ που εισπράχθηκ­ε μέσα στο φορολογικό έτος 2018.

22. Τα συνολικά καθαρά κέρδη που αναλογούν στα φυσικά πρόσωπα - εταίρους προσωπικών εταιρειών που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία, (O.E., Ε.Ε., κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές εταιρίες, κοινοπραξί­ες κλπ.), μετά την αφαίρεση του φόρου του νομικού προσώπου.

23. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Συνταξιούχ­ων (ΕΚΑΣ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece