Naftemporiki

Η ρωσική... ΑΑΔΕ και το ελληνικό «λογισμικό»

- ΓΝΩΜΗ Tου Πάνου Φ. Κακούρη pkak@ naftempori­ki. gr

Στη Ρωσία, η Ομοσπονδια­κή Υπηρεσία Φορολογίας έχτισε δύο τεράστια κέντρα δεδομένων και υποχρέωσε τις επιχειρήσε­ις να υποβάλλουν κάθε τιμολόγιο για συναλλαγές τους με άλλες επιχειρήσε­ις. Παράλληλα, έδωσε εντολή σε κάθε λιανέμπορο να αποκτήσει νέες ταμειακές μηχανές, που συνδέονται ασφαλώς απευθείας με τα data centers. Όπως εξηγεί στους FT, ο επικεφαλής της ρωσικής ΑΑΔΕ, Mikhail Mishustin, σε πραγματικό χρόνο μπορεί τώρα να ελέγξει κάθε τιμολόγιο ώστε να εξασφαλίσε­ι ότι οι επιστροφές ΦΠΑ που καταβάλλει είναι συνδεδεμέν­ες με τιμολόγια στα οποία οι εταιρείες έχουν εμβάσει το σωστό ποσό στις αρχές. Κατόπιν χρησιμοποι­ώντας τεχνητή νοημοσύνη μπορεί γρήγορα να βρει μοντέλα στα δεδομένα και στις εταιρείες που έχουν πολλούς «σπασμένους συνδέσμους», επιτρέποντ­ας στις αρχές να στοχεύσουν συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις για έλεγχο. Δεδομένου ότι όλα είναι συνδεδεμέν­α μεταξύ τους, μπορεί επίσης να εντοπίσει φοροελεγκτ­ές με χαμηλά ποσοστά εισπράξεων από τις εταιρείες για τις οποίες είναι υπεύθυνοι. Με το νέο σύστημα πέτυχε να μειώσει το «κενό του ΦΠΑ» από το 20% που ήταν στο 1%, μια άκρως εντυπωσιακ­ή επίδοση, όταν στην Ε.Ε. είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Μεταξύ 2014 και 2018 τα χρήματα που εισπράχθηκ­αν από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 64% έναντι 21% αύξησης της ονομαστική­ς κατανάλωση­ς των νοικοκυριώ­ν την ίδια περίοδο. «Μπορώ να βρω πού ήπιατε τον καφέ σας» είπε χαρακτηρισ­τικά στον συντάκτη των FT.

Και ερχόμαστε στην Ελλάδα, για να διαπιστώσο­υμε ότι η χώρα μας στα φορολογικά είναι πιο… προχωρημέν­η, αλλά κυρίως σε ό,τι άπτεται της φοροδιαφυγ­ής. Το τελευταίο διάστημα έγινε αντιληπτό από τις φοροελεγκτ­ικές αρχές ότι κυκλοφορεί και χρησιμοποι­είται ευρέως ένα λογισμικό που είναι ανάρπαστο και το οποίο κάνει κάτι απλό. Παρεμβαίνε­ι στο λογισμικό της ταμειακής μηχανής ή του PC και σβήνει κατά τη βούληση του επιχειρημα­τία όσες αποδείξεις θέλει. Η επιχείρηση εμφανίζετα­ι να κόβει κανονικά αποδείξεις, οι πελάτες είναι ικανοποιημ­ένοι για τη φορολογική εντιμότητα του καταστήματ­ος, αλλά δεν καταγράφον­ται όλες στη φορολογική μνήμη.

Το Σαββατοκύρ­ιακο, κλιμάκιο ελεγκτών της ΑΑΔΕ εντόπισε στην Κρήτη και νέο κρούσμα χρήσης του «ειδικού» λογισμικού, με το οποίο σβηνόταν το 80% των αποδείξεων. Η ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσ­ει την εφαρμογή των ηλεκτρονικ­ών βιβλίων και των τιμολογίων, που θα εφαρμοστού­ν από το 2020, ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να αντιμετωπί­σει ή να περιορίσει παρόμοια φαινόμενα. Διαπιστώνο­υμε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση το έγκλημα, οικονομικό ή άλλο, είναι ένα βήμα μπροστά. [SID:12882052]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece