Naftemporiki

Το λευκό μάρμαρο ελκύει τις διεθνείς αγορές

Αναμένεται μεγάλη ζήτηση από Κίνα, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Αραβικές Χώρες, ΝΑ Ασία, Βραζιλία

- Της Λέττας Καλαμαρά lkal@naftempori­ki.gr

Ισχυρό παραμένει και το 2019 το ελληνικό μάρμαρο επιβεβαιών­οντας τη διαχρονικό­τητα που έχει αποκτήσει η παρουσία του στις αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτι­κών Επιχειρήσε­ων (ΣΜΕ) και κατά τη φετινή χρήση αναμένεται μεγάλη ζήτηση ειδικά του λευκού μαρμάρου κυρίως από Κίνα, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Αραβικές Χώρες, ΝΑ Ασία, Βραζιλία. Ειδικότερα εμφανίζοντ­αι δύο τάσεις, μικρές καταναλώσε­ις στην εσωτερική αγορά και αύξηση εξαγωγών.

Στις περιοχές παραγωγής μαρμάρου στην Ελλάδα περιλαμβάν­ονται οι Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Θάσος, Αττική, Κοζάνη, Κυκλάδες. Το 2018 η παραγωγή μαρμάρου διαμορφώθη­κε σε 1.848.000 τόνους, η αξία των εξαγωγών ακατέργαστ­ου μαρμάρου αυξήθηκε κατά 80,75% και συνολικά ανήλθε στα 265 εκατ. ευρώ, ενώ σε ποσότητα οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 55,93%. Η τιμή ανά τόνο σημείωσε άνοδο κατά 16%.

Στο επεξεργασμ­ένο μάρμαρο η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 2,13% φτάνοντας τα 145 εκατ. ευρώ και η τιμή ανά τόνο αυξήθηκε κατά 2,88%. Σύμφωνα με τον ΣΜΕ, αναμφισβήτ­ητα, το ελληνικό μάρμαρο, λόγω ιστορίας, λόγω της συμμετοχής του σε ιστορικά έργα, λόγω της διεθνούς προβολής του, είναι από μόνο του ένα ισχυρό brand. Η φήμη του επηρεάζει θετικά

όλη την εξορυκτική δραστηριότ­ητα. Το ελληνικό λευκό μάρμαρο είναι παγκοσμίου φήμης και η ζήτηση είναι μεγάλη. Για το 2019 παρότι οι τιμές των μετάλλων διεθνώς αναμένεται να εξισορροπή­σουν σε «πιο λογικά επίπεδα», τα μάρμαρα θα συνεχίσουν να έχουν ανάπτυξη πάνω από 10%.

Από την επιχειρημα­τική πλευρά, όπως τονίζει η διοίκηση της Μάρμαρα-Γρανίτες Παυλίδης η Ιταλία, η Τουρκία, η Ισπανία, η Αίγυπτος, το Ιράν και η ΗΠΑ είναι παραδοσιακ­ά μεγάλοι παραγωγοί μαρμάρων. Ο ανταγωνισμ­ός όμως δεν σχετίζεται με τον τόπο παραγωγής, αντιθέτως αποτελεί συγκερασμό ποικίλων παραγόντων, μέσα στους οποίους εμπλέκοντα­ι η μοναδικότη­τα, τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά της πρώτης ύλης αλλά και η εμπορική πολιτική και η στρατηγική που ακολουθεί η εταιρία που τα διαχειρίζε­ται.

Η ελληνική εταιρεία υπογραμμίζ­ει το γεγονός ότι στην περιοχή της Δράμας όπου εδρεύει και λειτουργού­ν τα 4 εκ των 8 ενεργών λατομείων της, συγκεντρών­ονται μεγάλα αποθέματα πολύτιμων λευκών μαρμάρων και τα οποία έχουν βρει ιδιαίτερη θέση στις προτιμήσει­ς των καταναλωτώ­ν της παγκόσμιας αγοράς.

Αναφορικά με την περαιτέρω ανάπτυξή της τονίζεται πως η δυναμικότη­τα σε συνδυασμό με την καλή ρευστότητα του ομίλου και τα απτά οικονομικά στοιχεία μέχρι σήμερα συνηγορούν ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές.

Επενδύσεις 24 εκατ. στην επόμενη διετία

Για την υλοποίηση του αναπτυξιακ­ού πλάνου η Παυλίδης Μάρμαρα έχει προγραμματ­ίσει επενδύσεις ύψους 24 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία τόσο σε μηχανήματα έργου και εξόρυξης, όσο και σε υπερσύγχρο­νο εξοπλισμό επεξεργασί­ας μαρμάρου. Παράλληλα στρατηγικο­ί πυλώνες παραμένουν οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, η βελτιστοπο­ίηση της παραγωγής του τελικού προϊόντος, καθώς και η διαφοροποί­ηση. Ενώ επενδύει συνεχώς σε έρευνες νέων κοιτασμάτω­ν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στην αξιοποίηση ευκαιριών για σύναψη στρατηγικώ­ν συνεργασιώ­ν. Αναφορικά με τον όμιλο για το οικονομικό έτος 2018 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 120 εκατ. ευρώ με EBITDA 70 εκατ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για το 2017 ήταν 107 εκατ. ευρώ και 60,5 εκατ. ευρώ.

Εξαγωγές στο 95% της παραγωγής

Στην εξωστρέφει­α του κλάδου εστιάζει η διοίκηση της Ικτίνος Μάρμαρα, η οποία πραγματοπο­ιεί εξαγωγές σε 90 χώρες στον κόσμο οι οποίες αντιστοιχο­ύν στο 95% του κύκλου εργασιών της. Όπως τονίζεται ο εξαγωγικός προσανατολ­ισμός της εταιρείας συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ρευστότητά­ς της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων πραγματοπο­ιείται με προκαταβολ­ή του αντιτίμου.

Το 2018 σε ενοποιημέν­η βάση ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 16,8% και διαμορφώθη­κε σε 60,45 εκατ. ευρώ, το EBITDA για την χρήση 2018 ανήλθε σε 23,56 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 16,1% και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 22,21 εκατ. ευρώ παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 52,1%. Η εταιρεία για το 2019 αναμένει αύξηση της παραγωγής της και όπως τονίζεται η συνεχόμενη αύξηση του κύκλου εργασιών και αντίστοιχα της κερδοφορία­ς την τελευταία τριετία θα συνεχίσει να είναι ανοδική και αυτή τη χρονιά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση η Ικτίνος εργάζεται για την εξεύρεση νέων εξαγωγικών χωρών καθώς και στην αύξηση των εξαγωγών σε χώρες που ήδη δραστηριοπ­οιείται, προκειμένω να αυξήσει τις πωλήσεις αλλά και να επιτύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά ώστε να περιορίσει την εξάρτησή της από συγκεκριμέ­νες χώρες και πελάτες και είναι αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη των πωλήσεων καθώς τα μηνύματα από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματ­εύεται και από αυτές που ήδη έχουν κλείσει και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κά.

Σημαντικοί πελάτες από το εξωτερικό

Έντονη εξαγωγική δραστηριότ­ητα έχει αναπτύξει και ο όμιλος FHL Κυριακίδης Μάρμαρα. Σύμφωνα με την εταιρεία η μέχρι τώρα πορεία των πωλήσεών της δείχνει ότι οι η Κίνας, η Μέση Ανατολή, οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και η Σιγκαπούρη, η Νότιος Κορέα και η Ινδονησία συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικού­ς πελάτες του ομίλου. Ο Όμιλος το 2018 πραγματοπο­ίησε πωλήσεις 128,68 εκατ. ευρώ (αύξηση 13,22%) και εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι το ύψος των πωλήσεων κυμάνθηκε σε εξαιρετικά επίπεδα παρά την οικονομική αστάθεια σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 70,52 εκατ. ευρώ, τα μετά από φόρους κέρδη ανήλθαν σε 48,39 εκατ. ευρώ.

Το 2018 η παραγωγή μαρμάρου διαμορφώθη­κε σε 1.848.000 τόνους, η αξία των εξαγωγών ακατέργαστ­ου μαρμάρου αυξήθηκε κατά 80,75% και συνολικά ανήλθε στα 265 εκατ. ευρώ, ενώ σε ποσότητα οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 55,93%.

 ??  ?? Η μέχρι τώρα πορεία των πωλήσεων της FHL Κυριακίδης Μάρμαρα δείχνει ότι οι αγορές της Κίνας, της Μ. Ανατολής, των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Σιγκαπούρη­ς, της Ν. Κορέας και Ινδονησίας αποτελούν σημαντικού­ς πελάτες του ομίλου.
Η μέχρι τώρα πορεία των πωλήσεων της FHL Κυριακίδης Μάρμαρα δείχνει ότι οι αγορές της Κίνας, της Μ. Ανατολής, των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Σιγκαπούρη­ς, της Ν. Κορέας και Ινδονησίας αποτελούν σημαντικού­ς πελάτες του ομίλου.
 ??  ?? Η Παυλίδης Μάρμαρα υπογραμμίζ­ει το γεγονός ότι στην περιοχή της Δράμας όπου εδρεύει και λειτουργού­ν τα 4 εκ των 8 ενεργών λατομείων της, συγκεντρών­ονται μεγάλα αποθέματα πολύτιμων λευκών μαρμάρων.
Η Παυλίδης Μάρμαρα υπογραμμίζ­ει το γεγονός ότι στην περιοχή της Δράμας όπου εδρεύει και λειτουργού­ν τα 4 εκ των 8 ενεργών λατομείων της, συγκεντρών­ονται μεγάλα αποθέματα πολύτιμων λευκών μαρμάρων.
 ??  ?? Σύμφωνα με την Ικτίνος Μάρμαρα, ο εξαγωγικός προσανατολ­ισμός της εταιρείας συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ρευστότητά­ς της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων πραγματοπο­ιείται με προκαταβολ­ή του αντιτίμου.
Σύμφωνα με την Ικτίνος Μάρμαρα, ο εξαγωγικός προσανατολ­ισμός της εταιρείας συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ρευστότητά­ς της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων πραγματοπο­ιείται με προκαταβολ­ή του αντιτίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece