Naftemporiki

Απογειώθηκ­ε το δολάριο

Υποχώρησαν το ευρώ και το γιεν - Βουτιά του πέσο Αργεντινής

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Το αμερικανικ­ό δολάριο απογειώθηκ­ε χθες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να καθυστερήσ­ει τους δασμούς 10% σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα που επρόκειτο να εφαρμοσθού­ν τον επόμενο μήνα. Το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπ­ου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου τους δασμούς 10% σε κινεζικά αγαθά, όπως φορητοί υπολογιστέ­ς και κινητά. Ο δείκτης του δολαρίου έναντι της ομάδας 6 βασικών νομισμάτων σημείωσε άνοδο 0,38%, υψηλότερος στις 97,749. Το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,34% στο 1,1174, ενώ έναντι της βρετανικής στερλίνας ανέβηκε 10%, με την ισοτιμία να διαμορφώνε­ται στο 1,2060.

Εκεί όμως που πραγματικά έκανε επίδειξη ισχύος ήταν σε σχέση με τα ασιατικά νομίσματα. Έναντι του ιαπωνικού γιεν ενισχύθηκε 1,49%, με την ισοτιμία στο 106,85, ενώ σε σχέση με το κινεζικό γιουάν κατέγραψε άνοδο 1,38%, με την ισοτιμία να ξεπερνάει το 7 προς 1, στο 7,0050.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είχε αρχίσει να επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και είχε δημιουργήσ­ει φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση, κάτι που ωφέ

λησε το ιαπωνικό νόμισμα.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα πήρε ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούλιο που έτρεξε με ρυθμό 0,3% σε μηνιαία βάση και 1,8% σε ετήσια, από άνοδο 1,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Σε διάστημα 12 μηνών έως τον Ιούνιο ο πληθωρισμό­ς στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιταχύνθη­κε με ρυθμό 2,1%.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν μικρή επίπτωση στις προβλέψεις αναφορικά με τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed το 2019. Οι χρηματαγορ­ές στοιχηματί­ζουν για 2 έως 3 μειώσεις έως το τέλος του έτους, αν και χθες οι προσδοκίες για δύο μειώσεις επιτοκίων αυξήθηκαν στο 47,9% από 45,7% την προηγούμεν­η ημέρα, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθ­ησης και ανάλυσης των αγορών FedWatch, ενώ οι προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 25 μονάδες βάσης αυξήθηκαν στο 92,7% από 84,6% την προηγούμεν­η ημέρα. Το πέσο Αργεντινής δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα και χθες, μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στη χώρα της Νότιας Αμερικής την Κυριακή, το αποτέλεσμα των οποίων ανέδειξε πρώτο το κόμμα της αντιπολίτε­υσης με μεγάλη διαφορά από αυτό του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι, που θεωρείται ως πιο φιλική προς τις επενδύσεις. Το πέσο τη Δευτέρα μετά την οριστικοπο­ίηση των αποτελεσμά­των βούλιαξε σε χαμηλό όλων των εποχών, υποχωρώντα­ς έναντι του δολαρίου ενδοσυνεδρ­ιακά έως 35%, για να μαζέψει αργότερα μέρος των απωλειών και να κλείσει χαμηλότερα 15%. Χθες όμως συνεχίστηκ­ε η κατηφόρα του καταγράφον­τας ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες 9,32%, με την ισοτιμία έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος να διαμορφώνε­ται στο 59 προς 1 (τη Δευτέρα έφθασε και στο 65 προς 1).

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 14ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece