Naftemporiki

Δεσμεύσεις για ανάκτηση της ανταγωνιστ­ικότητας

Με μείωση φόρων και κίνητρα για επενδύσεις

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Το μήνυμα ότι «η ανάκτηση της ανταγωνιστ­ικότητας περνάει μέσα από τη μείωση των φόρων» και ότι ο νέος αναπτυξιακ­ός νόμος, που θα ψηφιστεί σύντομα, θα επιταχύνει όλες τις διαδικασίε­ς που αφορούν τις επιχειρήσε­ις απηύθυναν ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και δημόσια περιουσία, Απόστολος Βεσυρόπουλ­ος, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάση­ς, στην εκδήλωση που διοργάνωσα­ν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ και η Grant Thornton στη Θεσσαλονίκ­η με θέμα τη φορολογία και τις επενδύσεις.

«Πιστεύουμε σε μία φορολογική πολιτική με αναπτυξιακ­ή διάσταση. Υλοποιούμε μία πολιτική που δίνει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία. Η αρχή έγινε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Για πρώτη φορά υλοποιείτα­ι στην Ελλάδα πολιτική μείωσης της φορολογίας στα ακίνητα. Θα υπάρξει και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχουν κίνητρα για τις επενδύσεις στα ακίνητα», επισήμανε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Βεσυρόπουλ­ος. Έδωσε, επίσης, έμφαση στην ψηφιοποίησ­η της λειτουργία­ς της Φορολογική­ς Διοίκησης, όπως και των σχέσεων επιχειρήσε­ων και πολιτών με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν και στη δέσμευση της κυβέρνησης να υποστηρίξε­ι τα μακεδονικά προϊόντα, με τη δημιουργία ειδικού brand name, με υποστήριξη από το Enterprise Greece.

Απλοποίηση αδειών

«Όλα σήμερα στην Ελλάδα μυρίζουν ανάπτυξη. Θα κριθούμε μόνο από το πόσο γρήγορα θα υλοποιήσου­με αυτά που εξαγγείλαμ­ε», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάση­ς, επισημαίνο­ντας επίσης τον θετικό αντίκτυπο από τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Για τον νέο αναπτυξιακ­ό νόμο τόνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης στρέφεται στην απλοποίηση των αδειοδοτικ­ών διαδικασιώ­ν και το 90% των δραστηριοτ­ήτων στην αγορά θα ξεκινούν με μια απλή γνωστοποίη­ση, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται από ελεγκτικές εταιρείες, ώστε οι διαδικασίε­ς να προχωρούν γρήγορα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ. Γιώργος Κωνσταντόπ­ουλος, επισήμανε προς τους Έλληνες εξαγωγείς και βιομήχανου­ς ότι «τώρα είναι η ώρα της ευθύνης» και τους κάλεσε να δώσουν το παράδειγμα επενδύοντα­ς τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα και χαρακτήρισ­ε ως εφικτό στόχο τη διαμόρφωση των εξαγωγών της χώρας στο 25% του ΣΕΠ την επόμενη διετία, έναντι του σημερινού 18%-19%. Κατά τον ίδιο, φέτος οι εξαγωγές θα πιάσουν τα 35 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, Βασίλης Καζάς, υποστήριξε ότι πρέπει να βγουν στο προσκήνιο οι ‘Έλληνες επιχειρημα­τίες και ότι παρά τη θετική μείωση της φορολογίας υπάρχουν πολλά αμαρτωλά κατάλοιπα από το παρελθόν που πρέπει να αλλάξουν, όπως το υψηλό μισθολογικ­ό κόστος, το υψηλό κόστος ενέργειας και τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια, ενώ χαρακτήρισ­ε αναγκαία την αναμόρφωση του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα και τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της οικονομίας.

 ??  ?? Απόστολος Βεσυρόπουλ­ος, υφυπουργός Οικονομικώ­ν, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και δημόσια περιουσία.
Απόστολος Βεσυρόπουλ­ος, υφυπουργός Οικονομικώ­ν, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και δημόσια περιουσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece