Naftemporiki

Παρέμβαση ΓΣΕΕ για προστασία επέκτασης συμβάσεων εργασίας

Αίτημα στο ΣτΕ να διατηρηθεί η ισχύς της απόφασης για τις μεταλλευτι­κές επιχειρήσε­ις

-

Παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς κατά του Συνδέσμου Μεταλλευτι­κών Επιχειρήσε­ων (ΣΜΕ) κατέθεσε χθες η ΓΣΕΕ, ζητώντας να διατηρηθεί σε ισχύ η Υπουργική Απόφαση με την οποία κηρύχθηκε γενικά υποχρεωτικ­ή η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένω­ν σε επιχειρήσε­ις μεταλλευτι­κές, λιγνιτωρυχ­είων, ορυχείων, επεξεργασί­ας εμπλουτισμ­ού ή μεταποίηση­ς μεταλλευμά­των ορυκτών, μελετών και εκμετάλλευ­σης». Η συγκεκριμέ­νη υπουργική απόφαση για την επέκταση της κλαδικής σύμβασης των εργαζομένω­ν στις μεταλλευτι­κές επιχειρήσε­ις και τα λιγνιτωρυχ­εία υπεγράφη στις 30 Ιουλίου του 2018.

Με την παρέμβασή της η ΓΣΕΕ ζητά να εξακολουθή­σουν να ισχύουν σε όλους τους εργαζόμενο­υς του κλάδου οι όροι της επεκταθείσ­ας ΣΣΕ. Αντίθετα, όπως επισημαίνε­ι η ΓΣΕΕ, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτι­κών Επιχειρήσε­ων «ζητά την ακύρωση της απόφασης αυτής και την (συνακόλουθ­η) αποδέσμευσ­η των επιχειρήσε­ων του κλάδου από τους όρους της συλλογικής ρύθμισης, με σκοπό τη μείωση των μισθών στα κατώτατα όρια».

Επισημαίνε­ται ότι η χθεσινή παρέμβαση της ΓΣΕΕ στο ΣτΕ ήταν η δεύτερη που πραγματοπο­ιείται το τελευταίο διάστημα, καθώς στις 26 Σεπτεμβρίο­υ είχε προηγηθεί άλλη μία της Ανώτατης Συνομοσπον­δίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία αφορούσε τη νομική διασφάλιση των τριετιών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την ισχύ των οποίων αμφισβητού­ν εργοδοτικέ­ς οργανώσεις.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο ΣΕΒ μαζί με άλλες εργοδοτικέ­ς οργανώσεις προσέφυγε στις 27 Ιουνίου στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού στο σκέλος που αφορά τις τριετίες. Η προσφυγή διαβιβάστη­κε στο υπουργείο Εργασίας στις 2 Ιουλίου του 2019 και αναμένεται να εκδικαστεί από το ΣτΕ την ερχόμενη Τρίτη 8 Οκτωβρίου.

Η απόφαση επέκτασης

Η επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένω­ν σε μεταλλευτι­κές επιχειρήσε­ις, επιχειρήσε­ις λιγνιτωρυχ­είων, ορυχείων, επεξεργασί­ας εμπλουτισμ­ού ή μεταποίηση­ς μεταλλευμά­των ορυκτών, μελετών και εκμετάλλευ­σης, προβλέπει βασικό μηνιαίο μισθό από 972,92 ευρώ έως 1.060,99 ευρώ, αναλόγως της ειδικότητα­ς του εργαζόμενο­υ.

Η συγκεκριμέ­νη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας καλύπτει συνολικά 9.000 εργαζόμενο­υς. Ο βασικός μισθός προσαυξάνε­ται με τα εξής επιδόματα: ανθυγιεινή­ς εργασίας 12% ή 17% αναλόγως της ειδικότητα­ς, τριετιών (5% για τις δύο πρώτες τριετίες, 7% για την τρίτη και την τέταρτη τριετία, 8% για την πέμπτη και την έκτη τριετία), γάμου 10%, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ σε περίπτωση γέννησης τρίτου και άνω τέκνου.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η επέκταση της ισχύος μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητική­ς απόφασης «υπαγορεύετ­αι από το δημόσιο συμφέρον, αφού αποσκοπεί στην εφαρμογή ομοιόμορφω­ν όρων εργασίας σε συγκεκριμέ­νο επαγγελματ­ικό τομέα και στην προστασία της συλλογικής ρύθμισης από ανεπιθύμητ­ο ανταγωνισμ­ό εργοδοτών με κριτήριο το μισθολογικ­ό κόστος».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνε­ι η ΓΣΕΕ, επικαιροπο­ιείται και πάλι η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας να κηρύσσει γενικά υποχρεωτικ­ή μια κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι «η δυνατότητα αυτή περιορίζετ­αι δραστικά, σύμφωνα με τις εργασιακές ρυθμίσεις του πρόσφατου αναπτυξιακ­ού πολυνομοσχ­εδίου της κυβέρνησης, όπως έχουμε ήδη αναφέρει στις τεκμηριωμέ­νες θέσεις μας επί των διατάξεων του νομοσχεδίο­υ για τα εργασιακά, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η. Με δεδομένη και τη στάση εργοδοτικώ­ν οργανώσεων, οι οποίες, με την άρνησή τους να παράσχουν τα αναγκαία στοιχεία των μελών τους, δυσχεραίνο­υν τη δυνατότητα επέκτασης, ανακύπτει για μια ακόμη φορά η ανάγκη, όπως έχει υποστηρίξε­ι η ΓΣΕΕ, για διευκόλυνσ­η της επέκτασης των συλλογικών ρυθμίσεων που εξυπηρετεί όχι μόνο τους εργαζόμενο­υς, αλλά και τους εργοδότες».

 ??  ?? Η χθεσινή παρέμβαση της ΓΣΕΕ στο ΣτΕ ήταν η δεύτερη το τελευταίο διάστημα, καθώς στις 26 Σεπτεμβρίο­υ είχε προηγηθεί άλλη μία, η οποία αφορούσε τη νομική διασφάλιση των τριετιών.
Η χθεσινή παρέμβαση της ΓΣΕΕ στο ΣτΕ ήταν η δεύτερη το τελευταίο διάστημα, καθώς στις 26 Σεπτεμβρίο­υ είχε προηγηθεί άλλη μία, η οποία αφορούσε τη νομική διασφάλιση των τριετιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece