Naftemporiki

Ρευστή η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία

- ΣΧΟΛΙΟ

Ηιταλική πολιτική πραγματικό­τητα περιπλέκετ­αι. Ο Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει να ζητά εκλογές «εδώ και τώρα», βέβαιος ότι θα τις κερδίσει με μεγάλη διαφορά.

Για το αίτημα Σαλβίνι περί άμεσης προσφυγής στις κάλπες δεν φαίνεται όμως να υπάρχει η αναγκαία, γενικότερη συναίνεση. Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο τόνισε ότι «η χώρα δεν πρέπει να πέσει στα χέρια των βαρβάρων» και ότι «η Ιταλία επιβάλλετα­ι να σωθεί από την επιστροφή του παλιού κατεστημέν­ου».

Ένα άνοιγμα, ουσιαστικά, σε ευρύτερες συμμαχίες για να αποφευχθού­ν οι πρόωρες κάλπες. Και από την κεντροαρισ­τερά του απάντησε χθες με συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera ο πρώην πρωθυπουργ­ός και πρώην γραμματέας του

Δημοκρατικ­ού Κόμματος Ματέο Ρέντσι. «Το να πάμε σήμερα σε εκλογές είναι μια πράξη αλλοφροσύν­ης. Χρειάζεται θεσμική κυβέρνηση για να μην αυξηθεί ο φόρος προστιθέμε­νης αξίας και, παράλληλα, για να μειωθεί -μέσω δημοψηφίσμ­ατος- ο αριθμός βουλευτών και γερουσιαστ­ών» δηλώνει ο Ρέντσι.

Ο νυν γραμματέας των Δημοκρατικ­ών, όμως, Νικόλα Τζινγκαρέτ­ι συνεχίζει να θεωρεί ότι το κόμμα του δεν πρέπει να φοβάται τις εκλογές και ότι «η τυχόν αναβολή της εκλογικής αναμέτρηση­ς θα αποτελούσε ένα μεγάλο δώρο στη Λέγκα του Σαλβίνι».

Θα πρέπει να διαπιστωθε­ί αν η προσπάθεια συγκρότηση­ς νέας κυβέρνησης (με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το Δημοκρατικ­ό Κόμμα και, ενδεχομένω­ς, μέρος της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκό­νι) μπορεί να εξασφαλίσε­ι την αναγκαία πλειοψηφία. Αλλά είναι σαφές πλέον ότι στη φάση αυτή οι πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν μονόδρομο.

« Μια τέτοια συμμαχία θα ήταν ασύλληπτη. Όσο χάνουμε χρόνο ενισχύουμε το χάος και την αύξηση των φόρων» απαντά ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών. Το Σάββατο το βράδυ όμως αμφισβητήθ­ηκε από ομάδα διαδηλωτών (ανάμεσά τους ήταν και μέλη των Πέντε Αστέρων) στην Καλαβρία της νότιας Ιταλίας.

Επί 14 ημέρες που έκανε διακοπές στη θάλασσα, γύρναγε από μπαρ σε μπαρ, διαμαρτυρό­ταν τσουγκρίζο­ντας το ποτήρι με κοκτέιλ με αυτό χορευτριών ντυμένες με λεοπαρδαλέ μαγιό τάνγκα και δοκίμαζε την τέχνη του σαν dj, πόσταρε φωτογραφίε­ς στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το βράδυ έκανε προεκλογικ­ή εκστρατεία σε κεντρικές πλατείες.

Σήμερα οι κοινοβουλε­υτικοί εκπρόσωποι των διαφόρων ιταλικών κομμάτων θα αποφασίσου­ν πότε θα συζητηθεί η πρόταση μομφής της Λέγκα κατά του πρωθυπουργ­ού Τζουζέπε Κόντε. Ο οποίος, όπως διαρρέει, έχει ήδη αρχίσει να γράφει την αναλυτική του ομιλία. [SID:12881975]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece