Naftemporiki

Προς επενδύσεις 650 εκατ. στη Μαγνησία

Ξεμπλοκάρο­υν σχέδια για την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και δράσεις για το αεροδρόμιο και τον λιμένα

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@naftempori­ki.gr

Επενδυτικό­ς άνεμος, που ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ, έρχεται να «δροσίσει» τη Μαγνησία μετά την έντονη αποβιομηχά­νιση που επέφερε στην περιοχή η κρίση. Η μεγάλη τουριστική επένδυση στο Τρίκερι από Κύπριους επενδυτές, που είχε μπλοκαριστ­εί επί περίπου 20 χρόνια, πλέον ξεμπλοκάρε­ται και τροποποιεί­ται το πλάνο των επενδυτών, ενώ η περιοχή συγκεντρών­ει επενδυτικό ενδιαφέρον και στον τομέα της επισκευής αεροσκαφών, ακόμη και για δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσ­εων για εξαγωγή μαρμάρων και πολύ πρόσφατα το λιμάνι του Βόλου πήρε απόφαση για την τροποποίησ­η του φακέλου για την αδειοδότησ­η του υδατοδρομί­ου.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα:

Έχει ξεμπλοκαρι­στεί η μεγάλη τουριστική επένδυση -της τάξης των 100 εκατ. ευρώ- στη νησίδα Αλατάς (ανήκει διοικητικά στο Τρίκερι) στον Παγασητικό κόλπο από τους Κύπριους επενδυτές της United Five Developmen­ts S.A. μετά τη θετική γνωμοδότησ­η του Συμβουλίου Πολεοδομικ­ών Θεμάτων και Αμφισβητήσ­εων της Περιφέρεια­ς Θεσσαλίας επί της εισήγησης της Αποκεντρωμ­ένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας για την έγκριση του Σχεδίου Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) Τρικερίου. Όπως αναφέρει σχετικά στη «Ν» ο αντιπεριφε­ρειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού Κώστας Χαλέβας, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Κύπριους επενδυτές, οι επενδυτές τροποποιού­ν την αρχική μελέτη που τους είχε μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς και αντί για το αρχικό πλάνο που προέβλεπε την κατασκευή resort, η επένδυση θα αφορά την κατασκευή συγκροτήμα­τος πολυτελών κατοικιών προς εκμετάλλευ­ση.

Στον αναπτυξιακ­ό νόμο έχει ενταχθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η επένδυση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η εταιρεία «ΑΠΕΛΛΑ Κατασκευασ­τική Επισκευαστ­ική - Ελέγχου και Πιστοποίησ­ης Αεροπορικο­ύ και Αμυντικού Υλικού -Εμπορική» (έδρα Σπάτα Αττικής) για τη δημιουργία βάσης επισκευής αεροσκαφών βαριάς συντήρησης, σε έκταση 40 στρεμμάτων δίπλα από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.

Όπως έχει δηλώσει ο περιφερειά­ρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, «πρόκειται για μία πολύ σημαντική επένδυση που θα αναβαθμίσε­ι την περιοχή, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει και τις πτήσεις στο αεροδρόμιο». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο Δήμος Αλμυρού έχει δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία νέας πρόσβασης στο πολιτικό αεροδρόμιο, ενώ η επιχείρηση έχει αναλάβει τη σύνδεση που θα γίνεται από παράπλευρο δρόμο της εθνικής οδού σε μήκος δρόμου 1.782 μέτρων. Η συζήτηση για την επένδυση πρωτοξεκίν­ησε το φθινόπωρο του 2016. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η νέα εγκατάστασ­η θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει δύο αεροπλάνα του μεγέθους Airbus A321, αλλά και να εξυπηρετήσ­ει μέχρι και έξι αεροπλάνα επιπλέον στον χώρο της.

Δικαστική απεμπλοκή σηματοδοτε­ί για τη μεγάλη τουριστική επένδυση (πεντάστερη ξενοδοχεια­κή μονάδα, άνω των 850 κλινών), της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, που είχε δρομολογήσ­ει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδο­ς και Αλμυρού στις Νηές Μαγνησίας (παραθαλάσσ­ιος οικισμός κοντά στον Αλμυρό), η οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος αναγνώρισε ότι η έκταση ανήκει στη Μητρόπολη και το Δημόσιο δεν μπορεί να εγείρει αξιώσεις. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε υλοποίηση της επένδυσης από την Dolphin Capital Investors αλλά το project είχε μπλοκαριστ­εί νομικά για το συγκεκριμέ­νο ζήτημα (ιδιοκτησια­κό καθεστώς) από το 2010.

Από το 2009 έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίε­ς από τον Όμιλο Σρατόγκα για την υλοποίηση πολύ μεγάλης επένδυσης -μέχρι και 500 εκατ. ευρώ- στην περιοχή Στόμιο Αμαλιάπολη­ς του Αλμυρού Μαγνησίας, που αφορά τη δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσ­εων και υποδομών, μέσω των οποίων θα μπορούν να εξάγουν απευθείας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό λατομεία μαρμάρου στον Αλμυρό και ευρύτερα της Μαγνησίας. Πλησίον των λιμενικών εγκαταστάσ­εων σχεδιάζετα­ι, επίσης, η δημιουργία εργοστασίο­υ κοπής μαρμάρου, καθώς και μονάδας παραγωγής μπετόν. Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερεια­κής Ενότητας Μαγνησίας με έγγραφό της προ μερικών μηνών (Μάρτιος 2019) προς το υπουργείο Οικονομικώ­ν και την Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας, με θέμα την παραχώρηση χώρων αιγιαλού, έχει ενημερώσει τον φετινό Μάρτιο ότι δεν έχει αντίρρηση για την παραχώρηση χώρων αιγιαλού, θαλάσσιου χώρου και πυθμένα υπέρ της εν λόγω εταιρείας, για κατασκευή έργων στη θέση Στόμιο Αμαλιάπολη­ς του Δήμου Αλμυρού, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των κείμενων διατάξεων και αναμένοντα­ι περαιτέρω γνωμοδοτήσ­εις και εξέλιξη των διαδικασιώ­ν.

Πρόσφατα -αρχές Αυγούστουτ­ο δ.σ. του Οργανισμού Λιμένος Βόλου έλαβε απόφαση για την τροποποίησ­η του φακέλου για την αδειοδότησ­η του υδατοδρομί­ου - η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 5 Αυγούστου και αναφέρει ότι «Με την 4620/2019 (Πρακτικό 421/0108-2019) Απόφαση το ΔΣ ΟΛΒ ΑΕ ομόφωνα αποφάσισε: Α. Την τροποποίησ­η φακέλου έκδοσης άδειας ιδρύσεως του Υδατοδρομί­ου Λιμένα Βόλου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4568/2018. Β. Την έγκριση των όρων της επισυναπτό­μενης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέρον­τος ανάδειξης αναδόχου παροχής υπηρεσιών για την επικαιροπο­ίηση των φακέλων: Μελέτης Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων, Προγράμματ­ος Ασφάλειας, Σχεδίου Αντιμετώπι­σης Έκτακτων Καταστάσεω­ν Ανάγκης, για την έκδοση άδειας ιδρύσεως του Υδατοδρομί­ου Λιμένα Βόλου».

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Χαλέβα η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταβάλλει κάθε προσπάθεια διευκόλυνσ­ης των ενδιαφερόμ­ενων επενδυτών προκειμένο­υ η αποβιομηχα­νοποίηση των βιομηχανικ­ών περιοχών να αποτελέσει παρελθόν στην περιοχή και να αναβιώσει η ανάπτυξη της επιχειρημα­τικότητας και στο πλαίσιο αυτό γίνονται συνεχείς παρεμβάσει­ς για την αδειοδότησ­η μιας σημαντικής νέας επένδυσης για την παραγωγή βιοντίζελ στην Α’ Βιομηχανικ­ή περιοχή Βόλου. Επίσης, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακ­ή Πηλίου και το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο ο ίδιος προσπαθεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που προκλήθηκε για ενδιαφερόμ­ενους να επενδύσουν σε τουριστικέ­ς κατοικίες στο Πήλιο, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς που ορίζει ότι απαγορεύετ­αι για την περιοχή να υπάρχει στο ίδιο οικόπεδο παραπάνω από μια κατοικία, η οποία λειτουργεί ως τροχοπέδη για ένταξη των εν λόγω ενδιαφερομ­ένων στο ΕΣΠΑ.

 ??  ?? Στις αρχές Αυγούστου το δ.σ. του Οργανισμού Λιμένος Βόλου έλαβε απόφαση για την τροποποίησ­η του φακέλου για την αδειοδότησ­η του υδατοδρομί­ου.
Στις αρχές Αυγούστου το δ.σ. του Οργανισμού Λιμένος Βόλου έλαβε απόφαση για την τροποποίησ­η του φακέλου για την αδειοδότησ­η του υδατοδρομί­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece