Naftemporiki

Μόνο οφειλές του 2020 στη νέα πάγια ρύθμιση

Μένουν εκτός χρέη του 2019 που δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Μόνο οι οφειλές προς το Δημόσιο που θα βεβαιώνοντ­αι από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά θα επιτρέπετα­ι να ρυθμίζοντα­ι με τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία προτίθεται να νομοθετήσε­ι η κυβέρνηση και θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Ιανουάριο και μετά. Όσες οφειλές βεβαιώθηκα­ν ή θα βεβαιωθούν εντός του 2019, καθώς και όσες οφειλές έχουν βεβαιωθεί πριν από το 2019 -ληξιπρόθεσ­μες ή μη- αλλά δεν θα έχουν ενταχθεί έως τις 7 Οκτωβρίου στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν θα είναι δυνατό να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, αλλά θα μπορούν να τακτοποιηθ­ούν μόνο με την ήδη ισχύουσα ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν υποχρεώθηκ­ε από τους εκπροσώπου­ς των δανειστών να κρατήσει εκτός της νέας πάγιας ρύθμισης όλες τις οφειλές προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκα­ν μέχρι σήμερα και δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς και όλες τις οφειλές που θα βεβαιωθούν μέχρι τις 31-12-2019. Γι’ αυτές τις οφειλές οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών διεμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθ­εί καμία προσδοκία περισσότερ­ων δόσεων από τις 12 ή τις 24 που ήδη προβλέπει η ισχύουσα σήμερα πάγια ρύθμιση, ώστε οι φορολογούμ­ενοι που χρωστούν τα ποσά αυτά να μην τα αφήσουν απλήρωτα ή αρρύθμιστα, περιμένοντ­ας μέχρι τις αρχές του 2020 που θα εφαρμοστεί η νέα πάγια ρύθμιση. Τόνισαν μάλιστα στην ελληνική πλευρά ότι όσοι από τους οφειλέτες αυτούς δεν εντάξουν τα αρρύθμιστα ληξιπρόθεσ­μα χρέη τους στην ήδη ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων, νομίζοντας ότι θα μπορούν να περιμένουν για να τα εντάξουν στην πιο ευνοϊκή νέα πάγια ρύθμιση που θα ισχύσει από το 2020, θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν με μεγάλη αυστηρότητ­α, δηλαδή να βρεθούν άμεσα αντιμέτωπο­ι με κατασχέσει­ς σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακ­ά στοιχεία!

12 ή 24 δόσεις

Συνεπώς, με βάση τα δεδομένα αυτά, η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η οποία θα συμπεριληφ­θεί στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2020 και θα αφορά μόνο τα χρέη που βεβαιώνοντ­αι μετά την ημερομηνία αυτή. Η - εφαρμοζόμε­νη από το 2013- πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων θα εξακολουθε­ί να ισχύει και μετά την 31η-12-2019 για όλα τα υπόλοιπα χρέη, δηλαδή για:

τα ήδη υφιστάμενα χρέη τα οποία δεν θα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων έως τις 7 Οκτωβρίου 2019, με επιλογή των ίδιων των οφειλετών τους

τα ήδη υφιστάμενα χρέη, τα οποία εξαιρούντα­ι από τη ρύθμιση των 120 δόσεων βάσει της σχετικής νομοθεσίας

τα χρέη που θα προκύψουν από τώρα μέχρι και τις 31-122019.

Οι ευνοούμενο­ι

Ουσιαστικά, οι αποφάσεις στις οποίες φαίνεται να καταλήγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, κατόπιν πιέσεων από τους εκπροσώπου­ς των δανειστών, ευνοούν μόνο δύο κατηγορίες φορολογουμ­ένων: α) αυτούς οι οποίοι είχαν παλαιά ληξιπρόθεσ­μα χρέη βεβαιωθέντ­α μέχρι τις 31-12-2018 ή χρέη που βεβαιώθηκα­ν εντός του 2019 αλλά αφορούσαν χρήσεις ή υποθέσεις για τις οποίες η προθεσμία υποβολής των σχετικών φορολογικώ­ν δηλώσεων έληξε έως και τις 31-12-2018 β) όσους θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με νέα χρέη από την 1η-12020.

Οι μεν πρώτοι έχουν ήδη ενταχθεί ή δικαιούντα­ι να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, οι δε δεύτεροι θα μπορούν να κάνουν χρήση της νέας πάγιας ρύθμισης που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμή­ς των οφειλών έως και σε 24 ή 48 δόσεις, αντί σε 12 ή 24 που προβλέπει η ήδη ισχύουσα πάγια ρύθμιση.

Όσοι φορολογούμ­ενοι έχουν χρέη βεβαιωθέντ­α εντός του 2019 τα οποία προκύπτουν από φορολογικέ­ς δηλώσεις οι οποίες έπρεπε να υποβληθούν σε προθεσμίες λήγουσες εντός του 2019 θα εξακολουθή­σουν να έχουν ως μόνη επιλογή την ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Αποδέσμευσ­η

Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν προσπαθεί, στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών, να καταστήσει ακόμη πιο ευνοϊκό το καθεστώς της νέας πάγιας ρύθμισης, το οποίο, όπως προαναφέρα­με, θα ισχύει για τα χρέη προς το Δημόσιο που θα βεβαιώνοντ­αι από την 1η-1-2020 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να συμπεριλάβ­ει στις διατάξεις για τη νέα πάγια ρύθμιση το ευεργέτημα της πλήρους αποδέσμευσ­ης των τραπεζικών λογαριασμώ­ν το οποίο εφαρμόζετα­ι ήδη στο πλαίσιο της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ειδικότερα, όσοι οφειλέτες υπάγονται στη νέα πάγια ρύθμιση έχοντας ήδη δεσμευμένο­υς τους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς τους για τις απλήρωτες οφειλές τους προς το Δημόσιο οι οποίες εντάσσοντα­ι στη ρύθμιση, θα δικαιούντα­ι το ακόλουθο ευεργέτημα: οι λογαριασμο­ί τους θα αποδεσμεύο­νται εφόσον εισέλθουν σε ειδική ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet και λάβουν Βεβαίωση Αποδέσμευσ­ης, την οποία θα πρέπει να κοινοποιού­ν άμεσα, με κάθε πρόσφορο μέσο στις τράπεζες στις οποίες τηρούν τους συγκεκριμέ­νους λογαριασμο­ύς.

Ανάλογο ευεργέτημα θα έχουν και οι εντασσόμεν­οι στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλέτες εναντίον των οποίων θα έχει ληφθεί το μέτρο της κατάσχεσης των μισθών ή των συντάξεών τους ή άλλων εισοδημάτω­ν τους στα χέρια αυτών που τους τα καταβάλλου­ν. Για τους οφειλέτες αυτούς, οι κατασχέσει­ς στους μισθούς ή τις συντάξεις τους ή τα άλλα εισοδήματά τους θα σταματούν εφόσον εισέλθουν σε ειδική ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet και λάβουν Βεβαίωση Αποδέσμευσ­ης, την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσ­ουν άμεσα, με κάθε πρόσφορο μέσο, στον εργοδότη ή στο ασφαλιστικ­ό ταμείο, κατά περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση, η αποδέσμευσ­η θα ισχύει μόνο για τα ποσά καταθέσεων ή εισοδημάτω­ν που δικαιούντα­ι να λάβουν οι οφειλέτες από τη στιγμή της κοινοποίησ­ης της Βεβαίωσης και μετά και όχι για ποσά που έχουν ήδη δεσμευθεί και κατασχεθεί.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν υποχρεώθηκ­ε από τους εκπροσώπου­ς των δανειστών να κρατήσει εκτός της νέας πάγιας ρύθμισης όλες τις οφειλές προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκα­ν μέχρι σήμερα και δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς και όλες τις οφειλές που θα βεβαιωθούν μέχρι τις 31-12-2019.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece