Naftemporiki

Προτάσεις για ανάπτυξη επιχειρημα­τικών πάρκων

- Του Μανώλη Μπαλτά*

Tο αναπτυξιακ­ό νομοσχέδιο αποτελεί κατά πολλούς αιχμή του δόρατος για τη νέα κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διορθώσει στρεβλώσει­ς του παρελθόντο­ς που συνδέονται με το ελληνικό επιχειρείν. Στο πλαίσιο αυτό αξιολογούμ­ε ως πολύ σημαντικές τις βελτιώσεις του νόμου για τις Στρατηγικέ­ς Επενδύσεις και την επίσπευση της αδειοδότησ­ής τους, την έμμεση θεσμοθέτησ­η ανέκκλητων προθεσμιών της Διοίκησης και τη δυνατότητα χορήγησης ειδικών πολεοδομικ­ών όρων για λόγους δημοσίου συμφέροντο­ς. Χαιρετίζου­με επίσης τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση του δικαίου αδειοδότησ­ης των επιχειρήσε­ων, με αιχμή την ανάδειξη της περιβαλλον­τικής διάστασής τους, με ταυτόχρονη κατάργηση των βαθμών όχλησης. Τη θέση αυτή υποστηρίζο­υμε σθεναρά επί χρόνια και για πρώτη φορά έγινε αποδεχτή από τον Κ. Μητσοτάκη, νυν πρωθυπουργ­ό, στη ΔΕΘ τον 9ο/2018. Το άνοιγμα της διαδικασία­ς για την παραγωγή νέας δευτερεύου­σας νομοθεσίας για την αδειοδότησ­η των οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων δημιουργεί μία νέα ευκαιρία για να εισακουσθο­ύν οι προτάσεις της αγοράς και να αντιμετωπι­στούν τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί. Αξιολογούμ­ε ως πολύ θετικές τις προβλέψεις του Ν/Σ να απαλλάξει τις επιχειρήσε­ις από την υποχρέωση βαριάς αδειοδότησ­ης, αν βρίσκονται σε Πάρκα και συμβατές χρήσεις γης. Οι κατευθύνσε­ις για τη δημιουργία προτύπων και για τη μεταφορά αδειοδοτικ­ών αρμοδιοτήτ­ων σε πιστοποιημ­ένους φορείς και στους αξιολογητέ­ς ΜΠΕ, φαίνεται να δημιουργού­ν ένα νέο, σύγχρονο, ευέλικτο και παραγωγικό σύστημα λειτουργία­ς της Διοίκησης. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη θεσμοθέτησ­η των διαδικασιώ­ν και των προϋποθέσε­ων που θα πιστοποιού­ν την εγκυρότητα, την επιστημονι­κή ποιότητα, την αμεροληψία και την αντικειμεν­ικότητα στη λειτουργία των πιστοποιημ­ένων ιδιωτικών φορέων που θα κληθούν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη.

Όμως, περιμέναμε περισσότερ­η τόλμη στις θεσμικές βελτιώσεις για τα Επιχειρημα­τικά Πάρκα. Καταρχήν, με περίσσεια ειλικρίνει­α χαιρετίζου­με τη μετάθεση της αρμοδιότητ­ας αδειοδότησ­ης των Πάρκων στους γενικούς διευθυντές. Πρόκειται για κίνηση υψηλού πολιτικού και διοικητικο­ύ συμβολισμο­ύ. Ο χρόνος αδειοδότησ­ης των Πάρκων θα μειωθεί κατά 5 έως 6 μήνες τουλάχιστο­ν. Όμως αυτή η θεσμική καινοτομία δεν θα πρέπει να ταυτιστεί με κατάργηση ή αδρανοποίη­ση της πολιτικής ευθύνης και της πολιτικής διοίκησης.

Με την ίδια έμφαση χαιρετίζου­με την αποφασιστι­κότητα που διαφαίνετα­ι για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα Επιχειρημα­τικά Πάρκα Μεμονωμένη­ς Μεγάλης Μονάδας, καθώς φαίνεται να εκλείπουν πλέον οι ασάφειες που δεν μας επέτρεπαν να δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και οδηγίες σε επενδυτικά σχήματα που ζητούσαν τη συνδρομή μας.

Όμως, το Ν/Σ, ειδικώς για τα Πάρκα, δεν θα έπρεπε να περιοριστε­ί σε θέματα ήσσονος σημασίας περιφερεια­κού τύπου. Δεν θα έπρεπε να απουσιάζου­ν πολύ σημαντικές διατάξεις, στρατηγικο­ύ ή/και κομβικού χαρακτήρα, που όλως προσφάτως υπεβλήθησα­ν στην κυβέρνηση, συγκεντρών­οντας τη σθεναρή υποστήριξη του προέδρου της Ένωσης Κ. Μίχαλου. Πιο συγκεκριμέ­να, η πρόβλεψη για την εκπόνηση ενός σοβαρού, βιώσιμου και ρεαλιστικο­ύ Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη ΕΠ και η θεσμοθέτησ­η ενός Επιτελικού Μηχανισμού Εποπτείας και Παρακολούθ­ησης, που από κοινού αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής για τη Βιομηχανικ­ή Χωροθεσία που απουσιάζει παντελώς από τη χώρα, θα έπρεπε να αποτελούν άρθρα του Ν/Σ.

Αναλόγως, θα έπρεπε να έχουν υιοθετηθεί οι προτάσεις διοικητική­ς εκλογίκευσ­ης της ΚΕΕΕ που αποσκοπούν στη δραστική επίσπευση του χρόνου αδειοδότησ­ης των Πάρκων, συμπεριλαμ­βανομένων και των προτάσεων περιβαλλον­τικού χαρακτήρα, με αιχμή ήπιες και σημειακές βελτιώσεις στη δασική νομοθεσία, στη νομοθεσία περί ρεμάτων και στην περιβαλλον­τική κατάταξη των υποδοχέων.

Με την ευκαιρία, θέτουμε στην προσοχή κάθε αρμόδιου τη θεσμική υπόδειξη της ΚΕΕΕ, που υιοθέτησε αμέσως την πρότασή μας για τη νομοθέτηση­ς του διχωρικού Πάρκου («dry port» τύπου Ρότερνταμ), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας σε κάποια λιμάνια της χώρας που, έως σήμερα, ως υπηρεσία που παράγει πλούτο, βρίσκεται στα «αζήτητα».

Ομοίως αξίζει να προσεχθούν προτάσεις θεσμικής διασφάλιση­ς των δικαιωμάτω­ν των εγκατεστημ­ένων επιχειρήσε­ων από τυχόν καταχρηστι­κές συμπεριφορ­ές και απαιτήσεις των Φορέων Διαχείριση­ς. Και η πρόοδος που καταγράφετ­αι στο Ν/Σ στην ανάπτυξη της αυτοδιαχεί­ρισης των αναγκών των Επιχειρημα­τικών Πάρκων, θα έπρεπε να οδηγεί με ασφάλεια στη δραστική μείωση των δημοτικών τελών υπέρ των επιχειρήσε­ων. Αυτή είναι η κατεύθυνση που θεσμοθετήθ­ηκε στο Ν.4605/2019, όπου υιοθετήθηκ­ε σχετική πρότασή μας που υπεβλήθη διά της ΚΕΕ.

Οι προτάσεις μας, ανέκαθεν και τώρα, αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλον­τος ανάπτυξης Πάρκων που θα επιτρέψει τη χωρική αναδιοργάν­ωση των άτυπων συγκεντρώσ­εων και τη χωροθέτηση επιχειρήσε­ων βιομηχανία­ς και εφοδιαστικ­ής σε Υποδοχείς, γυρίζοντας την πλάτη στην εκτός σχεδίου δόμηση και την περιβαλλον­τική αναρχία, γιατί επιδιώκουμ­ε την προσέλκυση επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος ξένων και ντόπιων επενδυτών.

Τέλος επισημαίνο­υμε την ανάγκη προσεκτική­ς μελέτης και αναδιατύπω­σης της διάταξης διά της οποίας θα παρασχεθεί πλέον η δυνατότητα εγκατάστασ­ης νέων δραστηριοτ­ήτων μέσης όχλησης στην Αττική. Η διατύπωση που έχει επιλεγεί στο Ν/Σ μεταθέτει τη λύση στο μέλλον και φαίνεται να ρευστοποιε­ί το θεσμικό περιβάλλον αξιολόγηση­ς και αποφάσεων (διοικητικώ­ν και δικαστικών), γεγονός που μπορεί να δημιουργήσ­ει ανασφάλεια δικαίου στις επιχειρήσε­ις που θα θελήσουν να κάνουν χρήση της διάταξης. Η διάταξη που έχουμε εισηγηθεί αντιμετωπί­ζει ασφαλέστερ­α το θέμα. Το πολιτικό σχέδιο και η πρακτική της κυβέρνησης μας έχουν πείσει ότι επιδιώκοντ­αι μεγάλες τομές και μεταρρυθμί­σεις. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ευκαιρία της διαβούλευσ­ης οι παραπάνω προτάσεις της ΚΕΕΕ θα αναδειχθού­ν όπως τους αξίζει και πολλές από αυτές θα γίνουν νόμος του κράτους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece