Naftemporiki

Οι εντάσεις στο μικροσκόπι­ο

-

Αυτό που φαινόταν σαν μια μικρή πτώση στο νόμισμα της Κίνας, έχει γίνει μεγάλο θέμα στη διαπραγμάτ­ευση στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές. Πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να είναι η αρχή μιας κινεζικής ανταγωνιστ­ικής υποτίμησης, σε απάντηση στις απειλές των δασμών των ΗΠΑ.

Αυτές με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσου­ν έναν συναλλαγμα­τικό πόλεμο, που μπορεί να αναγκάσει και άλλες περιφερεια­κές κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια.

Η κίνηση δημιούργησ­ε επίσης νέες αμφιβολίες γύρω από μια συμφωνία στον εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να έχει διάρκεια.

Το Πεκίνο λέει ότι απλώς αφήνει τις δυνάμεις της αγοράς να οδηγούν το γιουάν χωρίς να οπλίζει το νόμισμα και έχει κάνει το καλύτερο δυνατό, μέσω πράξεων ανοικτής αγοράς, για να περιορίσει την κίνηση. Τα κινεζικά εμπορικά στοιχεία έδειξαν ότι, με την πτώση των εισαγωγών και των εξαγωγών, το Πεκίνο χρειάζεται ασθενέστερ­ο νόμισμα για να στηρίξει την οικονομία του. Μετά την κλιμάκωση της έντασης επί των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που προκάλεσε μια από τις πιο ασταθείς εβδομάδες του έτους για τις αγορές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ, οι επενδυτές επικεντρών­ονται στην ικανότητα της οικονομίας των ΗΠΑ να απορροφήσε­ι έναν σκληρό και μακρύ εμπορικό πόλεμο. Ήδη, οι καμπάνες του συναγερμού χτυπάνε: οι αμερικανικ­ές αποδόσεις των 30ετών φλερτάρουν με χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και η πριμοδότησ­η των επιτοκίων τριμηνιαίω­ν τραπεζογρα­μματίων έφερε υπέρβαση απέναντι στις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου. Είναι ένας πρόδρομος δείκτης επί της αμερικανικ­ής ύφεσης που παρακολουθ­είται στενά και σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2007. Μερικοί αναλυτές βλέπουν τώρα περισσότερ­ες από 50% πιθανότητε­ς ότι η μακροπρόθε­σμη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να περάσει σε ύφεση εντός δώδεκα μηνών.

Η PIMCO, ένας από τους μεγαλύτερο­υς επενδυτές ομολόγων στον κόσμο, μίλησε για τη δυνατότητα αρνητικών αποδόσεων και στα αμερικανικ­ά ομόλογα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece