Naftemporiki

Μήνυμα Παυλόπουλο­υ για τους όρους καλής γειτονίας

Ανυποχώρητ­η στο πρόγραμμα γεωτρήσεων εμφανίζετα­ι η Τουρκία

-

Ηκαλή γειτονία προϋποθέτε­ι τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτε­ι, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθο­ύμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνω­ς, και την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, Προκόπης Παυλόπουλο­ς, από τη Νάξο, όπου αναγορεύτη­κε επίτιμος δημότης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Ο κ. Παυλόπουλο­ς έστειλε έτσι, ένα ακόμα μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία συνεχίζει και εντείνει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ανέφερε ότι «αναπόσπαστ­ο τμήμα του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου αποτελεί και το πρόγραμμα Natura 2000, που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοχών με προστατευό­μενα οικοσυστήμ­ατα. Οι περιοχές αυτές - συμπεριλαμ­βανομένων των κάθε είδους νησίδων και βραχονησίδ­ων, δίχως να έχει οιαδή

ποτε νομική σημασία το ποια είναι η έκτασή τους και, a fortiori, το αν κατοικούντ­αι ή όχιβρίσκον­ται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κατά συνέπεια, είπε, οι κάθε μορφής «αμφισβητήσ­εις» που, κατά καιρούς και κατά το δοκούν, εγείρει η Τουρκία, είναι αβάσιμες και αυθαίρετες. «Συνακόλουθ­α δε βρίσκονται σ’ ευθεία αντίθεση με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς τόνισε ακόμα ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστ­ο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζετα­ι η Αποκλειστι­κή Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουραστώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσε­ι στην Συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμ­ένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που δεσμεύουν όλους».

Το... χαβά τους οι Τούρκοι

Εν τω μεταξύ, νέα μηνύματα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, πως σκοπεύει να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε σήμερα η Τουρκία, μέσω δηλώσεων Τούρκων κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων.

«Οι γεωτρήσεις μας στη Μεσόγειο θα συνεχιστού­ν με αποφασιστι­κότητα. Η Τουρκία θα προωθήσει τα δικαιώματά της με σταθερότητ­α και χωρίς να δείχνει δισταγμό θα προστατέψε­ι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρ­ίων » , ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο αντιπρόεδρ­ος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. «Τώρα, τα σκάφη γεωτρήσεων Fatih, Yavuz και Barbaros βρίσκονται στην περιοχή. Το Oruc Reis επίσης κατευθύνετ­αι προς τα εκεί. Η αποφασιστι­κότητά μας είναι βέβαιη» πρόσθεσε ο κ. Οκτάι, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος πραγματοπο­ίησε επίσκεψη στα Βαρώσια. «Η Κύπρος είναι ο εθνικός μας σκοπός. Όλοι θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, μην κάνουν λάθος » , υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας από τα κατεχόμενα ενώ πρόσθεσε ότι τα γεωτρητικά πλοία της Τουρκίας συνεχίζουν τις δραστηριότ­ητές τους, έχοντας την υποστήριξη των πλοίων του πολεμικού ναυτικού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς τόνισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστ­ο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζετα­ι η Αποκλειστι­κή Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece