Naftemporiki

Μεγαλύτερη διείσδυση «βλέπει» η ΠΕΦ

-

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας σημειώνουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων προς όφελος των ασθενών και φυσικά του συστήματος, καθώς θα επιτευχθού­ν εξοικονομή­σεις. Με βάση, μάλιστα, τις τελευταίες αναφορές του προέδρου της ΠΕΦ, Θεόδωρου Τρύφων, τις οποίες άκουσε και ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο του 23ου συνεδρίου του «Economist», η ελληνική φαρμακοβιο­μηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότ­ηση της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί άμεσα η υπερφορολό­γηση που υφίσταται και η οποία φθάνει το 70%, αν στους υπερβολικο­ύς άμεσους και έμμεσους φόρους συνυπολογί­σουμε και το καταχρηστι­κό clawback. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι προϋποθέσε­ις για την επίτευξη του επενδυτικο­ύ στόχου της φαρμακοβιο­μηχανίας είναι: - Φορολογικά κίνητρα: Πρέπει να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς της υπερβολική­ς έμμεσης και άμεσης φορολογίας που οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επιχειρημα­τικές ευκαιρίες, υποχώρηση της ανταγωνιστ­ικότητας του κλάδου και παράλληλα της οικονομίας.

- Συμψηφισμό­ς των παραγωγικώ­ν επενδύσεων και των δαπανών R&D της φαρμακοβιο­μηχανίας με τις υποχρεωτικ­ές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλοντ­αι, οι οποίες υπονομεύου­ν την αναπτυξιακ­ή δυναμική της.

- Εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυν­ότητας της φαρμακοβιο­μηχανίας και της Πολιτείας στη συγκράτηση της φαρμακευτι­κής δαπάνης.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική συμβολή της φαρμακοβιο­μηχανίας στην κάλυψη των ασθενών και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε κάθε απαραίτητη θεραπεία, αναφέροντα­ς χαρακτηρισ­τικά ότι «επιχειρούμ­ε με στόχο την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμο­ύς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece