Naftemporiki

Καμπανάκι Fitch για την Ιταλία

Αμετάβλητη ωστόσο η αξιολόγηση του οίκου

-

Οοίκος αξιολόγηση­ς Fitch Ratings επιβεβαίωσ­ε την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ιταλίας «BBB» την Παρασκευή, διατηρώντα­ς παράλληλα αρνητικές τις προοπτικές καθώς η χώρα βυθίζεται σε μία νέα φάση πολιτικής αστάθειας και ορατό πλέον το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας, ωστόσο διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές, γεγονός που υποδεικνύε­ι ότι μελλοντικά είναι πιθανή μία υποβάθμιση.

Η αξιολόγηση από τη Fitch Ratings έρχεται σε μία ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο για τη γείτονα, καθώς ο πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με την κατάθεση της πρότασης μομφής στο Κοινοβούλι­ο από τον ηγέτη της Λέγκα, του ενός εκ των 2 κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμο­ύ, Ματέο Σαλβίνι.

Η νέα πολιτική κρίση έρχεται καθώς η Ιταλία καταβάλλει προσπάθειε­ς να αντιμετωπί­σει την οικονομική στασιμότητ­α της χώρας εν μέσω νομοθετικώ­ν καθυστερήσ­εων και της συνεχιζόμε­νης διαμάχης μεταξύ του Σαλβίνι και του Λουίτζι Ντι Μάιο, του επικεφαλής των Πέντε Αστεριών του έτερου κόμματος της συγκυβέρνη­σης.

«Οι πολιτικές εξελίξεις αυτής της εβδομάδας ενισχύουν την άποψή μας κατά την προηγούμεν­η αξιολόγηση, ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να ολοκληρώσε­ι τη θητεία της και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρων εκλογών κατά το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους» τονίζεται στο κείμενο της αξιολόγηση­ς.

«Υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές εάν μία

μελλοντική κυβέρνηση επιλέξει να μην ακολουθήσε­ι τους δημοσιονομ­ικούς κανόνες της Ε.Ε. και δείξει διάθεση να διακινδυνε­ύσει την αστάθεια της χρηματοπισ­τωτικής αγοράς».

Η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Istat δήλωσε στις 31 Ιουλίου ότι η οικονομία της χώρας απέτυχε να αναπτυχθεί για 4η φορά τα τελευταία 5 τρίμηνα, κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 0,2% για το 2019. Η Fitch αναμένει μέτρια δημοσιονομ­ική χαλάρωση το 2020 και διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή αναφορικά με το έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ.

Ο οίκος αξιολόγηση­ς προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% το 2019, από 0,9% το 2018 και επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανάπτυξης των επενδύσεων στο 1,3% από 3,4% πέρυσι, όπως και μερική υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς.

Ο Σαλβίνι δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι αναμένει το έλλειμμα του επόμενου έτους να μην είναι χαμηλότερο από το 2%, επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις με τις Βρυξέλλες.

Η Fitch από πέρυσι έχει διατηρήσει τη βαθμολογία της χώρας στο «BBB», δύο μόλις βαθμίδες υψηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση (investment grade).

Η Moody’s αξιολογεί την Ιταλία στο «Baa3», μία βαθμίδα υψηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση με σταθερές προοπτικές, ενώ η S&P Global Ratings τον Απρίλιο επιβεβαίωσ­ε τις αρνητικές προοπτικές με βαθμολογία δύο βαθμίδων υψηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση.

 ??  ?? Η Fitch Ratings διατήρησε την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ιταλίας σε «BBB».
Η Fitch Ratings διατήρησε την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ιταλίας σε «BBB».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece