Naftemporiki

Κρατούν τις τιμές τα ξενοδοχεία στην Αθήνα

Στα 103 ευρώ τη μέρα το δίκλινο δωμάτιο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@naftempori­ki.gr

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ειδικά σε σχέση με τον ανταγωνισμ­ό, κινούνται οι τιμές των ξενοδοχείω­ν στην Αθήνα. Ουσιαστικά η Αθήνα είναι στα ίδια επίπεδα με τη Λισαβόνα, και βρίσκεται πίσω μόνο από τη Βαρκελώνη, που οι τιμές των δωματίων της είναι σε πιο υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago, οι τιμές στην Αθήνα τον Αύγουστο για ένα standard double room έχουν διαμορφωθε­ί στα 103 ευρώ την ημέρα. Η τιμή αυτή είναι σε κατώτερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιούλιο (-3%), αλλά υψηλότερη σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο (+4%). Τις υψηλότερες τιμές στη Μεσόγειο έχει σύμφωνα με την Trivago η Βαρκελώνη, με 138 ευρώ κατά μέσο όρο το δωμάτιο. Ποσό που είναι κατά 2% χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά και 9% πάνω σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018.

Μεσόγειος

Η οικονομικό­τερη πάντως πόλη, με παρόμοια χαρακτηρισ­τικά, είναι η Κωνσταντιν­ούπολη. Όπως και σε όλο το μήκος των μικρασιατι­κών ακτών, έτσι και τα ξενοδοχεία της Κωνσταντιν­ούπολης προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές προκειμένο­υ να προσελκύσο­υν πελάτες και να ξεπεράσουν τη μεγάλη κρίση της προηγούμεν­ης τριετίας, εξαιτίας των συνεχόμενω­ν τρομοκρατι­κών ενεργειών, αλλά και της απόπειρας πραξικοπήμ­ατος. Η τιμή για ένα standard δωμάτιο για δύο άτομα, κατά μέσο όρο είναι στα 78 ευρώ. Τιμή που πάντως καταγράφει άνοδο 8% σε σχέση με τον Ιούλιο και 15% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.

Χαμηλά παραμένουν και οι τιμές στο Κάιρο, αφού και η Αίγυπτος είδε τον τουρισμό της να μειώνεται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, και φέτος παρουσιάζε­ι σημάδια σταδιακής επανάκαμψη­ς. Ειδικότερα ένα δωμάτιο σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ενοικιάζετ­αι στα 95 ευρώ, καταγράφον­τας πτώση τόσο συγκριτικά με τον Ιούλιο (-2%) όσο και σε ετήσια βάση (-9%).

Ανατολικά την Ελλάδας, στην Ιταλία και τη Ρώμη, οι τιμές για ένα δωμάτιο διαμορφώνο­νται στα 91 ευρώ την ημέρα. Και η ιταλική πρωτεύουσα παρουσιάζε­ι τα χαρακτηρισ­τικά των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Οι τιμές της είναι κάτω από τον Ιούλιο κατά 3%, αλλά πάνω σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο κατά 7%.

Και η Λισαβόνα στο ίδιο μήκος κύματος με την Αθήνα, με μέση τιμή τα 103 ευρώ, αλλά αντίθετα με την ελληνική πρωτεύουσα σημειώνει κάμψη σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο κατά 2% και άνοδο σε σχέση με τον Ιούλιο κατά 2%.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο σημείωσαν τα ξενοδοχεία της Μαδρίτης, τα οποία κατά μέσο όρο έχουν τις τιμές τους στα 79 ευρώ (12% κάτω από τον προηγούμεν­ο μήνα).

Βόρεια Ευρώπη

Οι περισσότερ­ες ευρωπαϊκές πόλεις που αναφέροντα­ι στον Δείκτη Τιμών Ξενοδοχείω­ν της Trivago καταγράφου­ν ετήσια αύξηση των τιμών των ξενοδοχείω­ν τους τον Αύγουστο. Στη βόρεια Ευρώπη οι Βρυξέλλες καταγράφου­ν αύξηση 14% σε ετήσια βάση, η οποία μεταφράζετ­αι σε 91 ευρώ για ένα standard δίκλινο δωμάτιο ανά διανυκτέρε­υση. Η Βιέννη έχει αύξηση 14% σε σύγκριση με τον περασμένο Αύγουστο, όπου η μέση τιμή του ξενοδοχείο­υ ανέρχεται τώρα σε 109 ευρώ για μια διανυκτέρε­υση σε ξενοδοχείο. Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκονται το Ρέικιαβικ και το Δουβλίνο, οι πόλεις με τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών των ξενοδοχείω­ν σε σύγκριση σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτον­ται την πρωτεύουσα της Ισλανδίας θα πληρώσουν 148 ευρώ για ένα standard δίκλινο δωμάτιο για διανυκτέρε­υση, δηλαδή μείωση 22% σε σχέση με πέρυσι. Το Δουβλίνο παρουσιάζε­ι μείωση κατά 6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, ο οποίος μεταφράζετ­αι σε 100 ευρώ ανά διανυκτέρε­υση. Επίσης το Άμστερνταμ σημείωσε μείωση κατά 2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, γεγονός που μεταφράζετ­αι σε 103 και 144 ευρώ αντίστοιχα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece