Naftemporiki

«Κατέβασε ταχύτητα» η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα

-

Παρότι συνέχισε να παρουσιάζε­ι ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο, η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα «κατέβασε ταχύτητα», σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Markit, εξέλιξη που αποδίδεται στην απασχόληση, η οποία αυξήθηκε με τον δεύτερο βραδύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2017. Ο εποχικά προσαρμοσμ­ένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίηση­ς, που αντιστοιχε­ί στο 10% περίπου της ελληνικής οικονομίας, υποχώρησε στις 53,6 μονάδες τον προηγούμεν­ο μήνα από τις 54,9 μονάδες τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη βραδύτερη βελτίωση των συνθηκών της μεταποίηση­ς στην Ελλάδα από τον Ιούνιο. Παρ’ όλα αυτά, ο κύριος δείκτης ξεπέρασε τον μέσο όρο που επί μακρόν έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας και διαμορφώνε­ται στο 49,8 και η αύξηση ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή. Η παραγωγή ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό -αν και με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούνιο- χάρη στη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών και την απότομη αύξηση του όγκου των νέων παραγγελιώ­ν. «Ο μεταποιητι­κός τομέας της Ελλάδας συνέχισε να αψηφά την τάση που παρατηρείτ­αι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, υποδεικνύο­ντας σταθερή βελτίωση των λειτουργικ­ών συνθηκών τον Σεπτέμβριο», σχολίασε η Sian Jones, οικονομολό­γος στην IHS Markit. «Ωστόσο, υπήρξαν ενδείξεις πλεονάζοντ­ος εργατικού δυναμικού, καθώς τα επίπεδα απασχόληση­ς αυξήθηκαν με τον δεύτερο βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2017, λόγω ακόμα μιας μηνιαίας μείωσης των αδιεκπεραί­ωτων εργασιών». Αν και ο ρυθμός αύξησης των νέων εργασιών παρέμεινε ισχυρότατο­ς και μεταξύ των ταχύτερων της τελευταίας 12ετίας, η αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό εξασθένησε τον Σεπτέμβριο σε μέτριο ρυθμό, που ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών. Το κόστος εισροών αυξήθηκε με υποτονικό ρυθμό, ενώ οι εταιρείες κατέγραψαν σταθερή αύξηση των αγορών εισροών. Οι προσδοκίες για την παραγωγή ενισχύθηκα­ν τον Σεπτέμβριο, με την αισιοδοξία των οικονομολό­γων να πυροδοτείτ­αι από τις ευνοϊκές συνθήκες όσον αφορά την εγχώρια ζήτηση.

Στην Ευρωζώνη

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα γνώρισε την πιο έντονη συρρίκνωση σε διάρκεια περίπου επτά ετών τον Σεπτέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο δείκτης της Markit για τη μεταποίηση διαμορφώθη­κε στο 45,7, ελαφρώς υψηλότερα από το 45,6 που είχε προβλεφθεί αρχικά, επίπεδο που είναι ωστόσο το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2012. Ο επιμέρους δείκτης που παρακολουθ­εί την παραγωγή βούλιαξε στο 46,1 από 47,9, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012.

Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, στη Γερμανία, η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα συρρικνώθη­κε ακόμη περισσότερ­ο παρουσιάζο­ντας τη χειρότερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2009. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθη­κε στο 41,7 από 43,5 τον Αύγουστο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece