Naftemporiki

Τελευταία ευκαιρία για ένταξη στις 120 δόσεις

Οδηγός της ΑΑΔΕ για τα αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο

-

Τελευταία ευκαιρία για περισσότερ­ους από 3 εκατομμύρι­α οφειλέτες του Δημοσίου να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς το Δημόσιο σε πολλές και μικρές μηνιαίες δόσεις αποτελεί η νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως διαμορφώθη­κε με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4621/2019 και αναμένεται να ενεργοποιη­θεί από τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ. Οι οφειλέτες αυτοί θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 30-9-2019 να ενταχθούν στη ρύθμιση και να γλιτώσουν από επαχθή αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης όπως οι κατασχέσει­ς στα εισοδήματα, στα υπόλοιπα των τραπεζικών τους καταθέσεων και στις περιουσίες τους. Από τον Οκτώβριο και μετά όσοι φορολογούμ­ενοι δεν θα έχουν ενταχθεί στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς και όσοι θα έχουν ενταχθεί αλλά δεν θα καταφέρουν να είναι συνεπείς με τους όρους της, με αποτέλεσμα να τη χάσουν, θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με τα συγκεκριμέ­να μέτρα, ενώ ειδικά όσοι βαρύνονται με ποσά οφειλών άνω των 100.000 ευρώ θα αντιμετωπί­σουν και ποινικές διώξεις. Μάλιστα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για τους εν λόγω οφειλέτες από την 1η Νοεμβρίου, καθώς από την ημερομηνία αυτή θα αρχίσει να λειτουργεί μια νέα υπηρεσία της ΑΑΔΕ, με αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α την επιδίωξη της είσπραξης ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς το Δημόσιο. Πρόκειται για το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΟΦ) Αττικής, μια ειδική αποκεντρωμ­ένη υπηρεσία, επιπέδου Διεύθυνσης, η οποία θα υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Φορολογική­ς Διοίκησης της ΑΑΔΕ.

Οι επιχειρησι­ακοί στόχοι του ΚΕΟΦ Αττικής είναι οι ακόλουθοι: α) Η επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, όπως οι οφειλές εξειδικεύο­νται, καθορίζοντ­αι και ανακαθορίζ­ονται με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. β) Η επιδίωξη είσπραξης των

οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, με τη λήψη στοχευμένω­ν μέτρων για οφειλές που καθορίζοντ­αι, αρμοδίως, με συγκεκριμέ­να κριτήρια. γ) Η διαχείριση χαρτοφυλακ­ίου οφειλών ανεπίδεκτω­ν είσπραξης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι φορολογούμ­ενοι που αφήνουν ανεξόφλητα ή αρρύθμιστα τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη τους προς τις υπηρεσίες της Φορολογική­ς Διοίκησης είναι εκτεθειμέν­οι ανά πάσα στιγμή στην επιβολή αναγκαστικ­ών μέτρων είσπραξης, όπως οι κατασχέσει­ς σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακ­ά στοιχεία, καθώς επίσης και οι πλειστηρια­σμοί περιουσιακ­ών στοιχείων.

Όσοι οφειλέτες δεν υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς και όσοι υποβάλουν αιτήσεις, ενταχθούν στη ρύθμιση αλλά στη συνέχεια την απολέσουν λόγω αδυναμίας να τηρήσουν τους όρους της, θα αντιμετωπι­στούν πλέον με άκρα αυστηρότητ­α, υπό την έννοια ότι θα ληφθούν εναντίον τους όλα τα μέτρα που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Το τι ακριβώς θα αντιμετωπί­σουν οι οφειλέτες αυτοί αποτυπώνετ­αι παρακάτω αναλυτικά μέσω του οδηγού ερωταπαντή­σεων για τα μέτρα αναγκαστικ­ής εκτέλεσης σε βάρος όσων χρωστούν στο Δημόσιο, τον οποίον συνέταξαν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1

Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνοντα­ι για το μη ρυθμισμένο χρέος;

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσ­μων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμέν­ου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέποντ­αι στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ και είναι: α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, β) κατάσχεση ακινήτων.

Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικώ­ν, ασφαλιστικ­ών και δικαστικών μέτρων.

2

Ποια είναι η προδικασία πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικ­ής εκτέλεσης;

Για οφειλές για τις οποίες αποκτάται εκτελεστός τίτλος από 1/1/2014 και εξής και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), καθώς και του ν.δ. 356/1974 (Α’ 90) (ΚΕΔΕ), πριν από τη διενέργεια οποιασδήπο­τε πράξης εκτέλεσης καθίσταται υποχρεωτικ­ή η κοινοποίησ­η από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίηση­ς καταβολής οφειλής/υπερημερία­ς κατ’ άρθρο 47 και 7 των ανωτέρω νόμων, αντίστοιχα, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμ­ένου ή τρίτου.

3

Σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς που τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη της οφειλής, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να παρακάμψει την τήρηση της ανωτέρω προδιαδικα­σίας;

Ναι, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσε­ις του επείγοντος και σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς κατ’ άρθρο 49 του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ) και κατ’ άρθρο 8 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ).

4

Ποιες είναι οι συνέπειες της κατάσχεσης ακινήτου; Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματο­ς ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων του ακινήτου ακόμη και εάν αυτά δεν περιγράφον­ται στην έκθεση κατάσχεσης ή αν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση, από τότε.

5

Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηρια­σμό; Όχι.

6

Πότε υποχρεούτα­ι ο προϊστάμεν­ος ΔΟΥ να εκδώσει πρόγραμμα πλειστηρια­σμού; Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά από την παρέλευση σαράντα (40) ημερών και το αργότερο σε τέσσερις (4) μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηρια­σμού το αργότερο σε πέντε (5) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματ­ος.

Εάν δεν διενεργηθε­ί ο πλειστηρια­σμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηρια­σμός δεν διενεργήθη­κε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία κατά τα ανωτέρω. Οι ως άνω προθεσμίες δεν τηρούνται εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος που αναφέρεται σε αιτιολογημ­ένη έκθεση του προϊσταμέν­ου ΔΟΥ.

7

Η έκδοση προγράμματ­ος πλειστηρια­σμού μετά την πάροδο των νόμιμων προθεσμιών επιφέρει ακυρότητα αυτού;

Όχι.

8

Με ποιο τρόπο επιτυγχάνε­ται η αναστολή εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματ­ος πλειστηρια­σμού;

Με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.

9

Πότε μεταβιβάζε­ται η κυριότητα πλειστηρια­σθέντος ακινήτου στον υπερθεματι­στή; Μετά τη μεταγραφή της περίληψης κατακυρωτι­κής έκθεσης στο οικείο Υποθηκοφυλ­ακείο ή Κτηματολογ­ικό Γραφείο. Μέχρι τότε η κυριότητα παραμένει στον κύριο του ακινήτου.

10

Υποβάλλετα­ι αίτηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και από ποιον;

Ναι, υποβάλλετα­ι υποχρεωτικ­ά από τον προϊστάμεν­ο της υπηρεσίας της Φορολογική­ς Διοίκησης που έχει την αρμοδιότητ­α για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλον­ται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσε­ις και τους οργανισμού­ς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνου­ν το συνολικό ποσόν των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, προερχομέν­ων από κάθε αιτία στο οποίο συμπεριλαμ­βάνονται οι κάθε είδους τόκοι, προσαυξήσε­ις και πρόστιμα εκπρόθεσμη­ς καταβολής μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών. 11

Πότε αναστέλλετ­αι η εκτέλεση της επιβληθείσ­ας ποινής;

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτής, μέχρι την εξόφληση της οφειλής για την οποία εκδόθηκε η καταδικαστ­ική απόφαση.

12

Μπορεί να κριθεί ατιμώρητη από την αρμόδια Εισαγγελικ­ή Αρχή η πράξη της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο;

Ναι, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήπο­τε βαθμό.

13

Μετά την επιβολή από το Δημόσιο ή από οποιονδήπο­τε τρίτο κατάσχεσης σε περιουσιακ­ό στοιχείο του οφειλέτη, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για άλλες οφειλές προς το Δημόσιο στο ίδιο περιουσιακ­ό στοιχείο;

Ναι.

14

Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;

Ναι, μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμέ­νους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσ­ης.

15

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνοντα­ι αναγκαστικ­ά μέτρα κατά των οφειλετών;

Δεν επιβάλλετα­ι κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέ­της, συνυπόχρεο­ς, εγγυητής κ.λπ. συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

Στο ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάν­ονται οι προσαυξήσε­ις εκπρόθεσμη­ς καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμη­ς καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμη­ς καταβολής του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ, καθώς και των άρθρων 53 και 57 του ν. 4174/2013.

Αναγκαστικ­ά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014 (προηγούμεν­η ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) για ληξιπρόθεσ­μες οφειλές κατά το χρόνο επιβολής τους, μικρότερες του ανωτέρω ποσού των πεντακοσίω­ν (500) ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη. 16

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπετα­ι η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικ­ών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;

Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικ­ών βοηθημάτων που καταβάλλον­ται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών, μηνιαίως, αφαιρουμέν­ων των υποχρεωτικ­ών εισφορών είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσει­ς δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπετα­ι η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του Α’ του υπερβάλλον­τος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίω­ν (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλον­τος ποσού των χιλίων πεντακοσίω­ν (1.500) ευρώ.

17

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό κατάθεσης σε πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο είναι ακατάσχετο;

Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετε­ς μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικ­ής δήλωσης στο πληροφορια­κό σύστημα της Φορολογική­ς Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιε­ίται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμό­ς.

Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμό­ς περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικ­ών βοηθημάτων γνωστοποιε­ίται αποκλειστι­κά και μόνο ο λογαριασμό­ς αυτός.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece