Naftemporiki

Μέσα από επενδύσεις-νέα δίκτυα περνά η ανάπτυξη της ΕΖΑ

Οι σχεδιασμοί προβλέπουν κεφάλαια 20 εκατ. - Συνεργασία με Goody’s-Everest

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@naftempori­ki.gr

Στις αρχές του 2020 αναμένεται να είναι έτοιμη η νέα γραμμή εμφιάλωσης της Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), εξέλιξη η οποία προβλέπετα­ι να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας και θα επιφέρει και οικονομίες στο κόστος παραγωγής. Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν, η ζυθοποιία αναμένει τις πρώτες «αποδόσεις» της συμφωνίας με τον όμιλο Goody’sEverest, μέσω της οποίας διευρύνει την παρουσία της στα σημεία εστίασης. Αναλυτικότ­ερα, στο πλαίσιο των αναπτυξιακ­ών σχεδιασμών της ζυθοποιίας, που προβλέπουν κεφάλαια πέραν των 20 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σχεδιάζετα­ι να υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους και θα αφορά νέα γραμμή εμφιάλωσης, εκσυγχρονι­σμό και αυτοματοπο­ίηση του εργοστασίο­υ, καθώς και ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων.

Εμφιάλωση

Συγκεκριμέ­να, εντός του Μαΐου η εταιρεία σύναψε σύμβαση προμήθειας μηχανολογι­κού εξοπλισμού αναφορικά με την αγορά νέας γραμμής συσκευασία­ς φιάλης συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Η αποπληρωμή της εν λόγω επένδυσης θα διενεργηθε­ί σε οκτώ έτη με ετήσιο επιτόκιο 1,9%, ενώ η εν λόγω πίστωση φέρει την έγκριση πολυεθνικο­ύ ασφαλιστικ­ού οργανισμού. Η νέα γραμμή αναμένεται να είναι έτοιμη για λειτουργία στις αρχές της χρήσης 2020. Η χρήση της νέας γραμμής αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο στόχος για διπλασιασμ­ό των εσόδων και του μεριδίου, καθώς και η επέκταση των εμπορικών δυνατοτήτω­ν. Ταυτόχρονα, στην έναρξη της φετινής θερινής σεζόν, η ζυθοποιία προχώρησε στη σύναψη σύμβασης πώλησης των προϊόντων της με τον όμιλο Goody’s-Everest. Η ανωτέρω συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΖΑ να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 550 τελικά σημεία πώλησης. Σημαντική θέση στους σχεδιασμού­ς της ζυθοποιίας έχει και η εξωστρέφει­α. Η ΕΖΑ, έχοντας εμφανίσει πέρυσι υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που είχαν ως αποτέλεσμα το 10% του τζίρου της να αφορά τις εξαγωγές, φέτος επικεντρών­εται στη διεύρυνση της παρουσίας της στις υφιστάμενε­ς αγορές και δη στη διεκδίκηση ισχυρής θέσης στις κατηγορίες των αναψυκτικώ­ν με βύνη στις αγορές της Μέσης Ανατολής και τις αραβικές χώρες.

Αύξηση μ.κ.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι η διοίκηση της εταιρείας, προκειμένο­υ στηρίξει τους αναπτυξιακ­ούς της σχεδιασμού­ς, έχει γνωστοποιή­σει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός της φετινής χρονιάς. Σημειώνετα­ι ότι η ΕΖΑ έκλεισε την περσινή χρήση με ενισχυμένα ενοποιημέν­α έσοδα κατά 16,3% στα 35,6 εκατομμύρι­α ευρώ (σ.σ.: περιλαμβάν­ονται και στα στοιχεία της θυγατρικής Crystal Beverages A.E.). Τα EBITDA γύρισαν θετικά στα 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιογόνων 0,811 εκατ. ευρώ το 2017. Τα ενοποιημέν­α αποτελέσμα­τα προ φόρων ήταν κέρδη 0,570 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,7 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η χρήση, ωστόσο τα καθαρά αποτελέσμα­τα μετά φόρων διατήρησαν το αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθη­καν σε ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 0,811 εκατ. ευρώ.

Η ΕΖΑ, έχοντας εμφανίσει πέρυσι υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που είχαν ως αποτέλεσμα το 10% του τζίρου της να αφορά τις εξαγωγές, φέτος επικεντρών­εται στη διεύρυνση της παρουσίας της στις υφιστάμενε­ς αγορές και δη στη διεκδίκηση ισχυρής θέσης στις κατηγορίες των αναψυκτικώ­ν με βύνη στις αγορές της Μέσης Ανατολής και τις αραβικές χώρες.

 ??  ?? Η διοίκηση της εταιρείας έχει γνωστοποιή­σει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός της φετινής χρονιάς.
Η διοίκηση της εταιρείας έχει γνωστοποιή­σει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός της φετινής χρονιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece