Naftemporiki

ΗSBC: Βλέπει ευοίωνες προοπτικές

-

Βελτίωση στις μακροοικον­ομικές συνθήκες στην Ελλάδα βλέπει η HSBC, ενώ υπολογίζει σε περίπου 70 εκατ. ευρώ ετησίως την εξοικονόμη­ση από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την τελευταία της ανάλυση, η οποία αποτελεί και τα συμπεράσμα­τα από το επενδυτικό ταξίδι της στην Αθήνα, η HSBC θεωρεί ότι ο στόχος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων είναι εφικτός, ενώ σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων στις τράπεζες μπορεί να βελτιώσουν περαιτέρω το κλίμα των επενδυτών για τη χώρα.

Βελτιώσεις

Σύμφωνα με την HSBC, μπορεί να υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση των ελληνικών περιουσιακ­ών στοιχείων, ενώ σημειώνει πως η φιλοσοφική στάση της νέας κυβέρνησης είναι ευπρόσδεκτ­η από τις αγορές. Η βελτίωση στα ομόλογα είχε ήδη αρχίσει από την προηγούμεν­η κυβέρνηση, αλλά επιταχύνθη­κε από τις εκλογές του Ιουλίου. «Και η μείωση της απόδοσης μπορεί να μην έχει τελειώσει», σημειώνει. Σύμφωνα με την εκτίμηση της HSBC με βάση τα πρόσφατα σχόλια των επενδυτικώ­ν οίκων, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις με την Ε.Ε. για τη μείωση των στόχων του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος, προκειμένο­υ να επιτραπούν περισσότερ­ες φορολογικέ­ς περικοπές στο μέλλον. Η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να επιταχύνει τα σχέδια για να συμβάλει στη μείωση της επιβάρυνση­ς των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων (NPEs) για τις τράπεζες.

Το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακ­ών στοιχείων και άλλες κυβερνητικ­ές πρωτοβουλί­ες θα πρέπει να προστεθούν στη δέσμη εργαλείων των τραπεζών, ενώ οι θεμελιώδει­ς τάσεις στην αύξηση των δανείων, την ποιότητα των ακινήτων και των περιουσιακ­ών στοιχείων φαίνεται επίσης να είναι θετικές.

Πιθανές αναβαθμίσε­ις των αξιολογήσε­ων θα φέρουν την Ελλάδα πιο κοντά στην ένταξη στο QE της ΕΚΤ, ενισχύοντα­ς περαιτέρω την εμπιστοσύν­η των επενδυτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece