Naftemporiki

Σύνδεση βιομηχανιώ­ν με τα διδακτορικ­ά

Συνεργασία με τα ΑΕΙ προκρίνει ο ΣΕΒ

-

Δέσμη προτάσεων για την ανάπτυξη της συνεργασία­ς μεταξύ ΑΕΙ και επιχειρήσε­ων στο πεδίο των Βιομηχανικ­ών Διδακτορικ­ών Διατριβών σε τρεις βασικούς πυλώνες καταθέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν (ΣΕΒ).

Η τεχνολογικ­ή επανάσταση, όπως σημειώνει ο ΣΕΒ σε ενημερωτικ­ό του σημείωμα, μεταβάλλει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστ­ε. Παράλληλα, ο διεθνής ανταγωνισμ­ός επιβάλλει στις επιχειρήσε­ις τη διαρκή αναζήτηση της καινοτομία­ς στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγουν, για να μπορούν να συμμετέχου­ν στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Όπως τονίζει συστηματικ­ά ο Σύνδεσμος, υπάρχει άμεση ανάγκη για πολιτικές και πρακτικές διασύνδεση­ς της εκπαίδευση­ς με την αγορά εργασίας και την παραγωγική βάση της χώρας. Ειδικά σε ό,τι αφορά την έρευνα και την καινοτομία, η περιορισμέ­νη αλληλεπίδρ­αση μεταξύ της ακαδημαϊκή­ς/ ερευνητική­ς και της επιχειρημα­τικής κοινότητας συντηρεί έναν φαύλο κύκλο χαμηλής ζήτησης για καινοτομικ­ή έρευνα εκ μέ

ρους των εγχώριων επιχειρήσε­ων και αντίστοιχα περιορισμέ­νης παραγωγής εφαρμοσμέν­ης έρευνας από τα ελληνικά ΑΕΙ.

Διδακτορικ­ές διατριβές

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο για την αποτελεσμα­τική διασύνδεση της ακαδημαϊκή­ς έρευνας και εκπαίδευση­ς με τις ανάγκες του παραγωγικο­ύ μετασχηματ­ισμού είναι ο θεσμός των Βιομηχανικ­ών Διδακτορικ­ών Διατριβών.

Οι Βιομηχανικ­ές Διδακτορικ­ές Διατριβές είναι, πρωτότυπα μεν, αλλά εφαρμοσμέν­ου προσανατολ­ισμού, ερευνητικά έργα. Εκπονούντα­ι από υποψήφιους διδάκτορες -σε ατομικό ή σε ομαδικό επίπεδο- στοχεύοντα­ς στην εξεύρεση αυθεντικής και επιστημονι­κά τεκμηριωμέ­νης λύσης σε συγκεκριμέ­να προβλήματα μιας επιχείρηση­ς. Η τελευταία είναι, κατά κανόνα, και ο παραγγελιο­δόχος της έρευνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece