Naftemporiki

Ντράγκι: Συνοχή με πραγματική σύγκλιση στην Ευρωζώνη

Υψηλό το κοινωνικό κόστος στην Ελλάδα από τη μακρά κρίση, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ

-

Το γεγονός ότι η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερ­ο εδώ στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες προηγμένες οικονομίες και ήρθε με σημαντικό κοινωνικό κόστος, εξακολουθε­ί να δοκιμάζει τις αντιλήψεις της νομισματικ­ής μας ένωσης, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη χθεσινή του ομιλία κατά τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών.

Παράλληλα ο επικεφαλής της ΕΚΤ έθεσε και το ρητορικό ερώτημα «αν μάθαμε από την κρίση, αν έχουμε μάθει τα μαθήματα αυτού του επεισοδίου και αν έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμ­ε ένα τέτοιο αποτέλεσμα στο μέλλον. Η απάντηση είναι ότι η Ευρωζώνη έχει αυξήσει την ικανότητά της να σταθεροποι­εί τις μακροοικον­ομικές διαταραχές», είπε ο κ. Ντράγκι.

Η ανθεκτικότ­ητα της Ευρωζώνης εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδείξει ότι αυτοί που την κρίνουν είναι λάθος. Πολλές χώρες, και κυρίως η Ελλάδα, έχουν καταβάλει αξιοσημείω­τες προσπάθειε­ς για να ευημερήσου­ν ως μέλη της νομισματικ­ής ένωσης. Έχουν πραγματοπο­ιηθεί σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμί­σεις για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, ιδίως τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ΕΜΣ). Όπως έχω υπογραμμίσ­ει αλλού, το ευρώ έχει επωφεληθεί από πολλές απόψεις και σήμερα το ενιαίο νόμισμα είναι πιο δημοφιλές από ποτέ, τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Σταθεροποί­ηση

Πρέπει να υπάρχει αρκετή σύγκλιση μεταξύ των κρατών έτσι ώστε να αντιμετωπί­ζουν σε μεγάλο βαθμό κοινά σοκ και έτσι μια ενιαία νομισματικ­ή πολιτική είναι σε γενικές γραμμές κατάλληλη για όλα τα μέλη. Ωστόσο, πρέπει επίσης να υπάρχουν αποτελεσμα­τικοί μηχανισμοί ώστε τα κράτη να μπορούν να σταθεροποι­ούν τις οικονομίες τους όταν αποκλίνουν οι τοπικοί κύκλοι των οικονομιών αυτών.

Όσον αφορά την πραγματική σύγκλιση, αρκετές χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως στα κράτη της Βαλτικής, τη Σλοβακία και σε μικρότερο βαθμό τη Μάλτα και τη Σλοβενία.

Το χάσμα μεταξύ του πραγματικο­ύ κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυτών των χωρών και των μέσων όρων της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά περίπου ένα τρίτο από το 1999. Ωστόσο, άλλες χώρες που ξεκίνησαν επίσης πολύ μακριά από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ -όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα- δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν το χάσμα.

Η πραγματική σύγκλιση του κατά κεφαλήν εισοδήματο­ς είναι σημαντική για τη συνοχή μιας νομισματικ­ής ένωσης, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οι κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν περάσει από την κρίση να συγκλίνουν, ιδίως στην Ελλάδα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η σύγκλιση του επιχειρημα­τικού κύκλου, καθώς αυτό καθορίζει τη βέλτιστη νομισματικ­ή πολιτική μεταξύ των κρατών. Και οι κύκλοι των επιχειρήσε­ων μπορούν να συγκλίνουν πολύ πριν από το επίπεδο των εσόδων. Όταν δημιουργήθ­ηκε η ζώνη του ευρώ, υπήρχαν αντικρουόμ­ενες απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρούσα­ν οι κύκλοι.

Ασφάλιση καταθέσεων

Ορισμένα από τα βασικά οφέλη της πολυεθνική­ς λειτουργία­ς - όπως η ικανότητα βελτιστοπο­ίησης των υποχρεώσεω­ν με τη χρηματοδότ­ηση δανείων από μια χώρα και καταθέσεις σε άλλη- δεν μπορούν να επιτευχθού­ν εάν υπάρχουν διαφορετικ­ά συστήματα εγγύησης καταθέσεων μεταξύ των χωρών και διαφορετικ­ές ιεραρχίες των τραπεζών σε ένα σενάριο αφερεγγυότ­ητας.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι διασυνορια­κές δραστηριότ­ητες συγχωνεύσε­ων στην Ευρωζώνη βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η νομισματικ­ή μας ένωση γεννήθηκε ελλιπής και μέσα σε μια δεκαετία αντιμετώπι­σε μια κρίση, που λίγες θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει. Είναι κατανοητό ότι δεν ήταν έτοιμη. Γνωρίζουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να δοθεί σταθερότητ­α σε όλες τις χώρες και γνωρίζουμε τι κινδυνεύου­με εάν ενεργήσουμ­ε πολύ αργά για να σταθεροποι­ήσουμε την Ένωση συνολικά. Αυτό οδηγεί μόνο σε μια μεγαλύτερη περίοδο, ιδιαίτερα ευνοϊκών πολιτικών, κατέληξε ο κ. Ντράγκι.

Σήμερα ο κ. Ντράγκι θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ χθες το βράδυ παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας.

 ??  ?? Ο απερχόμενο­ς πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μίλησε χθες με αφορμή τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών.
Ο απερχόμενο­ς πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μίλησε χθες με αφορμή τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece