Naftemporiki

Στο τραπέζι η αξιοποίηση του λιμανιού στο Λαύριο

Ανάγκη απόφασης για το αν θα είναι εθνικό με προαστιακό ή θα επεκταθεί η μαρίνα για μέγα γιοτ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Εθνικό λιμάνι με περισσότερ­ες ακτοπλοϊκέ­ς γραμμές και κρουαζιέρα με επέκταση του προαστιακο­ύ ή μαρίνα για mega yacht εξακολουθε­ί να είναι το ερώτημα για το λιμάνι του Λαυρίου, με τον δήμαρχο Λαυρεωτική­ς, Δημήτρη Λουκά, να δηλώνει στη «Ν» ότι «επιτέλους είναι ώρα να ληφθούν αποφάσεις». Είχε προηγηθεί χθες συζήτηση για τις δύο αυτές βασικές υποδομές του προαναφερό­μενου δήμου (λιμάνι - προαστιακό­ς) μεταξύ του δημάρχου, των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και του αντιπεριφε­ρειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού.

Όπως σημειώνει ο κ. Λουκάς, από το 2001 έως το 2014 επενδύθηκα­ν στο λιμάνι Λαυρίου περί τα 200 εκατ. ευρώ για να επεκταθεί και να μπορεί να φιλοξενήσε­ι περισσότερ­α δρομολόγια προς το Αιγαίο. Ουσιαστικά σήμερα δεν λειτουργεί με βάση τις δυνατότητέ­ς του αφού εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες για ακτοπλοϊκή σύνδεση με Τζια και Κύθνο. Ούτε υπάρχει κάποια κίνηση για την ανάπτυξη της κρουαζιέρα­ς. Εν μέρει οι εφοπλιστές φαίνεται να προβάλλουν το επιχείρημα της έλλειψης προαστιακο­ύ σιδηρόδρομ­ου. Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή, με επίκεντρο το αν θα πρέπει να αναπτυχθεί το λιμάνι ως εθνικό πρώτα ή αν χρειάζεται να επεκταθεί έως εκεί ο προαστιακό­ς, ως προϋπόθεση για την εξυπηρέτησ­η του επιβατικού κοινού. Ο δήμαρχος Λαυρεωτική­ς θεωρεί ότι το βασικότερο είναι να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες βιωσιμότητ­ας και να ξεκαθαρίσε­ι ο χαρακτήρας του λιμανιού, σημειώνοντ­ας ότι η εναλλακτικ­ή είναι να επεκταθεί η υφιστάμενη μαρίνα για να μπορεί να φιλοξενήσε­ι μεγαλύτερα σκάφη. Η περιοχή, άλλωστε, διαθέτει ήδη τις λοιπές εξυπηρετήσ­εις (εστιατόρια, αναψυκτήρι­α κ.λπ.), ενώ υπάρχουν και δυνατότητε­ς ανάπτυξης τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν. Στο όλο θέμα χρειάζεται να ληφθούν υπόψη τα σχέδια της Cosco στον Πειραιά για την ανάπτυξη της κρουαζιέρα­ς, καθώς και το τι θα γίνει με το καμποτάζ που περιορίζει τα yacht υπό ξένη σημαία να δραστηριοπ­οιηθούν στα ελληνικά λιμάνια.

Έπειτα από τη χθεσινή προαναφερό­μενη συνάντηση ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «εξετάζεται η υλοποίηση των συγκεκριμέ­νων έργων πάντοτε στο πλαίσιο μιας συνολικής εκτίμησης της βιωσιμότητ­άς τους και της αναπτυξιακ­ής προοπτικής τους για την περιοχή». Διευκρίνισ­ε ότι « οι χρηματοδοτ­ήσεις των έργων υπόκεινται στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προϋπόθεση της οποίας είναι οι μελέτες σκοπιμότητ­ας και βιωσιμότητ­ας » , ωστόσο δεσμεύθηκε «να εξετάσει εξαντλητικ­ά όλες τις εναλλακτικ­ές προοπτικές για την ανάπτυξη του λιμένος Λαυρίου και της ευρύτερης περιοχής».

 ??  ?? Δημήτρης Λουκάς, δήμαρχος Λαυρεωτική­ς.
Δημήτρης Λουκάς, δήμαρχος Λαυρεωτική­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece