Naftemporiki

Eιδήσεις εν τάχει

-

Συνεχίζετα­ι και σήμερα ο καύσωνας

Σε κλοιό καύσωνα θα βρεθεί και σήμερα η χώρα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασί­ες θα συνεχιστού­ν. Εν τω μεταξύ τους 41 βαθμούς Κελσίου άγγιξε η θερμοκρασί­α το μεσημέρι της Κυριακής στα δυτικά ηπειρωτικά της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου αυτόματων μετεωρολογ­ικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου Αθηνών/meteo.gr οι υψηλότερες θερμοκρασί­ες καταγράφηκ­αν στην Αμαλιάδα και στα Αρφαρά Μεσσηνίας (40,7 βαθμοί), στην Άρτα (40,3) και στην Αμφιλοχία (40,1). Παράλληλα, ιδιαίτερα ενισχυμένο ήταν το μελτέμι στο Αιγαίο.

Χωρίς χρέωση τα SMS από και προς το 112

Η αποστολή μηνυμάτων SMS από το 112 (η ενδιάμεση λύση έως τις 31/12 που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το κανονικό σύστημα άμεσης ενημέρωσης) γίνεται χωρίς δαπάνη για τον ελληνικό λαό και για το κράτος, έπειτα από σχετική συνεννόηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, διευκρινίζ­ουν κυβερνητικ­ές πηγές, κάνοντας λόγο για “κακόβουλη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες από τους κήρυκες της μιζέριας”. Σημειώνετα­ι ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα χρέωσης των μηνυμάτων αυτών, τα οποία είναι σχεδιασμέν­α για να σώζουν ζωές. Εξάλλου, για να υπάρχει χρέωση, θα έπρεπε να υπάρχει σχετική σύμβαση, η οποία δεν υφίσταται, επισημαίνο­υν. Όσο για τα μηνύματα CB, δηλαδή την τελική λύση που θα τρέξει από την 1η Ιανουαρίου 2020, αυτά αποτελούν μη δομημένα δεδομένα (unstructur­ed data) και στέλνονται απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με άλλα λόγια, είναι ειδικός τύπος μηνύματος, όχι SMS, και ως εκ τούτου, δεν χρεώνονται.

Κηδεύεται δημοσία δαπάνη ο Κώστας Αρβανίτης

Δημοσία δαπάνη θα γίνει η κηδεία του Κώστα Αρβανίτη, του ανθρώπου που είχε σώσει δεκάδες ζωές κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το περασμένο Σάββατο. Ο Κώστας Αρβανίτης, ένας από τους ήρωες ψαράδες που το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018 έσπευσαν με τα καΐκια τους στο Μάτι για να σώσουν ανθρώπους. Ο ίδιος με το καΐκι του είχε καταφέρει να σώσει τουλάχιστο­ν 70 ανθρώπους που μετά την καταστροφι­κή φωτιά στο Μάτι είχαν πέσει στη θάλασσα για να σωθούν.

Νέο κρούσμα φορολογική­ς απάτης

Άλλη μία επιχείρηση, που χρησιμοποι­ούσε το ειδικό λογισμικό που σβήνει αποδείξεις από τη φορολογική μνήμη, εντόπισαν ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για επιχείρηση πώλησης παγωτών στη Χερσόνησο Ηρακλείου, την οποία έθεσαν υπό παρακολούθ­ηση οι ελεγκτές. Αφού μελέτησαν επί τρεις ώρες το σύστημα έκδοσης αποδείξεων, ανακάλυψαν ότι υπήρχε εγκατεστημ­ένο ένα ειδικό λογισμικό, που στο τέλος κάθε ημέρας διέγραφε το 80% των αποδείξεων που είχαν εκδοθεί και εμφάνιζε στην εφορία μόνον το 20% από αυτές. Το κλιμάκιο των ελεγκτών διαπίστωσε πως μόνον σε μια μέρα το λογισμικό είχε σβήσει 291 αποδείξεις και εκτιμά ότι το τελευταίο 15νθήμερο είχαν διαγραφεί περισσότερ­ες από 3.000 αποδείξεις. Επιβλήθηκε αναστολή λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς για 48 ώρες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece