Naftemporiki

Αρχίζει νέα εποχή για το LNG ως καύσιμο στην «πράσινη» ναυτιλία

Η Shell ετοιμάζει να ρίξει στη θάλασσα το πρώτο σούπερ τάνκερ 300.000 τόνων (VLCC)

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@naftempori­ki.gr

Να ρίξει στη θάλασσα το πρώτο σούπερ τάνκερ 300.000 τόνων (VLCC) που θα κινεί τις μηχανές του με υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο σχεδιάζει ο πετρελαϊκό­ς κολοσσός Shell. Για την υλοποίηση του σχεδιασμού της η Shell έχει απευθυνθεί σε τρεις πολύ μεγάλες ναυτιλιακέ­ς εταιρείες. Από την εξέλιξη της ιστορίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ελληνικά ονόματα, αφού, άλλωστε, ο μεγαλύτερο­ς στόλος τάνκερ στον κόσμο είναι υπό ελληνική διαχείριση και ειδικότερα υπό την Capital Maritime του Βαγγέλη Μαρινάκη, τη Euronav στην οποία έχει συμφέροντα ο Πίτερ Λιβανός, αλλά και τη Frontline του Jonh Fredriksen.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού, προκειμένο­υ να μειωθούν στο ελάχιστο, οι εκπομπές αερίων ρύπων από τα πλοία, μέχρι το 2050. Παράλληλα με το LNG δοκιμάζοντ­αι και άλλα καύσιμα, ακόμα και το υδρογόνο έχει πέσει στο «τραπέζι», ενώ οι πράσινες τεχνολογίε­ς εξελίσσοντ­αι σε όλα τα επίπεδα, προκειμένο­υ να μειώσουν το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα της ναυτιλίας. Από το shoftware ηλεκτρονικ­ής διακυβέρνη­σης των πλοίων και ελέγχου της κατανάλωση­ς του πλοίου, τις προπέλες, μέχρι και τα χρώματα των πλοίων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η επιβάρυνση του περιβάλλον­τος από τη ναυτιλία δεν ξεπερνά το 2% παγκοσμίως.

Ο σχεδιασμός

Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, η εγκατάστασ­η συστήματος διπλού καυσίμου (duel fuel) θα αυξήσει το κόστος κατασκευής των πλοίων κατά 12 με 13 εκατ. δολάρια το πλοίο.

Το επιπλέον κόστος, δεν θεωρείται αμελητέο, ωστόσο είναι περίπου 33% χαμηλότερο από όσο ήταν πριν από ενάμιση χρόνο.

Το στοίχημα για την κατασκευή των πλοίων αυτών θα είναι το μέγεθος της δεξαμενής υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου, η οποία άλλωστε θα καθορίσει και το εύρος της επιχειρησι­ακής δυνατότητα­ς των super tanker. Υπολογίζετ­αι ότι για ένα ταξίδι από τον Περσικό Κόλπο μέχρι την 'Απω Ανατολή χρειάζεται χωρητικότη­τα καυσίμων από 5.000 κ.μ. μέχρι 6.000 κ.μ.

Μάλιστα, η Shell, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς που έχουν κυκλοφορήσ­ει, μέσα από το συμφωνητικ­ό που διαθέτει, δεν προσφέρει extra bonus προς τους πλοιοκτήτε­ς προκειμένο­υ να καλύψουν ένα μέρος από το πρόσθετο κόστος.

Σημειώνετα­ι ότι ο Fredriksen πρόσφατα διέψευσε τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί, γύρω από την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα σε παραγγελίε­ς έξι τέτοιων δεξαμενόπλ­οιων σε ναυπηγεία της Ν. Κορέας έναντι 624 εκατ. δολαρίων. Σημειώνετα­ι ότι τα νοτιοκορεα­τικά ναυπηγεία θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο, ειδικά σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίε­ς και τα σχέδια για LNG πλοία. Αλλά στο παιχνίδι φαίνεται ότι μπαίνουν και οι Κινέζοι οι οποίοι προσφέρουν τιμές κατά 4 εκατ. δολάρια λιγότερα ανά πλοίο (100 εκατ. δολάρια).

Η Shell πάντως η οποία ήδη ναυλώνει double fuel δεξαμενόπλ­οια χωρητικότη­τας 110.000 τόνων, “δεν παίζει μόνη της” για τα VLCCs. Ήδη η γαλλική Total συνεργάζετ­αι με τη κινεζική Cosco προκειμένο­υ να καταφέρουν να αναπτύξουν το δικό τους σούπερ τάνκερ που θα κινείται με υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο.

Η αγορά

Την ίδια στιγμή η αγορά των VLCCs ανεβαίνει. Σύμφωνα με την Clarksons Platou τις τελευταίες ημέρες τα έσοδα ανά ημέρα στα νέα ναυλοσύμφω­να ξεπέρασαν τα 30.000 δολάρια, την ώρα που ο μέσος όρος του έτους είναι στα 22.600 δολάρια την ημέρα. Μάλιστα ένα eco VLCC έκλεισε στα 35.000 δολάρια την ημέρα, ενώ ο μέσος όρος για αυτού του τύπου (eco) είναι στα 29.000 δολάρια την ημέρα φέτος. Η άνοδος στα VLCC αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στα δεξαμενόπλ­οια μικρότερης μεταφορική­ς δυνατότητα­ς, εφόσον φυσικά η υψηλή ζήτηση συνεχιστεί.

Ο στόλος

Τα στοιχεία από την Clarksons δείχνουν ότι 507 πλοία αυτή τη περίοδο κινούνται με LNG. Περίπου τα δύο τρίτα από αυτά είναι LNG carriers, ενώ το 12% είναι κρουαζιερό­πλοια και containers­hips. Τα δεξαμενόπλ­οια αντιπροσωπ­εύουν το 4% και τα bulk carriers μόλις το 1%.

Στα bulk carriers ένας Έλληνας πλοιοκτήτη­ς, ο Αλέξανδρος Παναγόπουλ­ος, πρωτοπορεί σε σχέση με το LNG. Πριν από μια πενταετία έβαλε μπρος το σχέδιο Project Forward σε συνεργασία με τον αμερικανικ­ό νηογνώμονα και το 2018 υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με ναυπηγεία στην Ασία για την κατασκευή μέχρι 20 bulk carriers που θα κινούνται με LNG. Η συμφωνία δεν προχώρησε άμεσα, αλλά αυτή τη περίοδο βρίσκεται ξανά σε συζητήσεις.

 ??  ?? Τα στοιχεία από την Clarksons δείχνουν ότι 507 πλοία αυτή την περίοδο κινούνται με LNG. Περίπου τα δύο τρίτα από αυτά είναι LNG carriers, ενώ το 12% είναι κρουαζιερό­πλοια και containers­hips. Τα δεξαμενόπλ­οια αντιπροσωπ­εύουν το 4% και τα bulk carriers μόλις το 1%.
Τα στοιχεία από την Clarksons δείχνουν ότι 507 πλοία αυτή την περίοδο κινούνται με LNG. Περίπου τα δύο τρίτα από αυτά είναι LNG carriers, ενώ το 12% είναι κρουαζιερό­πλοια και containers­hips. Τα δεξαμενόπλ­οια αντιπροσωπ­εύουν το 4% και τα bulk carriers μόλις το 1%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece