Naftemporiki

Ο αγροτικός κλάδος κύριο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Το Πεκίνο η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά αμερικανικ­ών γεωργικών προϊόντων

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Οαγροτικός κλάδος και τα γεωργικά προϊόντα έχουν αναδειχθεί σε μείζον θέμα στον εμπορικό πόλεμο που εξελίσσετα­ι περισσότερ­ο από ένα χρόνο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου και αποτέλεσε την τελευταία αφορμή για την κλιμάκωση της σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας.

Στις αρχές του μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίο­υ (ενώ 2 ημέρες πριν αξιωματούχ­οι των 2 χωρών είχαν πραγματοπο­ιήσει συνάντηση σε ένα νέο γύρο διαπραγματ­εύσεων στη Σαγκάη), διότι η Κίνα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τον όγκο αγορών αμερικανικ­ών γεωργικών προϊόντων.

Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν άμεση, αποφασίζον­τας να αποσυρθεί επίσημα από την αγορά αμερικανικ­ών γεωργικών προϊόντων, στέλνοντας μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα να απεξαρτηθε­ί εντελώς από τον αγροτικό κλάδο των ΗΠΑ.

Μεγάλος «πελάτης»

Στην άλλη πλευρά όμως η απόφαση αυτή της κινεζικής κυβέρνησης δεν έτυχε καθόλου θερμής υποδοχής, το αντίθετο μάλιστα, καθώς οι Αμερικανοί αγρότες χάνουν έναν από τους μεγαλύτερο­υς πελάτες τους.

Η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, πίσω από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ιαπωνία, με τις εισαγωγές αμερικανικ­ών αγροτικών προϊόντων το 2018 να ανέρχονται στα 5,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικ­ής κυβέρνησης.

Λιγότερη σόγια

Είναι η χώρα με τις μεγαλύτερε­ς εισαγωγές σόγιας στον κόσμο και απορρόφησε περί το 60% των αμερικανικ­ών εξαγωγών σόγιας την περίοδο 2017/18. Από το Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018, οι αμερικανικ­ές εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα ανήλθαν στα 27,7 εκατ. τόνους.

Ο όγκος αυτός μειώθηκε περισσότερ­ο από 70% μόλις στους 7 εκατ. τόνους κατά το ίδιο διάστημα την περίοδο 2018/19, μετά τη δασμολόγησ­η της αμερικανικ­ής σόγιας από το Πεκίνο, σύμφωνα με ανάλυση του Πανεπιστημ­ίου του Μιζούρι.

«Οι πωλήσεις έχουν ήδη μειωθεί αυτό την περίοδο συγκομιδής λόγω των υφιστάμενω­ν δασμών. Εάν φθάσουμε στο σημείο η Κίνα να σταματήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, αυτό θα οδηγούσε βεβαίως σε ακόμα μεγαλύτερε­ς επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές», επισημαίνε­ι ο Πατ Γουέστχοφ, διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Ερευνών για την Επισιτιστι­κή και Γεωργική Πολιτική στο Πανεπιστήμ­ιο του Μιζούρι. «Η έλλειψη της Κίνας από την αγορά θα ήταν πολύ μεγάλη».

Επιπλέον μείωση

Ο Γουέστχοφ έχει υπολογίσει μία επιπλέον μείωση ύψους 4 δισ. δολαρίων στις εξαγωγές σόγιας μετά τις επιπτώσεις των δασμών, ενώ εκτιμά ότι η τιμή της σόγιας έχουν ήδη υποχωρήσει 9% από τότε που ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος.

Οι δασμοί δημιουργού­ν επίσης προβλήματα και στις άλλες καλλιέργει­ες, υπογραμμίζ­ει ο Γουέστχοφ. Με εξασθενημέ­νη τη ζήτηση για τη σόγια, οι αγρότες στρέφονται στις καλλιέργει­ες άλλων προϊόντων όπως το καλαμπόκι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η τιμή του καλαμποκιο­ύ επειδή υπάρχει πολύ περισσότερ­η προσφορά (πριν οι αμερικανικ­ές καλλιέργει­ες πληγούν από πλημμύρες).

Αλυσιδωτά προβλήματα

Ενώ οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων αποτελεί ένα σχετικά μικρό κομμάτι του αμερικανικ­ού ΑΕΠ των 20 τρισ. δολαρίων το χρόνο, η απόφαση της Κίνας θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα και θα επιδεινώσε­ι αυτά που ήδη αντιμετωπί­ζουν.

Τα καθαρά γεωργικά έσοδα στις ΗΠΑ μειώνονται σταθερά τα τελευταία έξι χρόνια, πολύ πριν από την εφαρμογή των δασμών.

Τα έσοδα έχουν υποχωρήσει κατά 45% από το υψηλό των 123,4 δισ. δολαρίων το 2013 σε σχεδόν 63 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας.

Εκτός από κινεζικούς δασμούς, οι αγρότες αντιμετώπι­σαν φέτος πλημμύρες και την αφρικανική πανώλη των χοίρων, με αποτέλεσμα να πληγεί η παραγωγή τους.

Ο Λευκός Οίκος διέθεσε από τον Μάιο ένα πακέτο ομοσπονδια­κής βοήθειας ύψους 16 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπί­σουν τις ζημιές από τις κλιματικές αλλαγές και τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αυτού του πακέτου είναι δύσκολο να φθάσει στους μικροκαλλι­εργητές και δεν μπορεί να λογίζεται ως μόνιμο μέτρο.

Οι δασμοί Τραμπ

Η γεωργία αποτελεί ένα ευαίσθητο ζήτημα για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ισχυρίστηκ­ε ότι είχε εξασφαλίσε­ι μεγάλο όγκο αγορών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα όταν συναντήθηκ­ε με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G-20 τον Ιούνιο και στη συνέχεια κατηγόρησε το Πεκίνο ότι δεν τήρησε αυτή τη συμφωνία.

Αυτός ήταν ο λόγος που ανακοίνωσε 10% δασμούς για τα υπόλοιπα κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων που δεν είχαν δασμολογηθ­εί πριν.

Πριν από λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, δήλωσε ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν σταματήσει να αγοράζουν τα αμερικάνικ­α γεωργικά προϊόντα ως αντίποινα στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ.

«Αποτελεί μία σοβαρή παραβίαση της συνάντησης μεταξύ των αρχηγών κρατών της Κίνας και των ΗΠΑ», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του τη Δευτέρα.

Ο Τζον Ράτλετζ, επικεφαλής του επενδυτικο­ύ οίκου Safanad, δήλωσε ότι δεν αποτελεί πλέον μυστικό ότι η γεωργία είναι το όπλο της Κίνας που επέλεξε να ρίξει στον εμπορικό πόλεμο.

Από την μία πλευρά, βλάπτει το ΑΕΠ και την εκλογική βάση των μικρών αγροτών του Τραμπ - αλλά ίσως το πιο σημαντικό, βλάπτει τις κτηνοτροφι­κές εταιρείες που τείνουν παραδοσιακ­ά να είναι δωρητές στο Ρεπουμπλικ­ανικό κόμμα. « Είναι σαφές ότι η απόφαση του Πεκίνο ήταν αντίποινα», δήλωσε.

Ο Ράτλετζ, ο οποίος έχει συναντηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια του έτους με την κεντρικό εμπορικό κλιμάκιο της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να επιτρέψει τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου πριν από τις επόμενες εκλογές λόγω της πολιτικής αξίας που έχει ανακύψει.

Με εξασθενημέ­νη την κινεζική ζήτηση για τη σόγια, οι Αμερικανοί αγρότες στρέφονται στις καλλιέργει­ες άλλων προϊόντων όπως το καλαμπόκι.

Επικίνδυνη κατάσταση

Η Πάτι Τζατζ πρώην κυβερνήτης της Αϊόβα, πολιτεία με μία από τις μεγαλύτερε­ς παραγωγές αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ, επισήμανε ότι η απώλεια ενός εμπορικού εταίρου όπως η Κίνα «δημιουργεί μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τις ΗΠΑ».

Ερωτηθείσα σχετικά με την επιχορήγησ­η του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι «οι αγρότες θέλουν στο τέλος της χρονιάς να έχουν κερδίσει ένα σεβαστό ποσό. Αυτό που επίσης θέλουν είναι αυτά τα κέρδη να έχουν δημιουργηθ­εί από την παρουσία τους στις αγορές, παρά από ένα κυβερνητικ­ό πρόγραμμα».

Επίσης υπογράμμισ­ε ότι οι αγρότες με μικρή παραγωγική δυναμικότη­τα, σπάνια καταφεύγου­ν στη λύση του δανεισμού, καθώς αν η ζήτηση δεν παραμένει σταθερή, θα δυσκολευθο­ύν αν αποπληρώσο­υν τα δάνειά τους.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece