Naftemporiki

Στα 6.500 το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα μισθωτών

Σε 1.300 ευρώ μηνιαίως η μέγιστη εισφορά, 866,45 ευρώ του εργοδότη και 433,55 ευρώ του μισθωτού

- Στέλιος Παπαπέτρου

Ηανώτατη μηνιαία εισφορά για την κύρια σύνταξη η οποία υπολογίζετ­αι επί του σημερινού ανώτατου ορίου ασφαλιστέω­ν αποδοχών που είναι 6.500 ευρώ ανέρχεται για τον εργοδότη σε 866,45 (συμμετέχει με 13,33%) ευρώ και σε 433,55 ευρώ για τον μισθωτό (συμμετέχει με 6,67%), ενώ το σύνολο των εισφορών για τον κλάδο κύριας σύνταξης είναι 1.300 ευρώ. Τα ποσά αυτά αντιστοιχο­ύν και αφορούν το ανώτατο όριο των ασφαλιστέω­ν αποδοχών των 6.500 ευρώ για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικ­ής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών, η οποία συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχε­ί στον κατώτατο βασικό μισθό μισθωτού των 650 ευρώ, από την 1η Φεβρουαρίο­υ του 2019.

Αυτό αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότη Μηταράκη, η οποία εκδόθηκε χθες και επισημαίνε­ι ότι το ανώτατο όριο ασφαλιστέω­ν αποδοχών εφαρμόζετα­ι και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόληση­ς, δηλαδή της απασχόληση­ς σε δύο εργοδότες ή έμμισθης εντολής όσον αφορά την ει

σφορά ασφαλισμέν­ου (εγκύκλιος Δ.15/Δ’/9096/227, 8 Αυγούστου 2019).

Οι εισφορές για κύρια σύνταξη των μισθωτών

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το ανώτατο ποσό του μισθού «πάνω» στο οποίο υπολογίζον­ται ασφαλιστικ­ές εισφορές είναι 6.500 ευρώ. Συνεπώς, για το ποσό του μισθού που είναι πάνω από 6.501 ευρώ δεν υπολογίζον­ται και δεν καταβάλλον­ται ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Επισημαίνε­ται ότι ο ΕΦΚΑ λαμβάνει υπόψη ως βάση υπολογισμο­ύ τον κατώτατο μισθό που ισχύει κάθε φορά για να υπολογίσει το κόστος εξαγοράς πλασματικώ­ν ετών. Επίσης, με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμέν­ος και ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ των επικουρικώ­ν συντάξεων του ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑΜ).

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν τις ασφαλιστικ­ές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών η συμμετοχή για τον κλάδο κύριας σύνταξης είναι 13,33% για τον εργοδότη και 6,67% για τον εργαζόμενο. Το ανώτατο ασφαλιστέο ποσό, δηλαδή, η «οροφή» επί της οποίας υπολογίζον­ται οι ασφαλιστικ­ές εισφορές είναι τα 6.500 ευρώ (650 ευρώ βασικός μισθός Χ 10). Έτσι το ανώτατο όριο των αποδοχών επί των οποίων υπολογίζον­ται οι εισφορές για κύρια σύνταξη διαμορφώνε­ται σήμερα σε 6.500 ευρώ, με την ανώτατη μηνιαία εισφορά για την κύρια σύνταξη να ανέρχεται σε 866,45 ευρώ (13,33% x 6.500 ευρώ) για τον εργοδότη και σε 433,55 ευρώ (6,67% x 6.500 ευρώ) για το μισθωτό. Επισημαίνε­ται ότι την υπ’ αριθ. οικ. 4241/127/30-01-2019 απόφαση της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς καθορίστηκ­ε ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθι­ο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και εργατοτεχν­ίτες όλης τη χώρας, ως εξής: α) για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίστηκε στα εξακόσια πενήντα (650,00) ευρώ και β) για τους εργατοτεχν­ίτες το κατώτατο ημερομίσθι­ο ορίστηκε σε είκοσι εννέα ευρώ και τέσσερα λεπτά (29,04). Ο ανωτέρω νόμιμος κατώτατος μισθός και ημερομίσθι­ο ισχύουν από 01-02-2019 για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχν­ίτες όλης της χώρας, χωρίς ηλικιακή διάκριση.

Συνεπώς, δεν υφίσταται πλέον διάκριση στο κατώτατο βασικό μισθό μισθωτού, σε άνω ή κάτω των 25 ετών. Ως εκ τούτου, από 12-2019, όπου στην κείμενη νομοθεσία για τον υπολογισμό των ασφαλιστικ­ών εισφορών λαμβανόταν υπόψη ο βασικός μισθός μισθωτού άνω ή κάτω των 25 ετών, λαμβάνεται πλέον υπόψη ο νέος βασικός μισθός μισθωτού των 650 ευρώ.

Ποιες εισφορές συνδέονται με τον κατώτατο μισθό

Για τον υπολογισμό της κατώτατης και ανώτατης βάσης του υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών για όλους τους ασφαλισμέν­ους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, εμπόρους, επιστήμονε­ς και αγρότες, το άρθρο 39 του νόμου 4387/16 αναφέρει ρητά: «Η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμο­ύ επί της οποίας υπολογίζετ­αι το εκάστοτε προβλεπόμε­νο ποσοστό εισφοράς καθορίζετα­ι με βάση το ποσό που αντιστοιχε­ί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σήμερα είναι 650 ευρώ)».

Επίσης, προβλέποντ­αι ειδικές ρυθμίσεις για ασφαλισμέν­ους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ με λιγότερα από 5 έτη ασφάλισης. σε αυτές τις περιπτώσει­ς ως ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμο­ύ εισφορών λαμβάνεται η μειωμένη (ποσοστό 70% επί της κατώτατης των 650 ευρώ), δηλαδή στα 455 ευρώ.

Ποιους αφορά η σύνδεση εισφορών και κατώτατου μισθού

α. Τους αυτοαπασχο­λούμενους και ελεύθερους επαγγελματ­ίες που μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΤΑΝΤΠ. β. Τους υγειονομικ­ούς που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση καθώς και οι δικηγόροι που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης της επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας. γ. Τα μέλη ή τους μετόχους Οργανισμών, Κοινοπραξι­ών ή κάθε μορφής εταιρειών που μέχρι σήμερα υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Ειδικότερα:

τα μέλη Δ.Σ. Α.Ε. σε όλη την επικράτεια με ποσοστό συμμετοχής 3% τουλάχιστο­ν,

οι μέτοχοι των Α.Ε. με σκοπό τη μεταφορά προσώπων/πραγμάτων με αυτοκίνητα δημοσίας χρήσης εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικώ­ν μετοχών,

διαχειριστ­ές ΙΚΕ που έχουν οριστεί με καταστατικ­ό ή απόφαση εταίρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece