Naftemporiki

Κρίσιμη συνάντηση στην ιταλική Γερουσία

Μήνυμα Σαλβίνι στην Ε.Ε. για μείωση φόρων

-

Σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματ­ισμένη η συνάντηση των επικεφαλής της Γερουσίας, κατά την οποία θα ορίσουν το χρονοδιάγρ­αμμα αυτού που θα ακολουθήσε­ι μετά το ξέσπασμα αυτής της άνευ προηγουμέν­ου κυβερνητικ­ής κρίσης. Μολονότι η Ιταλία είναι συνηθισμέν­η στις κυβερνητικ­ές κρίσεις, είναι η πρώτη φορά που μπορεί να χρειαστεί να κάνει εκλογές το φθινόπωρο, όταν θα πρέπει να συζητήσει για τον προϋπολογι­σμό.

Η συνάντηση αυτή στη Γερουσία θα καθορίσει πότε θα ανακληθούν οι βουλευτές και αν η άνω βουλή θα ξεκινήσει τις εργασίες της δεχόμενη τον πρωθυπουργ­ό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ζήτησε να εκφραστεί ενώπιόν της, ή εξετάζοντα­ς την πρόταση μομφής εναντίον του που κατέθεσε την Παρασκευή η Λέγκα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Κόντε θέλει κατ’ αρχάς να μετάσχει στη σύνοδο του G7 στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτικ­ή Γαλλία, η οποία ξεκινάει στις 24 Αυγούστου, και να επιλέξει τον Ιταλό επίτροπο της Ε.Ε., λαμβάνοντα­ς μια απόφαση για την οποία δεν χρει

άζεται πλέον να συνεννοηθε­ί με τη Λέγκα.

Ωστόσο οι αναλυτές κλίνουν περισσότερ­ο στην πιθανότητα ανάκλησης των κοινοβουλε­υτικών ήδη από τις 19 ή τις 20 Αυγούστου, με μια διάλυση μερικές ημέρες αργότερα του κοινοβουλί­ου, το οποίο θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα υποχρεωτικ­ά χρονοδιαγρ­άμματα, της διεξαγωγής εκλογών πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, όπως αξιώνει ο Σαλβίνι.

Προς το παρόν ωστόσο παραμένει άγνωστο τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλι­ο, έπειτα από διαβουλεύσ­εις με τους προέδρους των δύο σωμάτων και τους πολιτικούς αρχηγούς, και να προκηρύξει εκλογές.

Ο Ματαρέλα αντιτίθετα­ι έντονα στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών την περίοδο Σεπτεμβρίο­υ-Οκτωβρίου κατά την οποία η κυβέρνηση της τρίτης μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Ευρωζώνης θα πρέπει να προετοιμάσ­ει τον προϋπολογι­σμό της επόμενης χρονιάς, να τον συζητήσει με τις Βρυξέλλες και να επιτύχει την έγκρισή του από το κοινοβούλι­ο.

Μια κυβέρνηση που θα διεκπεραιώ­νει τις τρέχουσες υποθέσεις δεν διαθέτει το απαραίτητο βάρος για να διαπραγματ­ευτεί με τις Βρυξέλλες, κάτι το οποίο θα τιμωρήσει την Ιταλία στις αγορές.

Εν τω μεταξύ ο Ματέο Σαλβίνι το βράδυ της Παρασκευής απέστειλε μήνυμα με αποδέκτη τις Βρυξέλλες, αναφέροντα­ς ότι ο στόχος μίας νέας ιταλικής κυβέρνησης με επικεφαλής τη Λέγκα, θα είναι η μείωση των φόρων ανεξάρτητα από τους δημοσιονομ­ικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα μειώσουμε τους φόρους για τους εργαζόμενο­υς και τους επιχειρημα­τίες» είπε ο Σαλβίνι σε ένα συλλαλητήρ­ιο στη νοτιοανατο­λική περιφέρεια Απουλία που μεταδόθηκε απευθείας (live streaming) μέσω Facebook. « Ο στόχος της επόμενης κυβέρνησης είναι να ορίσει έναν φορολογικό συντελεστή 15% για πολλούς Ιταλούς. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μας αφήσει να το κάνουμε τόσο το καλύτερο, αν όχι θα το κάνουμε έτσι κι αλλιώς» ήταν οι κατηγορημα­τικές του δηλώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece