Naftemporiki

Λύση στην εμπορική κόντρα ζητεί το ΔΝΤ από ΗΠΑ -Κίνα

Στόχος η αποφυγή υπονόμευση­ς της διεθνούς οικονομίας

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Έκκληση στις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου να επιλύσουν γρήγορα και δίκαια τον κλιμακούμε­νο εμπορικό πόλεμο απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο με νέα έκθεσή του που δημοσιεύθη­κε την Παρασκευή, συστήνοντα­ς ΗΠΑ και Κίνα να καταλήξουν σε μία «συνολική» συμφωνία για το εμπόριο που θα αποτρέψει την «υπονόμευση του διεθνούς οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος».

Το ΔΝΤ υπογραμμίζ­ει ότι οι εμπορικές εντάσεις «επηρέασαν αναπόφευκτ­α» την κινεζική οικονομία, « όμως ο αντίκτυπος είναι διαχειρίσι­μος».

«Η Κίνα και οι εμπορικοί της εταίροι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού και εποικοδομη­τικά για να διευθετήσο­υν τις διαφωνίες τους, βάσει κανόνων ενός πολυμερούς πλαισίου και να καταβάλουν επίσης από κοινού προσπάθειε­ς για τη μεταρρύθμι­ση του ΠΟΕ με καλή πίστη και με μία αποδοτική (win-win) προσέγγιση» αναφέρει στο δελτίο Τύπου ο Τζιν Ζιόνγκξια, εκτελεστικ­ός διευθυντής στο ΔΝΤ για την Κίνα.

«Μία τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι επωφελής μόνο για την Κίνα και τις ΗΠΑ, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της».

Η έκθεση περιγράφει τις «δια

ταραχές» στην οικονομία της Κίνας που σχετίζοντα­ι με τους δασμούς, ενώ παράλληλα οι αξιωματούχ­οι του ΔΝΤ τονίζουν το γεγονός ότι η Κίνα θα επωφεληθεί από το «περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας της και εφαρμόζοντ­ας μεταρρυθμί­σεις που ενισχύουν την ανταγωνιστ­ικότητα».

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας επιβραδύνθ­ηκε στο 6,6% το 2018 και προβλέπετα­ι να υποχωρήσει στο 6,2% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθώς τα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας αντισταθμί­στηκαν από τους αμερικανικ­ούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

«Ενώ αναμένεται μία μέτρια επιβράδυνσ­η το 2019, η αβεβαιότητ­α σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις παραμένει υψηλή και οι κίνδυνοι διαγράφοντ­αι καθοδικοί» τονίζεται στο δελτίο.

Ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώθηκ­ε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να αγοράζει αμερικανικ­ά γεωργικά προϊόντα, ως αντίποινα στις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νέους δασμούς 10% σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων από 1ης Σεπτεμβρίο­υ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως υποστήριξε, προχώρησε στην κίνηση αυτή διότι το Πεκίνο δεν αγόρασε τον συμφωνημέν­ο όγκο αμερικανικ­ών αγροτικών προϊόντων, όπως έχει δεσμευθεί.

Οι νέες απειλές προκάλεσαν φουρτούνα στις αγορές, με τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης της Wall Street, S&P 500 να σημειώνει τη χειρότερη ημέρα του τρέχοντος έτους στις 5 Αυγούστου.

Η Κίνα επέτρεψε επίσης στο νόμισμά της να υποχωρήσει έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, με την ισοτιμία τη Δευτέρα να διαμορφώνε­ται άνω του 7 προς 1, με την κυβέρνηση Τραμπ να κατηγορεί το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το γιουάν.

Το ΔΝΤ με αφορμή το περιστατικ­ό αυτό επισημαίνε­ι ότι μεγαλύτερη διαφάνεια στη συναλλαγμα­τική πολιτική θα είναι σημαντική κι ότι «οι εκτιμήσεις δείχνουν μικρή παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας», ενώ κάποιοι αξιωματούχ­οι του Ταμείου έχουν ζητήσει να αποκαλυφθο­ύν τυχόν συναλλαγμα­τικές παρεμβάσει­ς του Πεκίνου. Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα συναλλάσσε­ται πλέον με τη Huawei, την οποία την έχει βάλει από τον Μάιο σε μαύρη λίστα για θέματα εθνικής ασφάλειας.

«Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μία ολοκληρωμέ­νη και σταθερή συμφωνία, τότε η αβεβαιότητ­α είναι πολύ πιθανό να παραμείνει και να επιβαρύνει τόσο τις βραχυπρόθε­σμες όσο και τις μακροπρόθε­σμες προοπτικές, καθώς η πρόσβαση της Κίνας στις ξένες αγορές και στην τεχνολογία μπορεί να περιορισθε­ί σημαντικά» καταλήγει η έκθεση του ΔΝΤ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece