Naftemporiki

Ευρωζώνη: Υποχώρηση πληθωρισμο­ύ προς χαμηλό τριετίας

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών κινήθηκε ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντα­ς περισσότερ­ο απ’ όσο προέβλεπαν οι αναλυτές, με την Ελλάδα και την Κύπρο να συγκαταλέγ­ονται στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Εurostat, o ετήσιος εναρμονισμ­ένος πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 0,9% από 1% τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο­ς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2016 που ο πληθωρισμό­ς βρέθηκε κάτω της ποσοστιαία­ς μονάδας, ενώ δύο κράτη-μέλη, η Κύπρος και η Πορτογαλία, κατέγραψαν αρνητικά ποσοστά. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των λίγων χωρών που καταγράφηκ­ε αύξηση, ωστόσο ο πληθωρισμό­ς κινείται πολύ χαμηλά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε στο 0,3% από 0,1% τον Αύγουστο. Οι τρεις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό ήταν η Κύπρος (0,5%), η Πορτογαλία (-0,1%) και η Ισπανία (-0,2%). Τις χειρότερες επιδόσεις σημείωσαν η Σλοβακία (3,1%), η Ολλανδία (2,7%) και η Λετονία (2,3%).

Η νέα υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία επιβραδύνε­ι την παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην υποχώρηση των τιμών ενέργειας.

Mεταβολές τιμών

Οι μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που επηρέασαν τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση [ Σεπτέμβριο­ς 2019/2018) ήταν οι εξής: ενέργεια -1,8% (+0,6% τον Αύγουστο), επεξεργασμ­ένα τρόφιμα, οινοπνευμα­τώδη ποτά, προϊόντα καπνού 1,6% (1,9% τον Αύγουστο), υπηρεσίες 1,5% (1,3% τον Αύγουστο), βιομηχανικ­ά προϊόντα εκτός τομέα ενέργειας 0,3%]. Ο δομικός πληθωρισμό­ς, ο οποίος δεν περιλαμβάν­ει προϊόντα με μεγάλες διακυμάνσε­ις (ενέργεια, τρόφιμα, οινοπνευμα­τώδη, τσιγάρα), αυξήθηκε στο 1% από 0,9% τον Αύγουστο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece