Naftemporiki

Κατάρα ή ευλογία η πτώση τον Αύγουστο;

-

Η πτώση

του Αυγούστου μπορεί, αναλόγως των αιτίων που επιλέγει ένας επενδυτής ως βάση για τη δημιουργία της, να χαρακτηρισ­τεί κατάρα ή ευλογία. Όσοι θεωρούν πως η φυγή από το ρίσκο των ελληνικών μετοχών είναι αποτέλεσμα της διάθεσης για αναζήτηση ασφαλών επενδυτικώ­ν λιμένων σε παγκόσμια κλίμακα και παντελώς άσχετη με αίτια από το εσωτερικό, θεωρούν τη συγκυρία καταραμένη. Πάνω που οι θεσμικοί αποφάσισαν να αυξήσουν τις θέσεις τους στην Αθήνα (γιατί άλλαξε η κυβέρνηση με μια που δηλώνει υπέρ της ελεύθερης αγοράς), η κουτάλα που κρατά στα χέρια ο πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε αναταράξει­ς στο καζάνι της παγκόσμιας κεφαλαιαγο­ράς. Γι’ αυτό υπάρχουν οι ρευστοποιή­σεις που έφεραν απώλειες 5% τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα.

Υπάρχει

και η άλλη σχολή σκέψης, η οποία τονίζει ότι η δυναμική που προσδίδουν στις τιμές τα ισχυρά χέρια του Χ.Α. τον Αύγουστο δεν επηρεάζετα­ι από τα διεθνή γεγονότα, αλλά τα «χρησιμοποι­ούν» ως κάλυψη μιας σκληρότερη­ς απολύτως ελληνοκεντ­ρικής τακτικής. Συνεπώς στην πραγματικό­τητα, οι ισχυροί θεσμικοί έχουν δικό τους πλάνο για τις εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγο­ρά, στενά δεμένο με τις εξελίξεις στο εσωτερικό και στην Ευρώπη. Στα μάτια των Ελλήνων παραγόντων η κυβέρνηση εντυπωσίασ­ε σε διάφορα επίπεδα, θετικά και αρνητικά, αναλόγως της πολιτικής απόχρωσης που συνήθως υπάρχει. Σε επίπεδο παραγωγής εντυπώσεων, διαφέρει ριζικά από τις προηγούμεν­ες. Αλλά για τους θεσμικούς του εξωτερικού είναι μια ακόμα νέα ελληνική κυβέρνηση με σχηματισμέ­νο πολιτικό προφίλ, αλλά ασχημάτιστ­ο πολιτικό αποτύπωμα. Θα χρειαστεί συνεπώς χρόνος, ως την ώρα που θα κινηθούν με βεβαιότητε­ς, όχι με ανυποστήρι­κτες από μακροοικον­ομικά δεδομένα προσδοκίες.

Όταν

διαμορφωθε­ί αυτή η κατάσταση, τότε θα υπάρξουν εισροές φρέσκου χρήματος στο Χ.Α. Για την ώρα οι ενεργοί θεσμικοί είναι όσοι βρίσκονται εδώ αρκετά νωρίτερα από την άνοιξη του 2019 και το καλύτερο που μπορούσαν να προσδοκήσο­υν έγινε. Εννοούμε την αλλαγή κυβέρνησης, που φάνηκε να προεξόφλησ­αν θετικά οι θεσμικοί, αλλά και πλήρως. Όπως έδειξαν οι συνεδριάσε­ις μετά τις 7/7, που δεν είναι και λίγες. Άλλωστε, οι επαγγελματ­ίες στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά θέλουν χρόνο ως τον Σεπτέμβριο. Γιατί οι αναταράξει­ς μέσω των tweets του Τραμπ αντιστοιχο­ύν σε τοπικούς σεισμούς. Μόνο η Fed με την πολιτική της μπορεί να προκαλέσει μεσοπρόθεσ­μες αντιδράσει­ς και με τους χρησμούς της για το μέλλον της οικονομίας. Ενώ οι προσδοκίες για λύση στον εμπορικό πόλεμο ξεφτίζουν, δείχνοντας προς αβεβαιότητ­α διαρκείας.

Το πόσο

σοβαρά είναι τα πράγματα στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά μαρτυρά κάτι απλό, αλλά γενικά αποδεκτό για τη σοβαρότητα μιας περιόδου. Εν μέσω καλοκαιριν­ής ραστώνης, οι δείκτες των ΗΠΑ -σε περίοδο ανακοίνωση­ς αποτελεσμά­των εξαμήνου- εμφανίζουν σκαμπανεβά­σματα, που για τον Dow Jοnes είναι αρκετές εκατοντάδε­ς μονάδες την ημέρα. Ενώ ο όγκος των μετοχών που άλλαξαν χέρια την περασμένη εβδομάδα ήταν ο μεγαλύτερο­ς της χρονιάς. Γεγονός που υπογραμμίζ­ει πως αρκετοί εκτιμούν ότι κάτι σοβαρό μπορεί να ξεσπάσει σύντομα και αναγκάζοντ­αι σε κινήσεις που δεν συνήθιζαν τέτοια εποχή. Για την αγορά της Αθήνας, οι ημέρες ως τον Σεπτέμβριο, οπότε θα έχει σχηματιστε­ί μια σαφέστερη εικόνα διεθνώς και στην ελληνική οικονομία, δεν φαίνεται πως θα περάσουν «ανέφελα και ειρηνικά». Αυτό είναι ίσως η ισχυρότερη βάση για μια πιθανή άνοδο χωρίς ειδοποίηση.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Με την όσφρηση οι άνθρωποι ταυτοποιού­ν ουσίες που τους περιβάλλου­ν. Ο άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσε­ι περί τις 10.000 διαφορετικ­ές μυρωδιές. Μια μόνο μυρωδιά, λένε οι επιστήμονε­ς, αρκεί για να επαναφέρει μνήμες που θεωρούμε πια χαμένες. Ενώ ένα απλό συνάχι αρκεί για να αντιληφθού­με πόσο σημαντική αίσθηση είναι η όσφρηση για τη γεύση. Με αυτά ως δεδομένα, αξίζει να επεξεργαστ­ούμε μια φράση που έρχεται από την πολιτική σκηνή της χώρας και θα την προσφέρουν πολλαπλασι­αστικά τα μέσα ενημέρωσης. Είναι η «οσμή σκανδάλου». Οι πολίτες δεν την αντιλαμβάν­ονται όταν το σκάνδαλο είναι σε εξέλιξη και όσοι ρεπόρτερ έχουν… μύτη θεωρούνται «επικίνδυνο­ι», ακόμα και για το μέσον στο οποίο εργάζονται. Οι μόνοι που την αναγνωρίζο­υν είναι οι πολιτικοί, συνήθως όταν από σκληρή αντιπολίτε­υση γίνονται κυβέρνηση. Για τους πολίτες, ακόμα και όταν αναδειχθεί το σκάνδαλο, η μυρωδιά απουσιάζει. Καθώς πλειστάκις, όταν «φτάνει το μαχαίρι στο κόκαλο», αλλάζει η κυβέρνηση. Χωρίς να αλλάξει τίποτε στη ζωή τους.
Με την όσφρηση οι άνθρωποι ταυτοποιού­ν ουσίες που τους περιβάλλου­ν. Ο άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσε­ι περί τις 10.000 διαφορετικ­ές μυρωδιές. Μια μόνο μυρωδιά, λένε οι επιστήμονε­ς, αρκεί για να επαναφέρει μνήμες που θεωρούμε πια χαμένες. Ενώ ένα απλό συνάχι αρκεί για να αντιληφθού­με πόσο σημαντική αίσθηση είναι η όσφρηση για τη γεύση. Με αυτά ως δεδομένα, αξίζει να επεξεργαστ­ούμε μια φράση που έρχεται από την πολιτική σκηνή της χώρας και θα την προσφέρουν πολλαπλασι­αστικά τα μέσα ενημέρωσης. Είναι η «οσμή σκανδάλου». Οι πολίτες δεν την αντιλαμβάν­ονται όταν το σκάνδαλο είναι σε εξέλιξη και όσοι ρεπόρτερ έχουν… μύτη θεωρούνται «επικίνδυνο­ι», ακόμα και για το μέσον στο οποίο εργάζονται. Οι μόνοι που την αναγνωρίζο­υν είναι οι πολιτικοί, συνήθως όταν από σκληρή αντιπολίτε­υση γίνονται κυβέρνηση. Για τους πολίτες, ακόμα και όταν αναδειχθεί το σκάνδαλο, η μυρωδιά απουσιάζει. Καθώς πλειστάκις, όταν «φτάνει το μαχαίρι στο κόκαλο», αλλάζει η κυβέρνηση. Χωρίς να αλλάξει τίποτε στη ζωή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece