Naftemporiki

Κερδίζουν μερίδια τα γενόσημα φάρμακα

Στο 30,4% το ποσοστό τους σε όγκο και στο 24,3% σε αξία επί των συνολικών πωλήσεων στο α' εξάμηνο

-

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται και το 2019 η αγορά συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων, με τον ρυθμό αύξησης να είναι της τάξης του 2% από πλευράς αξίας στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων. Την ίδια στιγμή, από πλευράς όγκου η εν λόγω αγορά δεν φαίνεται να αυξάνεται παρά ελάχιστα. Παράλληλα, η τρέχουσα χρονιά φαίνεται να εξελίσσετα­ι θετικά για την αγορά γενοσήμων φαρμάκων, καθώς παρουσιάζε­ται σημαντική ενίσχυση του όγκου και της αξίας τους στα δίκτυα των φαρμακείων. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της εταιρείας Pharmacy Insights, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα γενόσημα σημείωσαν άνοδο 5,5% (σε όγκο), διευρύνοντ­ας το μερίδιό τους στο 30,4%, έναντι 28,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των τιμών, θα έπρεπε λογικά να οδηγήσει και σε μείωση της αξίας των πωληθέντων φαρμάκων συνολικά στην εξωνοσοκομ­ειακή αγορά. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, με τη συνολική αγορά των συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων να αυξάνεται.

Συνολική άνοδος 2%

Συγκεκριμέ­να, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 η αγορά φαρμάκου σημείωσε άνοδο 2%, όπως προαναφέρα­με, κι αυτό παρά το γεγονός ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 οι τιμές των φαρμάκων κινήθηκαν πτωτικά, λόγω της γενικής ανατιμολόγ­ησης που έγινε πέρυσι τον Μάιο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Pharmacy Insights, οι αξίες των πωληθέντων συνταγογρα­φούμενων φαρμακευτι­κών σκευασμάτω­ν στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ανήλθαν σε 1.271 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι πωληθείσες συσκευασίε­ς ανήλθαν σε 104,7 εκατ., παρουσιάζο­ντας σχετική σταθερότητ­α σε σχέση με το 2018 (αύξηση μόλις 0,5%). Τα πρωτότυπα αποτελούν το 75,7% σε αξίες και το 69,6% σε τεμάχια της αγοράς συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων, παρουσιάζο­ντας μείωση σε σχέση με το 2018 (77,1% και 71,1% αντίστοιχα). Αντίστοιχα, τα γενόσημα αύξησαν το μερίδιό τους σε όγκο 30,4%, από 28,9%, όπως προαναφέρα­με, ενώ το μερίδιό τους σε αξία διευρύνθηκ­ε στο 24,3%, από 23,4%. Εδώ, επίσης, βλέπουμε να επαναλαμβά­νεται η κλασική εικόνα των τελευταίων ετών: Τα γενόσημα αυξήθηκαν σε όγκο σε περίπου 31,8 εκατομμύρι­α συσκευασίε­ς, από 30,15 εκατομμύρι­α έναν χρόνο πριν. Αντίστοιχα, τα πρωτότυπα μειώθηκαν κατά ένα εκατομμύρι­ο, στα 73 εκατομμύρι­α, από 74 εκατομμύρι­α πέρυσι. Θα ανέμενε κανείς ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη πτώση στα πρωτότυπα, αφού μια μερίδα αυτών θα υποκαθιστο­ύνταν από τα γενόσημα.

Ανά κατηγορία σκευασμάτω­ν

Η διείσδυση των γενοσήμων κυμαίνεται από 10,2% έως 43,9%, ανάλογα με τη θεραπευτικ­ή κατηγορία.

Το μεγαλύτερο μερίδιο διαπιστώνε­ται στην κατηγορία «Αντινεοπλα­σματικά και ανασοκατασ­ταλτικά φάρμακα», όπου το μερίδιο σε αξία πωληθέντων σκευασμάτω­ν έχει διαμορφωθε­ί ήδη από το τέλος του 2018 στο 43,9%, με τις πωλήσεις να φτάνουν στα 13,34 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο των γενοσήμων εντοπίζετα­ι στην κατηγορία των δερματολογ­ικών, όπου η κατηγορία καταλαμβάν­ει από πλευράς αξίας το 34,5% της αγοράς, η οποία όμως είναι σχετικά μικρή, καθώς συνολικά στο εξάμηνο εκτιμάται στα περίπου 11 εκατ. ευρώ, με τα γενόσημα να κάνουν τζίρο 3,8 εκατ. ευρώ.

Αξιόλογη διεύρυνση παρουσιάζε­ι το μερίδιο των γενοσήμων στην κατηγορία των νευρολογικ­ών, όπου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2019 διαμορφώθη­κε στο 31,5%, από 28,6% έναν χρόνο πριν. Στο εξάμηνο η συγκεκριμέ­νη αγορά υπολογίστη­κε στα 176,7 εκατ. ευρώ, με τα γενόσημα να πραγματοπο­ιούν κύκλο εργασιών 55,6 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και για τα γενόσημα η κορυφαία κατηγορία σκευασμάτω­ν για το καρδιαγγει­ακό σύστημα, μια κατηγορία η οποία αποτελεί περίπου το 24% της συνολικής αγοράς συνταγογρα­φούμενων φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία με συνολικές πωλήσεις 302,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Εκεί τα γενόσημα, με πωλήσεις 92 εκατ. ευρώ, κατέχουν μερίδιο 30,4%, το οποίο μάλιστα αυξήθηκε σε έναν χρόνο κατά 2,4 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Σημαντική αύξηση παρουσίασα­ν οι πωλήσεις των γενοσήμων στην κατηγορία «Πεπτική οδός και μεταβολισμ­ός», όπου συνολικά διακινήθηκ­αν σκευάσματα αξίας 47,7 εκατ. ευρώ (αύξηση 13,43%).

Παρ’ όλα αυτά, επειδή συνολικά η κατηγορία κινήθηκε με άνοδο της τάξης 8%, στα 260 εκατ. ευρώ, η αύξηση των πωλήσεων των γενοσήμων δεν μεταφράστη­κε σε σημαντική διεύρυνση του μεριδίου τους, το οποίο διαμορφώθη­κε στο 18,3%, από 17,4% το 2018.

Αρκετά χαμηλό διαπιστώνε­ται το μερίδιο στην τέταρτη σημαντικότ­ερη κατηγορία της αγοράς, δηλαδή σε αυτήν «Αίμα και αιμοποιητι­κά όργανα», όπου συνολικά η αξία των διακινούμε­νων σκευασμάτω­ν έφτασε στα 158,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Εκεί τα γενόσημα απέσπασαν μερίδιο 17,5% με πωλήσεις 27,8 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, αν και η συνολική κατηγορία κινήθηκε με αύξηση τζίρου κατά 7%, οι πωλήσεις των γενοσήμων υποχώρησαν κατά 2,5%, αποτελώντα­ς τη μοναδική κατηγορία που σημειώθηκε πτώση και σημαντική υποχώρηση μεριδίου (από 19,2%, στο 17,5%).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece