Naftemporiki

Αργεντινή: Μειωμένη η ζήτηση για κρασί

Ελπίδες από τη συμφωνία με την Ε.Ε.

-

Οι παραγωγοί κρασιού της Αργεντινής, εν μέσω οικονομική­ς ύφεσης που έχει επιδράσει βαρύτατα στις εγχώριες πωλήσεις, είναι προβληματι­σμένοι σχετικά με το αν η τεράστια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει το προϊόν τους ή θα πλήξει περισσότερ­ο την παραγωγή τους.

Οι χώρες της Mercosur, της οποίας η Αργεντινή αποτελεί βασικό μέλος, σύνηψαν πρόσφατα μία εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., η οποία θα μπορούσε να προωθήσει τα φημισμένα ερυθρά κρασιά της χώρας όπως τα μαλμπέκ και μπονάρντα, σε μία μεγάλη εξαγωγική αγορά. Η αντίστοιχη εμπορική συμφωνία της Χιλής με την Ε. Ε. που υπογράφηκε το 2002, σχεδόν διπλασίασε τις πωλήσεις κρασιού και οινοπνευμα­τωδών στην Ευρώπη σε περισσότερ­ο από 400 εκατ. δολ. σε δύο έτη.

Στη σκιά του Brexit

Η συμφωνία της Mercosur, ωστόσο, βρίσκεται υπό από τη σκιά της επικείμενη­ς απόσυρσης της Βρετανίας από την Ε.Ε., μίας χώρας που απορροφά σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών οίνου της Mercosur στην Ε. Ε., σύμφωνα με το Παρατηρητή­ριο Οίνου της Αργεντινής. Οι αμπελουργο­ί της Αργεντινής θα εξακολουθή­σουν να εξάγουν ακόμα τα κρασιά τους στη Βρετανία, χωρίς όμως την ευνοϊκή συμφωνία που θα απολαμβάνο­υν με την Ε.Ε.

Τα πράγματα δείχνουν ακόμη χειρότερα για τους παραγωγούς της Mercosur, από τη στιγμή που η Ε.Ε. χορηγεί επιδοτήσει­ς στους Ευρωπαίους οινοποιούς για μάρκετινγκ και διαφήμιση. Τα οινοποιεία της Αργεντινής ήδη πλήττονται από την επιβράδυνσ­η της εγχώριας αγοράς η οποία απορροφά σχεδόν το 75% της παραγωγής του κλάδου, όμως η μεγάλη ύφεση στη χώρα έχει πλήξει τη ζήτηση. Η κατανάλωση μειώθηκε 29% στα 18,9 λίτρα ανά άτομο από 26,7 λίτρα πριν από 10 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Οι εξαγωγές κρασιού, εν τω μεταξύ, έχουν αυξηθεί σταδιακά 32% την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας τα 821 εκατ. δολ. το 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece