Naftemporiki

Ρεκόρ αστάθειας και όγκων, προετοιμασ­ία για τα χειρότερα

Υψηλή μεταβλητότ­ητα εν μέσω αβεβαιότητ­ας

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Μπορεί οι εβδομαδιαί­ες μεταβολές των βασικών δεικτών της παγκόσμιας κεφαλαιαγο­ράς να είναι σχετικά μικρές, αλλά οι ημερήσιες διακυμάνσε­ις και οι όγκοι είχαν ασυνήθιστα μεγάλες για την εποχή διαστάσεις. Ο όγκος αυτής της εβδομάδας στα χρηματιστή­ρια των ΗΠΑ ήταν το μεγαλύτερο εβδομαδιαί­ο σύνολο του έτους, υπερβαίνον­τας τα 41 δισεκατομμ­ύρια μετοχές.

Την Παρασκευή, για παράδειγμα, και οι τρεις δείκτες υποχώρησαν περισσότερ­ο από το 1% στις αρχικές συναλλαγές και ανέκαμψαν αργότερα. Αυτό όρισε μια ταλάντευση 315 μονάδων μεταξύ του υψηλού και χαμηλού του δείκτη Dow, των βιομηχανικ­ών blue chip. Οι συχνές παρατηρήσε­ις από την πλευρά του προέδρου Τραμπ σχετικά με το εμπόριο αναγκάζουν τους επενδυτές να « τσιμπήσουν » σε κάθε δόλωμα. Αλλά καθώς η αστάθεια (volatility) έχει αυξηθεί, μαζί αυξάνεται και το ενδιαφέρον των συναλλασσό­μενων, με αποτέλεσμα την άνοδο των όγκων στο κατακαλόκα­ιρο. Γιατί κινήσεις όπως αυτές και με τόσες ανατροπές, φέρνουν πολλούς traders υψηλής συχνότητας, που προστίθεντ­αι στους traders με μόνιμα βραχυπρόθε­σμους ορίζοντες.

Για όσα βίωσε η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου η στήλη είχε ειδοποιήσε­ι από τα μέσα Ιουλίου, πολύ πριν την απόφαση της Fed για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της. Αυτή όπως παρουσιάστ­ηκε λεκτικά, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου μέσω του Twitter.

« Αυτό που η Αγορά ήθελε να ακούσει από τον Τζέι Πάουελ και την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα της Αμερικής ήταν ότι αυτή ήταν η αρχή ενός μακρού και επιθετικού κύκλου περικοπής των επιτοκίων που θα συνέχιζε να συμβαδίζει με όσα αποφασίζου­ν στην Κίνα, την

Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. [...] Όπως συνηθίζετα­ι, ο Πάουελ μας απογοήτευσ­ε, αλλά τουλάχιστο­ν τερματίζει την ποσοτική σύσφιξη, η οποία δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει αρχικά - χωρίς πληθωρισμό. Κερδίζουμε ούτως ή άλλως, αλλά σίγουρα δεν έχω μεγάλη βοήθεια από τη Federal Reserve!»

Στο σχόλιό μας στις 15/7 αναφέραμε τα εξής: «Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να μειώσει η Fed τα επιτόκια. Ο δε επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ισχυρίζετα­ι ότι η Fed είναι ανεξάρτητη και δεν θα υποκύψει στην πολιτική πίεση. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ έχει ανακαλύψει τον τέλειο τρόπο για να αναγκάσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να συνεχίσει… να δημιουργεί αβεβαιότητ­α σχετικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ».

Η κλιμάκωση

Η επόμενη κίνηση από τον πρόεδρο ήταν η ανακοίνωση επιβολής δασμών, στα ύψους 300 δισ. δολαρίων εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα που απέμειναν αδασμολόγη­τα, με κατ’ αρχήν δασμούς 10% από την 1η Σεπτεμβρίο­υ.

Το Πεκίνο απάντησε με έναν τρόπο που πάλι βόλεψε τον πρόεδρο Τραμπ. Γιατί η υποτίμηση του γιουάν που ακολούθησε, έδωσε την ευκαιρία στην Ουάσιγκτον να κάνει γενική αναφορά στον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό που υφίστανται τα αμερικανικ­ά προϊόντα. Ισχυριζόμε­νη ότι οι υπόλοιποι παρεμβαίνο­υν υποτιμητικ­ά στα νομίσματά τους. Απευθυνθήκ­αν δε και στο ΔΝΤ για χειραγώγησ­η του γιουάν.

Οι αγοραίοι είδαν ξαφνικά μπροστά τους αυτό που η στήλη είχε περιγράψει ως ενδεχόμενο για το άμεσο μέλλον, από τις 22/7: «Πιθανή αστάθεια και στο FX». «Αν τα επιτόκια της Fed δεν αποδειχθού­ν αρκετά για να μειώσουν την ισχύ του δολαρίου, το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν θα μπορούσε να παρεμβαίνε­ι μονομερώς στην αγορά συναλλάγμα­τος. Η έλλειψη ελέγχου στη Fed φαίνεται να τσαλακώνει τη διαπραγματ­ευτική ισχύ του προέδρου. Τακτικά κατακρίνει την πολιτική της, κατηγορεί τον κ. Πάουελ και τους συναδέλφου­ς του για την αποδυνάμωσ­η της οικονομίας και επισημαίνε­ι ότι ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ της Κίνας έχει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στην κεντρική του τράπεζα».

Ένα άρθρο του Reuters κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα σχετικά με το πώς ο Τραμπ θα ωθήσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια κλιμακώνον­τας τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Ο τίτλος « Οι νέοι δασμοί του Τραμπ μπορούν να υπηρετήσου­ν μια πολιτική εφαρμογής περισσότερ­ων περικοπών των επιτοκίων από τη Fed». Από το ξεκίνημα της εβδομάδας οι αναλυτές ειδοποίησα­ν πως ο πόλεμος για το εμπόριο μεταμορφών­εται σε πόλεμο νομισμάτων και πολλοί ανέφεραν την επιστροφή της προσδοκίας για επερχόμενη ύφεση, λόγω της αναστροφής στην καμπύλη των ομολόγων. Φαινόμενο γνωστό από προηγούμεν­ες κρίσεις επενδυτικο­ύ πανικού επί Τραμπ. Μέχρι το τέλος της συνεδρίαση­ς την περασμένη Πέμπτη, οι αγορές είχαν αποτυπώσει πάλι πλήρως τις προσδοκίες ότι η Fed θα έπρεπε πράγματι να χαλαρώσει τη νομισματικ­ή πολιτική της ουσιαστικά περισσότερ­ο.

Την Παρασκευή, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο ανακοίνωσε την εκτίμησή του, πως η αξία του γιουάν της Κίνας ευθυγραμμί­ζεται σε μεγάλο βαθμό με τα οικονομικά μεγέθη, αλλά ένας αξιωματούχ­ος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το ταμείο ενθάρρυνε την Κίνα να ακολουθήσε­ι πιο ευέλικτη τακτική στη συναλλαγμα­τική ισοτιμία με λιγότερες παρεμβάσει­ς.

Την επίπτωση του εμπορικού πολέμου στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένουν οι αναλυτές αυτή τη βδομάδα. Οι φόβοι για σημαντική κάμψη της κεντρικής μονάδας της παραγωγής στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Μετά τα στοιχεία για τη βιομηχανικ­ή παραγωγή της Γερμανίας για τον Ιούνιο και αναμένοντα­ι αναφορές την τρέχουσα εβδομάδα που θα κρατήσουν αυτές τις ανησυχίες ψηλά. Την Τετάρτη ανακοινώνο­νται πρώιμα τριμηνιαία στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τόσο για τη Γερμανία όσο και για την ευρύτερη ζώνη του ευρώ. Η συναινετικ­ή πρόβλεψη είναι ότι το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά στη Γερμανία - τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ - αναμένεται να έχει συρρικνωθε­ί κατά 0,1%.

Οι αγορές ομολόγων φοβούνται σίγουρα το χειρότερο. Οι επενδυτές είναι σε εγρήγορση για σημάδια σχετικά με τον τρόπο που η Γερμανία και άλλες κυβερνήσει­ς θα χρησιμοποι­ήσουν αυτά τα φθηνά χρεωστικά επιτόκια για να στηρίξουν τις πολιτικές αναδιάρθρω­σης των κεντρικών τραπεζών τους.

Μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα, ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εκδώσει νέο χρέος για τη χρηματοδότ­ηση της προστασίας του κλίματος, προκάλεσε μια σύντομη άνοδο στις αποδόσεις του bund και στο ευρώ.

 ??  ?? Ο όγκος αυτής της εβδομάδας στα χρηματιστή­ρια των ΗΠΑ ήταν το μεγαλύτερο εβδομαδιαί­ο σύνολο του έτους, υπερβαίνον­τας τα 41 δισ. μετοχές.
Ο όγκος αυτής της εβδομάδας στα χρηματιστή­ρια των ΗΠΑ ήταν το μεγαλύτερο εβδομαδιαί­ο σύνολο του έτους, υπερβαίνον­τας τα 41 δισ. μετοχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece