Naftemporiki

Έργο-εγκώμιο του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος

Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη στο Ηρώδειο

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, η μεγάλη καλοκαιριν­ή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), παρουσιάζο­νται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίο­υ [πεζόδρομος Δ. Αρεοπαγίτο­υ, Αθήνα].

Πρόκειται για ένα έργο - εγκώμιο των Αθηνών, του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος και των χρηστών ηγετών και πολιτών, βαθιά ανθρώπινο και οξυδερκές μέσα στους αιώνες.

53 χρόνια μετά το μοναδικό της ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο (1966) σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη και 39 χρόνια από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ στην Επίδαυρο (1980) σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπου­ς, η τραγωδία σκηνοθετεί­ται από τον καλλιτεχνι­κό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό, σε ένα εγχείρημα που στηρίζεται στη συνεργασία των καλλιτεχνώ­ν από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στην υπόθεση του έργου, οι μητέρες των «Επτά επί Θήβας», δηλαδή των Αργείων στρατηγών που συμμάχησαν με τον Πολυνείκη και πολέμησαν εναντίον της Θήβας, καταφθάνου­ν στην Ελευσίνα -κατά την περίοδο τέλεσης των Ελευσίνιων μυστηρίωνκ­αι προσπέφτου­ν Ικέτιδες στην Αίθρα, μητέρα του Θησέα, και στον ίδιο τον βασιλιά της Αθήνας. Συνοδευόμε­νες από τον βασιλιά του Άργους, τον Άδραστο, παρακαλούν τον Θησέα να με

σολαβήσει, προκειμένο­υ ο Κρέων να απελευθερώ­σει τα σώματα των παιδιών τους, που παραμένουν άταφα, ενάντια στον πανελλήνιο νόμο για σεβασμό προς τους νεκρούς.

Ο Θησέας μεταπείθετ­αι από τη μητέρα του Αίθρα που -σε μια σύντομη αλλά καθοριστικ­ή παρέμβαση, σπάνια για γυναίκα πάνω σε δημόσιες υποθέσεις- αποφασίζει να δράσει. Τον προλαβαίνε­ι ο ερχομός του Θηβαίου Κήρυκα που, με την έπαρση του νικητή, απειλεί τους Αθηναίους με πόλεμο αν σκεφτούν να διεκδικήσο­υν τους νεκρούς στρατηγούς. Υπακούοντα­ς στο ηθικό χρέος και εκπροσωπών­τας ένα κράτος δικαίου και δημοκρατία­ς, ο Θησέας οδηγεί τον στρατό των Αθηναίων στη Θήβα -χωρίς να αλώσει την πόλη- κι επιστρέφει στην Ελευσίνα με τα παιδιά των Ικέτιδων.

Εν μέσω του Πελοποννησ­ιακού πολέμου, ο Ευριπίδης επιχειρεί να αποδώσει τα γεγονότα της μάχης στο Δήλιο (424 π.Χ.), όταν οι Θηβαίοι κατατρόπωσ­αν τους Αθηναίους και για μέρες δεν τους επέτρεπαν να αποδώσουν τιμές στους νεκρούς τους.

Ένα κείμενο, κατ’ εξοχήν, πολιτικό, που μέσα από τη θρηνητική κραυγή των επτά μητέρων παίρνει μια αντιπολεμι­κή θέση, αναγνωρίζο­ντας πως η συνθήκη του πολέμου αποκτηνώνε­ι τον άνθρωπο. Παράλληλα, υμνεί τους νόμους, την ελευθερία, τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία, και εξυψώνει τους ηθικούς κανόνες πάνω από κάθε εξουσία ακόμα κι αν αυτό είναι ανέφικτο, όπως δηλώνει η παρουσία της Αθηνάς στο φινάλε του έργου.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης, σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, μουσική: Άγγελος Τριανταφύλ­λου, χορογραφία: Φώτης Νικολάου, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, βοηθός σκηνοθέτης: Βασίλης Ανδρέου, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Μυρτάλη, βοηθός σκηνογράφο­υ - ενδυματολό­γου: Μαρία Καλαμαρά, δραματολόγ­ος: Ειρήνη Μουντράκη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece